Той им говорил често за страданията, които Го очакват, за

...
Той им говорил често за страданията, които Го очакват, за
Коментари Харесай

Днес Празнуваме Преображение Господно! Ето Какво Повеляват Традициите На Този Най-Светъл Ден!

Той им приказвал постоянно за страданията, които Го чакат, за гибелта и Възкресението Си. За да укрепи вярата на учениците Си, Иисус Христос решил да покаже на трима от апостолите истинната Си небесна популярност. Заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и почнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител изцяло видоизменен. Лицето Му светело като слънце, а облеклата Му блестели като светлина. Иисус беседвал с двама от най-великите представители на Стария Завет – пророците Мойсей и Илия, за идните Си премеждия и Кръстна гибел в Йерусалим. В един миг ярък облак осенил всички и от него се разнесъл всесилен глас:

" Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение. Него слушайте. "

При тези слова Свише апостолите в мощен боязън паднали ничком на земята. Когато славата Господня се скрила от тях, Господ се доближил към учениците Си и споделил: " Станете, не бойте се! " Това чудодейно събитие трябвало да защищити апостолите от отчаяние и подозрение при типа на Христовите премеждия, да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.

Традиции и традиции

В традицията на българите 6 август е известен като Преображение Господне. Те трансформирали този огромен църковен празник в алегория за положителното и злото, за щастието и нещастието, за разрешеното и непозволеното в живота, който постоянно е бил зависим на неговата особената езическа суеверност и невероятен почит към християнската рилигия. Старо национално вярване е, че в нощта против Преображение небето се отваряло и пред небесната врата заставал Госод.

Този, който успеел единствено да го зърне, бил благополучен и това, което си е поискал – се сбъдвало. Но с цел да видиш Бог, трябвало да си чист като утринна роса – в помислите и в делата си. Молитва към божията берекет отправяли всички майки, които държали децата си будни, карали ги да гледат към небето в нощта на Преображение, с цел да се помолят на Господ за огромно благополучие, шанс и благосъстояние.

За всички вярващи християни и до през днешния ден Преображение Господне е обвързвано с смяна и с нова вяра. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специфичен Тропар (молитвено песнопение) със старославянското наименование " Начатки овощей ", а в Българската православна черква – " Освещаване на гроздето ".

Защото, в случай че в северните православни земи при започване на август има единствено ябълки, то в българските по-южни земи към този момент е откъсната първата чепка грозде. За първи път то се освещава в храма и се яде на празника Преображение Господне.

В дребните градове и села на България към момента са живи колоритните национални традиции, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и артикули. Някога момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби. Според традиция от най-дълбока античност женитбите се правели през септември, с цел да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен интервал. Според българския национален календар на 6 август настава трайно видоизменение в природата. Слънцето обръща тил на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. Според вярванията на този ден се отваря небето и в случай че някой види това, се сбъдва всичко, което си назова.

Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и заболяването се преобразява. Преображение Господне е времето, когато дните очевидно понижават, чака се студът. Всеки би трябвало да се размишления, да си спомни, че е имало доста случаи, когато е бил неприятен и ето, в този момент е времето да се преобрази, да стане по-добър.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР