Той е сред фаворитите за Оскар Къде изчезна Брендън Фрейзър?

...
Той е сред фаворитите за Оскар Къде изчезна Брендън Фрейзър?
Коментари Харесай

Брендън Фрейзър от Мумията пак на екрана след 10 г. с роля на 270-килограмов гей

Той е измежду любимците за " Оскар "
Къде изчезна Брендън Фрейзър? Този въпрос не преставаха да си задават в продължение на повече от десетилетие почитателите на светлоокия красавец с неподражаемо възприятие за комизъм, който ненадейно се скри от киното тъкмо когато беше на върха на своята известност.

Наскоро звездата от трилогията “Мумията ” се завърна триумфално в роля, в която мъчно може да бъде разпознат. В новия филм на Дарън Аронофски “Китът ” той се превъплъщава в 270-килограмов гей, който е прикрепен за инвалидния стол поради мъчителното си затлъстяване. На филмовия фестивал в Лондон през октомври артистът едвам не се разплака от неспокойствие, когато зрителите посрещнаха изпълнението му с дълги аплодисменти, изправени на крайници. Образът на преподавател по британски, който поради килограмите си може да преподава единствено онлайн, и на татко, който пробва да откри път към отчуждената си щерка, го изстреля право измежду любимците за “Оскар ” за основна мъжка роля.

За аргументите за дългото неявяване на артиста се носеха разнообразни клюки. Стигна се до такава степен, че някои от почитателите му започнаха да мислят, че е станал жертва на проклятието на мумиите поради ролята си на самоуверен авантюрист, който се впуска с главата напред в загадките на Древен Египет.

Причините са доста по-прозаични, само че това не значи, че не са извънредно трагични. Накратко – персонални, фамилни и здравословни проблеми се сливат в едно, с цел да извадят любимеца на публиката от релсите задълго.

Известно е, че след “Мумията ”, където самичък извършва част от рисковите каскади, се наложи Брендън Фрейзър да се подложи на серия от интервенции. “По време на третата част на “Мумията ”, снимана в Китай през 2008 година, безусловно ме сглобяваха с тиксо и лед, слагах си пакетчета лед и предпазители за планинско колоездене под костюма. Всеки ден изграждах екзоскелет на самия себе си- спомня си артистът - В последна сметка пострадванията започнаха да се натрупат и това означаваше доста работа за хирурзите. Имах потребност от ламинектомия (вид интервенция на гръбначния стълб), само че нещата не се развиха по проект и се наложи повтаряне след година ”. Фрейзър споделя, че е приличал на ранен кон, който продължава да върви макар компликациите и болките. Част от ставата на коляното му е заменена, постанова се и възобновяване на гласните му струни.

По същото време към всичко това се прибавя и извънредно тежък бракоразвод с актрисата Афтън Смит. През 2013 година даже му се постанова да изиска от съда понижаване на годишната прехрана от 900  000 $, които заплаща на жена си и трите им деца, тъй като по това време няма никакви оферти за функции и не печели нищо. По-късно някогашната му жена го упреква, че е укрил парцели за Щатски долар 22 млн., с цел да не заплаща.

Смъртта на майката на артиста от рак през 2016 година е следващ удар на ориста. Стига се даже до такава степен, че 46  000 върли почитатели на тогавашния широкоплещест и мускулест “Джордж от джунглата ” се подписват на петиция до Холивуд с молба към продуцентите и режисьорите да имат поради Фрейзър за някой от идващите си планове, с цел да може той да си стъпи на краката.

Но това, което хвърля канадско-американския артист в дълбока меланхолия, е фактът, че той става жертва на полов тормоз.

Или с други думи, Фрейзър е част от потърпевшите от половите похищения, чието разобличаване раздруса Меката на Седмото изкуство през последните години и роди акцията #MeToo. Актьорът изплю камъчето преди 4 години в изявление за списание GQ, когато бе запитан какво е сринало кариерата му.

Събитията датират още от 2003 година, когато изпълнителят е на 34 година и е на върха на славата. Тогава той е поканен на вечеря в хотел “Бевърли Хилс ”, проведена от Асоциацията на задграничната преса в Холивуд - могъщата, само че спорна организация, която връчва премията “Златен глобус ”, споделя в. “Дейли мейл ”. Когато си потегля, Фрейзър е изпратен от някогашния президент на асоциацията Филип Бърк, който се ръкува с него, само че по-късно се пресяга и го ощипва по задните елементи. Бърк, публицист от Южна Африка, който тогава е на 70 година, признава постъпката си, само че я омаловажава като почтена задявка.

Според Фрейзър в дейностите на по-възрастния мъж не е имало нищо закачливо. Актьорът твърди, че е бил допрян интимно от един от пръстите на Бърк, който “започна да го движи в близост ”. Обхванат от суматоха, екранният чаровник маха ръката на шефа на асоциацията от интимните си елементи, само че признава, че му е прилошало.

“Почувствах се като малко дете. Идеше ми да се разплача ”, казва той пред списанието. Връща с е вкъщи и споделя всичко на жена си. “Усещах се като някой, върху който са хвърлили невидима багра. ”

В началото има намерение да изобличи обществено Бърк, само че се отхвърля, “защото не желаех това да се трансформира в част от моята история ”. Затова се задоволява да изиска документално опрощение от асоциацията. Пред GQ южноафриканецът споделя, че разказаното от Фрейзър е “пълна небивалица ”, само че не скрива, че е писал на артиста да се извини, “ако е сторил нещо, което го е разстроило ”. Асоциацията прави свое следствие и заключава, че “преживяното от господин Фрейзър е несвоевременно ”, само че въпреки всичко преценя, че опипването по задника е било смешка и в него не е имало полови подмятания.

Неприятната преживелица обаче се отразява доста тежко на душeвността на екшън героя. Той изпада в тежка меланхолия и стартира да си мисли, че е заслужил това, което му се е случило. “Обвинявах се и бях трагичен ”, разкрива артистът, който стартира да се изолира от средата и от работата си. В същото време след обвиняванията против Бърк той е уверен, че е влезнал в черен лист на асоциацията, която раздава златните глобуси, защото рядко е канен на нейни събития. “Телефонът ми спря да звъни. Тишината беше съсипваща ”, споделя Фрейзър. И признава, че се е възхитил на хората (огромната част от тях са жени) от придвижването #MeToo, че са имали куража за разлика от него да разгласят обществено какво са претърпели. Или да го разгласят прекомерно късно.

Така или другояче по всичко проличава, че Брендън Фрейзър стартира да излиза от мрака. По време на отшелничеството си той качи килограми, само че съгласно критиците това може да е и за негов шанс, тъй като го вади от стандарта на супергероите и от по-посредствените облици, с цел да го насочи към комплицирани и нееднозначни облици като основната му роля в “Китът ”. Зрителите през 2021 година го видяха и в други акламирани планове като трилъра на Стивън Спилбърг “Без внезапни придвижвания ” или уестърна на Мартин Скорсезе “Убийците на цветната луна ”, където си партнира с Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо. Неговото удивително завръщане към този момент си има свое определение – Бренесанс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР