Той е юрист, не е лекар, но личната му кауза

...
Той е юрист, не е лекар, но личната му кауза
Коментари Харесай

Адвокатът, който върна надеждата и свободата на десетки с ампутирани крайници

Той е правист, не е доктор, само че персоналната му идея е обвързвана с хората, които с години гледат света основно от равнището на леглото и инвалидната количка. Той ги назовава хора, забравени от Бога.

Теньо Тенев е роден в Стара Загора, само че огромна част от живота му минава край морето. След тежка интервенция по промяна на тазобедрена става-ендопротеза и конфликт с неволите на човек с увреждания, той става моторът на едно съдружие, което оказва помощ в най-страшните персонални драми и основава единствения център в България в помощ на хората с ампутирани крака. А той е в Бургас - в града на поетите, артистите, само че и на хората с огромни сърца, в който ни води поредицата ни DIRections. В нея наш сътрудник е Vivacom - компанията, която ни свързва със света към този момент 10 години.

Само за 6 години, юрист Тенев и неговите съидейници край морето съумяха да върнат вярата и свободата на близо 30 души. Затова и през 2018 година той бе отличен като " Личност на годината ".

- Алиансът, на който сте ръководител и изобщо целият ви план за помощ на хора с ампутирани крака няма аналог в България. Преди какъв брой години и за какво се захванахте с тази толкоз виновна задача?

Преди към половин година заех председателското място. Това бе наложено от възходящата динамичност на пилотния ни план за профилирана рехабилитация и образование на протезирани хора, изискваща от ден на ден старания и внимание. Алиансът бе основан преди 6 години с концепцията да помога на хората, претърпели ампутации, да се върнат в действителния живот, като станат самостоятелни и обществено интегрирани. Учредители на Алианса станахме хора, обединени от убеждението, че е належащо да се основат условия за предоставяне на действителен късмет на тежко повредените хора, за които липсват съответни грижи от страната и институциите. Създателите сме по една или друга причина персонално съпричастни на този проблем. Аз самият съм с ендопротеза и две тежки интервенции на гръбначния дирек, Зам.-председателят е лекар по медицина, ортопед със специализации във Франция и Германия, чийто теоретичен труд е точно ампутации и протезиране. Останалите сътрудници са хора с увреждания под една или друга форма с друга степен на трайна нетрудоспособност.

- Кои са институциите в Бургас, с които работите взаимно?

Първоначално организирахме няколко огромни акции на открити приемни за хора с сходни проблеми, като ангажирани от нас експерти организираха прегледи, съветваха и даваха правни препоръки. Срещнахме цялостно подпомагане от локалните общински администрации. Но заради това, че главните обществени институции са в регионалния град, потърсихме пряк контакт с Община Бургас. Проведохме публични работни срещи, на които представихме активността си и след разискване на благоприятни условия за взаимоотношение подписахме Меморандум за дълготрайно съдействие. Последва меморандум и с Община Созопол. Логично пристигна разискването на концепцията за действителна взаимна работа с Университетската болница в Бургас, подписано бе съглашение за съдействие и сбъднат пилотен план за Център за профилирана рехабилитация и образование на ампутирани и протезирани пациенти (който е уникален в цяла България - бел.ред). Центърът проработи действително от януари 2018 година, а бе открит публично през август същата година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР