Той има уникална съдба. Само на 6 г. става цар,

...
Той има уникална съдба. Само на 6 г. става цар,
Коментари Харесай

Симеон Втори на 85, 80 от тях - цар

Той има неповторима орис. Само на 6 година става цар, само че в никакъв случай не е царувал същински. На 64 година се заклева като министър председател на парламентарна република. А следващата година стават 80 година, откогато се е възкачил на престола, от който не е абдикирал публично.

На 16 юни цар Симеон II навършва 85 година Ще чества единствено със фамилията си в Мадрид, където живеят множеството от децата и внуците му. Не обича показността и за всички тези години след завръщането си у нас единствено един път направи огромно празненство - за 80-годишнината си. Но и него трансформира в реклама за България, защото не просто събра във “Врана ” короновани особи от целия свят, само че и ги разноски с трен да видят какъв брой красива е страната ни.

И през днешния ден царят не пропуща мотив да я показва по света. Възможностите за това не са малко - той продължава да е

мечтан посетител на всевъзможни събития в не една страна.

Всъщност към този момент 13 години, откогато не е в дейната политика, царят не престава да прави интензивно политика в интерес на България. Среща се с посланици, беседва с непознати държавни глави, взе участие в конференции. Темите са най-разнообразни. Миналата седмица бе хазаин във “Врана ” на интернационална конференция за бъдещето на нуклеарната енергетика, проведена от Либералния институт за политически разбори и Европейския демократичен конгрес. Преди това

нахлупи каска и влезе в жп тунел да види ремонта му по линията Елин Пелин - Костенец.

Непрекъснато приема в дома си възпитаници, общественици, дипломати, политици. На 6 май му гостуваха младежките гвардейски отряди и паркът “Врана ” се извърши с красивите им червени униформи. А в навечерието на 24 май описа мемоари от детството си на третокласници от столицата.

Срещите не стопират, а царят сякаш няма отмалялост - постоянно е безукорен, гордо изправен и в обтегнат като по конец костюм.

Спи малко, чете доста, интересува се от всичко, което става освен в България, само че и по света. Преживява тежко рецесиите у нас, само че за жалост, мнението му се търси все по-рядко от настоящите политици на деня.

За разлика от тях, в монархическите дворове в цяла Европа цар Симеон е постоянно добре признат. Това не е инцидентно - той е родственик на множеството кралски семейства в Европа. Братовчедка му е английската кралица Елизабет II, рода са с белгийския крал Филип, с холандския Вилем-Александър, в близки другарски връзки е с испанското кралско семейство, както и с краля на Мароко Мохамед VI.

След кончината на румънския крал Михай през 2017 година Симеон е приет за доайен в монархическите среди по старшинство по възкачването на престола. Вярно, България не е монархия, само че когато през 1946 година невръстният цар Симеон Втори е изгонен в заточение, той не абдикира публично. И продължава да се води цар, въпреки и единствено “на документи ”, без в миналото действително да е управлявал като подобен. Затова и има повече “стаж ” от английската кралица, чиито 70 година на трона бяха маркирани с огромни тържества преди седмица. А през 2018 година, по време на формалната вечеря в Бъкингамския замък, която Елизабет II даде за 70-ия рожден ден на принц Чарлз, измежду 350 посетители точно цар Симеон седна от дясната ѝ страна, както е по протокол.

Аз не съм политик, не съм и детрониран аристократ, нито изгонен съветски бежанец от времето на революцията, нито даже принц с приходи, който ръководи владенията си отдалече. Но не съм и само предприемач, който работи за огромни консорциуми - аз съм по малко от всичко това. Аз съм царят, който остана суверен все пак, който се опитваше да бъде потребен на другите, на своята страна, казва Симеон II в автобиографията си “Една невероятна орис ”. Тя се радва на огромен интерес в цяла Европа и към този момент е издадена и на испански, френски, турски, румънски и британски.

Лиляна Клисурова,

Снимка: Параскева Георгиева

 

 

 

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР