Той е сочен за лидера на новата ера на „Камп

...
Той е сочен за лидера на новата ера на „Камп
Коментари Харесай

Интервюто с Де Йонг: Неминуемо бе този Аякс да се разпадне

Той е апетитен за водача на новата епоха на „ Камп Ноу”, откакто мина добре познатия път от Амстердам до Барселона с трансфер за 75 млн. евро след дубъл и полуфинал в Шампионската лига с Аякс предишния сезон. Френки де Йонг сяда за просторно изявление, в което приказва за упованията си за своята първа година в Барса, възприятието след напускането на Нидерландия и мислите си за своето бъдеще след края с футбола.

- Можеше да си подписал с Барселона преди година, само че Едвин ван дер Сар и Марк Овермарс те били убедили с видеоклип да останеш. Вярно ли е това?

- Да. Бяхме шест-седем индивида и не бяхме изкарали най-хубавия си сезон преди този момент. Мъчеха ни подозрения дали да останем, или да отидем в различен клуб поради развиването си. Те ни демонстрираха видеоклип с упованията им за сезона и особено към нас, с цел да ни убедят във вярата си в нашия гений. Хубаво е, че го сториха. Мисля, че по този начин и по този начин щяхме да останем, само че сигурно оказа помощ.

- И сте били съпоставени с играчи от предишното на Аякс в клипа…

- Не тъкмо съпоставени, само че за всекиго от нас имаше по един състезател на неговата позиция от предишното, който е спечелил титли за клуба. Моят беше Кристиан Ериксен.

- Защо сезон 2017/18 бе по този начин разочароващ след възбудата от похода до финала на Лига Европа против Манчестър Юнайтед през 2017 година?

- Според мен постоянно сме имали голям брой надарени играчи в Аякс – такава е и философията на клуба. Имахме много надарен състав, но нещичко липсваше. Мисля, че в оня сезон имахме малко неприятен шанс, пък и знаем какво се случи в подготовката с Абделак (Нури). Налице бяха всички условия да сме огромен тим, само че...

- Какво се промени предишния сезон?

- Всичко по малко. Според мен концепцията ни за играта бе доста добра: визията, тактиката. Когато всичко се събере ведно и имаш и малко шанс, можеш реализира велики каузи. Много се забавлявахме. Мисля, че това бе специфичен тим – освен поради качествата и тактиката, а и поради чувството, че сме другари, които играят дружно. И сезонът бе удивителен.



- Кои бяха върховите му точки?

- Победите на посетители на Реал Мадрид и Ювентус са най-хубавите мемоари. Станахме първенци поради свършеното от нас през целия сезон, което беше изумително, както и празненствата след това, само че в случай че би трябвало да посоча един или два мача, ще са към този момент упоменатите от мен, тъй като бе истински потрес за всички в Европа. Играхме отлично и дарихме хората с наслада.

- Сега ти си в Барса, Матайс де Лихт е в Ювентус. Има ли детайл на горест от това, че тимът се разпадна?

- Много съм горделив от сезона ни и от огромните прехвърляния на момчетата. Според мен те всички го заслужават. Разбира се, съм и леко печален – не тъй като имам скрупули (много съм горделив и благополучен да съм тук), а тъй като се скапва нещо градено с толкоз старания и обич. Всички обаче знаят, че тези неща ще се случат неизбежно след подобен сезон за клуб като Аякс. Просто по този начин стоят нещата.

- Мислиш ли, че и отсега нататък ще е постоянно по този начин в Аякс?

- Много зависи от конкуренцията. Тя би трябвало доста да се усили. Еередивиси е, най-малко за мен, отлично съревнование и прекарах супер в него, но не може да се съпоставя с Ла Лига, Премиър Лийг и така нататък

- Дони ван де Беек може да е идващият напуснал поради интереса на Мадрид. Би ли го желал за противник?

- Не, тъй като е доста твърд съперник и тъй като Аякс с него би останал мощен, само че в случай че всичко е уговорено и той отиде в Мадрид, несъмнено, ще съм доста благополучен за него. Той го заслужава – превъзходен състезател и имам вяра, че има нужните качества. Доказа го на целия свят предишния сезон в ШЛ, изключително в елиминациите. Пък и по този начин ще мога да вървя да го виждам наоколо в Испания!



- Колко значим бе треньорът Ерик загар Хаг?

- Всички от спортно-техническия щаб бяха доста значими. Можете да имате качествени играчи, но ви би трябвало също и добра тактичност. Това е един от най-важните детайли в днешния футбол, а при нас беше на фантастично равнище. Във всеки един мач имах чувството, че ще победим противника отсреща, тъй като ще създадем това, това и това, пък и имаме качествени играчи. Нещата не са толкоз елементарни, като единствено да излезеш пред тима и да кажеш: „ Излезте на терена и се забавлявайте!”. Днес би трябвало да знаеш по какъв начин ще те пресира съперникът и по какъв начин би трябвало да противодействаш на това, а ние бяхме готови по всички линии. Заслугата е на треньорския щаб.

- Слуховете за твоето и това на Де Лихт бъдеще на моменти заливаха ефира. Трудно ли беше да се справяш с това?

- Не, не беше чак толкоз мъчно за мен. Хората си приказват за тези неща, само че това не повлия изключително нито на мен, нито на фамилията ми. Чувството да затворим договорката през януари обаче беше доста хубаво, тъй като по този начин поставихме всички клюки зад тила си и можех напълно да се съсредоточа върху Аякс. Не че преди този момент не съм се съсредоточавал напълно върху Аякс, просто беше хубаво да съм наясно с това какво ми следва.

- Как върви приспособяването ти към Барса?

- Досега се любувам на процеса. Отборът ми оказва помощ доста с всичко – и на терена, и отвън него. Чувствам се уютно и сносно, накараха ме да се усетя като вкъщи си. Първият месец бе превъзходен.

- Беше сериозен към някои от твоите лични представяния в летните контроли и сподели, че има доста неща, в които тимът може да бъде по-добър. Ернесто Валверде споделя, че имаш също толкоз високи стандарти и за себе си, колкото и за тима…




- Така е, само че не аз съм шефът на тима, така че не би трябвало да споделям по какъв начин би трябвало да играем. Просто изисквам доста от себе си и съгласно мен човек постоянно би трябвало да се вглежда в нещата, които може да усъвършенства, тъй като другояче не се развиваш като състезател. Все още съм млад, тъй че би трябвало да се усъвършенствам още доста.

- Колко сходни са стиловете на игра на Барса и Аякс?

- Според мен философията и идеологията на двата клуба са идентични: те желаят да преобладават във владението на топката и да радват почитателите с играта си. Няма огромни разлики, с изключение на някои в игровите детайли, което е обикновено. Всеки клуб играе по друг метод, само че тези двата може сигурно да се съпоставят, защото имат идентична концепция и визия. При все че играем сега леко друго – няма да издавам всичко към тактичност и така нататък, тук има толкоз доста качествени футболисти, че е елементарно да се впиша в тима.

- Кога си най-щастлив на терена?

- Когато владеем топката, само че всички елементи от играта са значими. В днешния футбол не можете да кажете, че играем единствено с топката, а когато тя е у противника, не вършим нищо. Все отново обичам да имам топката доста у себе си, да я движа, да си я депозирам с тима, да нападам.

- Кои области от играта си искаш да подобриш?

- Мога доста да подобря дългите си пасове и да въвеждам повече голове. Последното не е най-важното нещо за един полузащитник, изключително с моя жанр на игра, само че въпреки всичко мога да го сторя. Мога да съм по-добър и в ударите отдалеко, в бяговете зад тила на отбраната.

- Вярно ли е, че е трябвало да те обуздават в подготовката?

- Опитвам се да върша доста неща самичък – във фитнес залата и впрочем, само че в предсезонната подготовка би трябвало да си по-внимателен, тъй като трупаш устойчивост. Треньорите споделят, че е опасничко да тренираш в допълнение, така че би трябвало да съм толерантен и да изчакам да стартира сезонът, с цел да го върша. Иначе, съгласно тях, може да получа травми.

- Изискванията, които поставяш пред самия себе си във футбола, придвижват ли се и в живота ти вкъщи?

- Никак даже! Аз съм човек, който обича да разпуска вкъщи. Ако хапваме, не е наложително храната да е най-хубавата. Вкъщи го караме обикновено. Просто обичам да извозвам време с обичаните ми хора – моята другарка, фамилията и приятелите ми.



- А от тези футболисти ли си, които обичат да гледат футбол и вкъщи, или там се опитваш да се изключиш от играта?

- Гледам доста футбол – огромните европейски лиги и родния футбол. Обичам футбола. Той е огромна част от моя живот и възнамерявам да продължа да го виждам както до момента.

- Да обърнем взор настрана от Барса. Вълнуващо ли е да си част от този обещаващ тим на Нидерландия след няколко сложни години?

- Много е хубаво. Имаме голям брой надарени играчи, някои и от международна класа. Бъдещето ни наподобява ярко. В колектива царува добра атмосфера след неприятните усеща от последните няколко години и в този момент би трябвало да си осигурим класирането на европейските финали, пък там ще забележим какъв брой надалеч ще можем да стигнем.

- Какъв е Роналд Куман като треньор? Колко огромна беше ролята му за твоя избор да се спреш на Барселона?

- Попитах го за съвет за избор на новия ми клуб и той доста въодушевено ми приказва за Барселона. Не че има потребност да ви го споделям поради предишното му тук. Разбира се, като треньор е доста добър, дава самочувствие на тима, тактически е мощен. Според мен всички сме доста щастливи с него отпред.

Самюъл Марздън, ESPN
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР