Той е виртуозен изпълнител на кавал, българин е и е

...
Той е виртуозен изпълнител на кавал, българин е и е
Коментари Харесай

Той е виртуозен изпълнител на кавал, българин е и е обичан по целия свят

Той е виртуозен реализатор на дудук, българин е и е обичан по целия свят. Теодосий Спасов чества рожден ден през днешния ден, научи Sofia24.bg . Той е музикант, виртуозен реализатор на дудук. Той първи стартира да свири джаз на дудук, а смесването на национална музика с детайли от джаз и класика са в основата на творчеството му. 

Роден е на 4 март 1961 година в град Исперих. Завършил е Средно музикално учебно заведение " Филип Кутев " в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Теодосий Спасов създава собствен личен, неповторим жанр на свирене. Неговите осъществявания са синтез сред обичаен фолклор, джаз и класическа музика. 

Композира кино и театрална музика и произведения за симфоничен оркестър и дудук. Има издадени над 30 компактдиска със солови осъществявания и с разнообразни музикални сформира. Три години свири в международно известното ирландско музикално-танцово шоу " Riverdance ". 

През 1995 списание “Нюзуик " го подрежда сред най-талантливите музиканти от Източна Европа. Носител на доста оценки и награди, сред които премията на Международната академия за изкуства в Париж (1996), “Музикант на годината " (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му блестящо наличие в българския музикален живот и триумфите му на международните подиуми (2001). Награда за кино музика на Националния кино център (2007). Наградата за принос в Българската просвета " Добри Чинтулов " (2009). През 2011 година получава най-високото отличие на Министерството на културата “Златен век ". Наградата е за огромния му принос в развиването и популяризирането на българската просвета и обичаен фолклор по света.

На 22 май 2014 година Теодосий Спасов получава премия за принос към българската просвета и изкуство " Златно перо “. На 16 септември 2016 г. е награден с премията " Артист на мира “ на ЮНЕСКО. Тя е " самопризнание на неговия гений, нововъведенията му в основаването на неповторим жанр музика и виртуозното му осъществяване, неговия ангажимент да увеличи публичната информираност за музиката като мощ за възстановяване на разговора сред хората, културите и общностите, както и дълбоката си съпричастност към идеалите и задачите на организацията “. На 27 март 2023 година е отличен с премията " Икар “ на Съюза на артистите в България за турнето му в Съединените щати с Влатко Стефановски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР