Той иска да върви стъпка по стъпка. Без дългосрочни планове.

...
Той иска да върви стъпка по стъпка. Без дългосрочни планове.
Коментари Харесай

Мадрид си има нужното януарско попълнение, и то от десет години

Той желае да върви малко по малко. Без дълготрайни проекти. Желае на първо място друго да играе и в случай че не го стори тук, избира да смени тима. Това бе мотото му през цялата му кариера до момента. След три години на неустановеност Маркос Йоренте най-после реши, че мястото му е това на неговия татко Пако. Полузащитникът единствено в границите на два месеца промени хода на кариерата си и потвърди, че има уменията и характера да е титуляр за Реал Мадрид на най-високото равнище на футбола и че не се задоволява с това да е запаса в международния клубен първенец.

Цифрите на Ел Рубио – Русия, споделят всичко: 678 игрови минути от началото на този сезон, от които при предходния треньор Юлен Лопетеги единствено 43. Общо има 9 изиграни мача с един вкаран гол, този на финала на международното клубно състезание. Миналия сезон имаше единствено 1063 минути при Зинедин Зидан, разпределени в 20 мача във всички надпревари. Днес е титуляр. Ето, че се оказа, че по този начин нужното попълнение за центъра на терена за „ лос меренгес” в действителност си е било налично вкъщи в течение на последните 10 години…



Ел Рубио стартира да играе футбол в клуба Депортиво лас Росас преди 16 години, когато е на седем. Следват стадии в Росеня и Райо Махадаонда, след което идва и скокът към Реал Мадрид, където неговото семейство е творило история в два спорта с топка – футбола (Хенто, Гросо, Хулио Йоренте, Пако) и баскетбола (Хосе Луис, Тонин).

Дебютът на Маркос е преди десетилетие на 13 години в детския А-отбор и по-късно всеки сезон прави по крачка нагоре: при кадети В, кадети А, юноши С, юноши В, юноши А и филиала Кастийя като въведения към преотстъпването си в Алавес. В баската столица Витория той на 21 години показва всичко научено през годините на образуването си като футболист и получава голям брой оферти от клубове от Примера и Премиър Лийг.



Реал Мадрид обаче си го връща и го покачва в първия си тим на 1 юли 2017 година и на 23 септември с.г. той подписва своя първи контракт в този си статут. Не го прави обаче за шест сезона, както е всекидневно при младите артикули на школата. Вместо това чичо му Хулио Йоренте му издейства съглашение за четири – до 30 юни 2021 година. Причината за това е, че Маркос не желае да се усеща дълготрайно привързан, защото има ясна концепция за кариерата си – в случай че не играе, избира да отиде другаде.

И единствено допреди три месеца тази мисъл мощно се е загнездила в съзнанието му, откакто Юлен Лопетеги му бе дал едвам 43 минути от началото на сезона – надали това може да се брои за действителна опция да се наложи. Пристигането на Сантиаго Солари на пейката на „ белите” е това, което трансформира ситуацията на Йоренте фрапантно.



Все отново е истина и това, че първоначално Ел Рубио не получава доста шансове и при аржентинския треньор, поел кормилото на 31 октомври. Новият ментор първом залага на Тони Кроос и Дани Себайос на мястото на Каземиро като опорен полузащитник, но откакто и двамата не оправдават решението на Солари, от управата го поучават да опитва единствения различен характерен състезател за тази роля в състава – Маркос.

И още при старта си мадридчанинът очарова всички. В Рим против Рома е отличен и демонстрира, че е основан за Реал Мадрид. След бойното си кръщение юношата на „ лос меренгес” е корав титуляр във всички значими мачове на отбора. Има осем изиграни дуела при Солари във всички надпревари при общо 635 минути и в тях записва първия си гол за мъжкия тим, освен това много значим – във финала на клубния Мондиал.



Най-хубавото е, че занапред навлиза във футболната си зрялост, защото ще навърши 24 години на 30 януари, а родният му клуб е подготвен да му предложи напълно скоро дълготраен контракт (настоящият изтича единствено след две години) с много нараснала заплата в символ на доверието си към него. „ Той е бъдещето”, споделят за него на Чамартин.

И до момента в който предишното беше тежко при Зидан и Лопетеги, през днешния ден Маркос дотам е покачил акциите си на „ Сантиаго Бернабеу”, че там всички се чудят дали Каземиро изобщо ще успее да се пребори с Русия за считаното до неотдавна за обезпечено свое титулярно място. В клуба го броят за своето „ първо януарско попълнение”. При това то излезе даром.
Томас Гонсалес-Мартин, „ АВС”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР