Той говори за себе си в трето лице. Шегите с

...
Той говори за себе си в трето лице. Шегите с
Коментари Харесай

Златан Ибрахимович - футболният гигант, който се смята за Бог

Той приказва за себе си в трето лице. Шегите с него са като тези за Чък Норис. Сравнява се с лъв. Сравнява се и с Бог. В неделя Златан Ибрахимович се отхвърли от дейната си футболна кариера на 41 години.

Когато през 2018 година стартира да играе в Лос Анджелис, той заплаща за реклама в локалния в. Таймс. В нея написа: „ Скъп Лос Анджелис, добре пристигнал! “ Вероятно ще си кажете, че самочувствието му е допълнително. Той несъмнено ще отговори, че даже е непретенциозен.

В неделя пред погледа на над 70 хиляди плачещи почитатели на италианския „ Милан “ Златан Ибрахимович сподели последно довиждане на професионалния футбол. Той обаче сподели, че това не е прощаване с клуба.
Ще бъда почитател на Милан за цялостен живот. Дойде време да кажа довиждане на футбола, не на вас
„ Първият път, когато дойдох в Милан, вие ми дадохте благополучие. Вторият път ми дадохте обич. От сърце желая да ви благодаря, почитатели. Приехте ме с отворени прегръдки, накарахте ме да се усещам като вкъщи си. Ще бъда почитател на Милан за цялостен живот. Дойде време да кажа довиждане на футбола, не на вас “, сподели Ибрахимович.

Златан е роден на 3 октомври 1981 година в Малмьо, Швеция . Баща му Сефик е бошнак, мохамеданин, който емигрира в скандинавската страна в края на 70-те. Майка му е хърватка, католичка, която също се мести в Швеция.

Футболната кариера на дребния Златан пък стартира в учредения от югославски мигранти клуб „ Балкан “ . Тренира още и в локалните „ Малмьо “ и „ Флагг “ .

Родителите му се развеждат, до момента в който той е още дете, а той пораства в беднотия. Социалните служби в Швеция го изпращат да живее с татко си, откакто майка му е наказана за търговия с крадени движимости. При татко му обаче постоянно остава гладен и се връща в дома на майка си, с цел да се нахрани. В един миг краде колела и дребни артикули от магазини.

Като младеж Златан е покрай отричане от футбола, тъй като му оферират положителни пари като служащ на доковете. В играта го задържа един от треньорите му в Малмьо. Слава Богу, тъй като футболът би изгубил без своя Златан.

Идолът от детството му е бразилецът Роналдо, само че симпатизира и на други централни нападатели като Габриел Батистута.

Първия си контракт Ибрахимович подписва на 15 години, а на 18 към този момент е част от мъжкия състав на „ Малмьо “. В тези години скаутите на някои от най-хубавите тимове в света го виждат, само че най-настоятелни са от британския „ Арсенал “ и нидерландския „ Аякс “.

Историята с лондонският клуб даже е митологизирана. В края на 90-те там управител е именитият Арсен Венгер, а тимът постоянно предлага проби на разнообразни гении от цяла Европа. Ибрахимович доближава до договаряния с клуба, само че той намира за обидно, че му оферират експериментален интервал. По-късно споделя, че е отхвърлил предлагането с думите:
Златан не върви на проби. Знаете кой съм аз.
„ Златан не върви на проби. Знаете кой съм аз “.

В последна сметка през 2001 година " Аякс " заплаща за Ибра солидните тогава 9 млн. евро. Началото му в Амстердам не е положително, само че постепено, под управлението на Роналд Куман , той се постанова в състава и става негов водещ изпълнител.

Стъпките напред не престават и през 2004 година той е притеглен от най-големия клуб в Италия – " Ювентус " . Там си извоюва титулярно място в звездния състав с треньор Фабио Капело .

Само две години по-късно, след две трофеи с Юве, които обаче по-късно са отнети поради абсурда „ Калчополи “, той напуща гранда от Торино и се мести в Милано. Там облича екипа на „ Интер “ и печели три следващи трофеи, а в сезон 2008-2009 година става и голмайстор на най-трудното за нападателите състезание.

Италия му става тясна, а и като че ли идва моментът, в който да заиграе в най-силния тим тогава – „ Барселона “. Всичко наподобява като фантазия – Златан застава на върха на офанзивата, а до себе си има Лео Меси, Чави Ернандес, Андрес Иниеста и още куп звезди. Нещата обаче нямат мечтаното развиване, а по-късно Ибрахимович показва казуса – треньора Хосеп Гуардиола.
Той е безгръбначен страхливец.
„ Той е безгръбначен страхливец “, споделя Златан.

Макар че „ Барселона “ печели купата, Ибрахимович напуща след единствено един сезон в Испания. Разочарованието е още по-голямо, тъй като в Шампионската лига отборът отпада от... „ Интер “.

Сякаш, с цел да налее още масло в огъня, идващият трансфер на Ибрахимович е в другия гранд на Милано и досегашен кръвен зложелател – „ Милан “ . Червено-черните нямат купа от близо десетилетие, само че още в първия сезон на Ибрахимович това се трансформира. За похлупак той става и голмайстор на шампионата.

Финансовите проблеми на клуба, който тогава към момента е благосъстоятелност на Силвио Берлоскони , водят до ново пренасяне на място, където нямат проблем с парите – „ Пари Сен Жармен “ .
Вярно е, че не знам доста за френските играчи, само че те сигурно знаят кой съм аз
„ Вярно е, че не знам доста за френските играчи, само че те сигурно знаят кой съм аз “, споделя на конференция Ибрахимович.

Безспорно към оня миг Златан се трансформира в най-голямото име на терените във Франция от години. Париж е в неговите крайници, а той се отплаща с редица върхове. Превръща в играча с най-вече голове в историята на клуба, връх, който беше усъвършенстван през 2018 година

След четири години във Франция, Златан се мести в Англия. Там с екипа на „ Манчестър Юнайтед “ и под управлението на Жозе Моуриньо печели Лига Европа, последният европейски трофей за клуба.

Последват годините в Лос Анджелис, прекъсвани за къси престои чартърен в „ Милан “ преди окончателното му завръщане в италианския клуб. Там, още веднъж след повече от десетилетие пауза, той оказа помощ на тима да си върне купата. Това, което направи достижението му още по-забележително, беше, че го направи на 40 годишна възраст.

След всички тези достижения, несъмнено, Златан се трансформира и в най-великият футболист на Швеция за всички времена. С спирания той играе за националния тим сред 2001 и 2023 година Взема присъединяване в 122 мача и отбелязва рекордните 62 гола.

Ибрахимович има две деца от дългогодишната си партньорка Елена Сегер . Той подарява и поддържа дела свързани с глада и образованието. Активно подкрепя и организации в родния си град Малмьо.

„ Ако си друг, или имаш минимални благоприятни условия, въпреки всичко можеш да успееш. Аз съм жив образец за това. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР