Той е санкциониран от САЩ за корупция, но сега ще

...
Той е санкциониран от САЩ за корупция, но сега ще
Коментари Харесай

Аз съм си тука, къде да се връщам. Какво означава излизането на Делян Пеевски на сцената

Той е глобен от Съединени американски щати за корупция, само че в този момент ще взе участие в промяната на българската конституция. През годините е свързван с разнообразни афери, само че прокуратурата нито един път не се заинтересува от него. Много назовават Делян Пеевски олигарх, а в този момент той към този момент е и на първия ред в политиката.

Точно преди 10 години - на 14 юни 2013 година, хиляди жители излизат по улиците на София на митинг. Поводът е, че Народното събрание избира на този ден депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски за ръководител на Държавна организация " Национална сигурност " (ДПС). Ден по-късно той се отхвърля. Недоволството обаче продължава повече от година. То е против " олигархията, която унизи за следващ път жителите, назначавайки си следващото комфортно протеже ", гласи претекстът на непринудено проведената проява тогава.

В тези 10 години Пеевски, като се изключи че е съвсем непроменяемо народен представител от Движение за права и свободи, е именуван още " олигарх ", " медиен магнат ", а от 2021 година е в листата на Съединени американски щати на глобите по закона " Магнитски ". Попада там за корупция. В България, откогато е в политиката, е бил и разследван, и пропускан в инспекции. Българските правоохранителни органи не са откривали в никакъв случай нищо против него.

Сега той още веднъж е в центъра на прожекторите - Движение за права и свободи го номинира, а Народното събрание го избра за член на комисията по конституционни въпроси в 49-ото Народно заседание. Той ще е един от създателите на промени в главния закон за промяна на правосъдната система и в частност прокуратурата.

Конституционната промяна в частта за правосъдната власт е приоритет на оповестеното за евроатлантическо ново държавно управление с мандат на " Продължаваме промяната - Демократична България " и подкрепено от ГЕРБ-СДС. Промяна в главния закон изисква болшинство от най-малко 160 депутати. Двете ръководещи обединения ги нямат и още преди гласуването на държавното управление започнаха договаряния с Движение за права и свободи.

ПП-ДБ не поддържа избора на Пеевски като едно от лицата на конституционната промяна. Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов изиска проверка на решението. Движение за права и свободи отхвърли. Самият Пеевски добави " по този начин ще бъде ", а в коридорите на Народното събрание сподели:
Трябва всички да схванат къде се намират, да кацнат в Народното събрание.Делян Пеевски
" Тези промени, с цел да се случат, би трябвало всички да схванат къде се намират, да кацнат в Народното събрание, тъй като още се реят и не схващат какво се случва в България ".

Всичко това се случва на фона на война сред основния прокурор Иван Гешев и " политическия отпадък " и " мафията ", която желае да го смъкна от поста. Войната стартира, откакто ненадейно от ГЕРБ оповестиха оставката му за приоритет, а Движение за права и свободи ги поддържа. ПП-ДБ - дружно и поотделно, я желаят от дълго време.

" Демонстрация е това ", сподели пред Свободна Европа политологът от Нов български университет Христо Панчугов . " Това е същински опит да се дискредитира конституционната промяна, т.е. да се обговори нейното неслучване, и да се хвърли малко димна завеса ", счита той.

По думите му е ясно, че без Движение за права и свободи конституционна промяна не може да има в сегашния парламент, а дали партията и Пеевски ще имат въздействие в новото ръководство зависи от това дали ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще го разрешат. Според него един от аспектите на протичащото се е " да се вкарат Демократична България и Политическа партия в пояснителен режим, което те непринудено играят ". Но въпросът към тях е не " за какво с Движение за права и свободи " или с ГЕРБ, а дали могат да бъдат поръчител, че промяна ще има и тя няма да бъде изкривена.
Пеевски изиска да взе участие в промяната
Делян Пеевски влезе още веднъж в настоящите политически събития, когато в новото 49-о Народно заседание се заприказва за търсене на конституционно болшинство за правосъдна промяна. Това се случи на 2 юни в края на договарянията сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) за образуване на кабинет с връчения мандат на Николай Денков - кандидат-премиер от ПП-ДБ към оня миг. Пеевски се оказа част от преговорния екип на Движение за права и свободи, паралелно с ръководителя му Мустафа Карадайъ . След тази среща той разгласи, че на първите две обединения в Народното събрание да сформират държавно управление, само че не се водят договаряния за поддръжка за избора на кабинет.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов също сподели, че договарянията с Движение за права и свободи са единствено за правосъдна промяна посредством главния закон.

За да се създадат промени в Конституцията от нормално Народно заседание са нужни най-малко 160 от 240 гласа. Без Движение за права и свободи това е мъчно постижимо - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо 132 гласа. С Движение за права и свободи броят е 168. Без поддръжка от придвижването биха били нужни гласовете и на Българска социалистическа партия, и на " ИТН " по едно и също време. Това на този стадий наподобява на практика политически невероятно.

На 6 юни, отпред с Денков и поддръжката на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Изненадващо кабинетът получи и два гласа от Движение за права и свободи - на Пеевски и Карадайъ. Мотивът е декларираната конституционна промяна. Първият сподели, че " кабинетът не го поддържаме ", а вторият - " че това е първа крачка към превъзмогване на политическата рецесия ".
Аз съм си тука. Къде да се връщам?Делян Пеевски
В този миг Пеевски получи въпрос дали появяването му и в договарянията, и поръчката, че ще взе участие в конституционната промяна значи, че се " връща в дейната политика ". Отговорът: " Аз съм си тука. Къде да се връщам? "

Всичко това си има и предистория. Още до момента в който мандатът за кабинет беше у първата политическа мощ ГЕРБ, кандидат-премиерът, в този момент вицепремиер Мария Габриел изненадващо разгласи за собствен приоритет оставката на основния прокурор Иван Гешев. Още по-изненадващо Движение за права и свободи поддържа това. С гласовете на двете партии са определени представителите на настоящия Висш правосъден съвет от парламентарната квота - органът, който може да смъкна предварително Гешев. Според сформирането на конституционно болшинство с Движение за права и свободи в него преди избора на държавно управление е било изискването, което, в случай че не бъде изпълнено, би оставило основния прокурор на поста му.
" Не стана добре ", само че " по този начин ще бъде "
Поставянето на глобения по американския закон " Магнитски " на Съединени американски щати за корупция народен представител от Движение за права и свободи на първа линия в границите на парламентарното болшинство за правосъдна промяна, не спря дотук. Той беше препоръчан от партията си, а по-късно на Народното събрание. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " ИТН ". И със съдействието на проруската партия " Възраждане ", която отхвърли за взе участие в гласуването.

ПП-ДБ бяха " срещу " и въпреки 8 депутати, отпред с водачите на обединяването да се въздържаха, вотът им също се регистрира като противоречие съгласно парламентарните правила. Против бяха и присъстващите депутати от Българска социалистическа партия, и Красен Кралев от ГЕРБ.

С влизането на Пеевски в комисията по конституционни въпроси не закъсняха и политическите реакции, и напрежението в новосъбраното другояче конституционно болшинство.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов - индивидът, който пръв заприказва за договаряния и с Движение за права и свободи за промени в конституцията, изиска от парламентарната естрада преосмисляне на избора ден по-късно. " Не стана добре ", сподели той и добави, че " не става дума някой да бъде посочен с пръст, само че не става дума и целият развой в тази комисия да бъде посочен с пръст поради един или няколко души ".
Това не е дебелоглав, не е изпиране, щото няма какво да перем.Йордан Цонев, Движение за права и свободи
Отговори му Йордан Цонев от Движение за права и свободи - още веднъж от трибуната: " Ще бъде господин Пеевски в тази комисия ". Цонев добави, че " това не е дебелоглав, не е изпиране, както желаете да го визиите вие, щото няма какво да перем ".

Репликата с " прането " е отпратка към появил се по-рано запис от съвещание на Политическа партия по време на договарянията за държавно управление. В него се чуват думи на някогашния министър председател Кирил Петков, че при образуване на кабинет с ГЕРБ " [Бойко] Борисов се изпира с този вид ". След появяването на глобения за корупция от Съединени американски щати Пеевски на първа линия съперници на кабинета приказват и за неговото " изпиране ".

По-късно в коридорите на Народното събрание реагира и самият Пеевски пред медиите: " Г-н Христо Иванов би трябвало да разбере следното нещо: наше право е да решим кой ще взе участие в комисията по конституционни въпроси и в случай че желае да прави конституционна промяна, по този начин ще бъде ".

От ГЕРБ се придържат към позицията, че " никоя друга парламентарна група не може да се намесва " в решенията на останалите кого да предложат за парламентарни позиции - по думите на председателката на депутатите от партията Десислава Атанасова.

На целия този декор опозиционните Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ нападат ПП-ДБ, че са позволили освен " коалиция " с ГЕРБ, само че и завръщането на Движение за права и свободи и Пеевски и по този начин са предали гласоподавателите си.
" Опит правосъдната промяна да бъде сложена под въпрос "
Появата на Делян Пеевски в окото на прожекторите сама по себе си измести тематиката от конституционната промяна в правосъдната власт всъщност и събирането на болшинство за нея.

Според политолога и учител в Нов български универдитет Христо Панчугов и поддръжката за кабинета " Денков " с два гласа от Движение за права и свободи (въпреки че това нямаше значение за резултата от вота - б.р.), и включването на Пеевски в конституционната комисия като създател на поправките, е " проява от Движение за права и свободи, която споделя: " вие се упражнявате на наш тил, само че без нас не може, по тази причина ще си вършим каквото си желаеме ".
Въпросът е в действителност ли Движение за права и свободи могат да си вършат каквото желаят.Христо Панчугов
По думите на Панчугов " въпросът е в действителност ли Движение за права и свободи могат да си вършат каквото желаят, могат ли да изкривят правосъдната промяна, могат ли да я компрометират ".

Политологът сподели пред Свободна Европа, че въпросът към ПП-ДБ не е " за какво го вършиме с Движение за права и свободи ", а " можете ли да гарантирате, че присъединяване на Движение за права и свободи няма да компрометира правосъдната промяна ". И обединението дължи този отговор и поръчка от партиите в нея, че носят отговорност за това, което ще се случи - " и за триумфа, и за неуспеха ".

Казусът с Пеевски и включването на Движение за права и свободи има три аспекта, счита още Панчугов. Първият е " опит да се легитимира Делян Пеевски ". Вторият - даже това да не се случи, въпреки всичко правосъдната промяна да бъде сложена под въпрос - " т.е. едни хора да изясняват, че с Делян Пеевски правосъдна промяна не може да се прави, без значение тя какъв брой сполучлива ще е най-после ". И трето - ПП-ДБ да бъдат вкарани в пояснителен режим, " което те непринудено играят ".
Кой е Делян Пеевски
Позиционирането на Делян Пеевски надали не отпред на конституционните промени в правосъдната система - по решение на Движение за права и свободи, неслучайно завладя полемиката - поради личната му политическа биография. Юрист, следовател, предприемач, медиен магнат - в годините определенията за него са били доста.

" Завръщането " му, въпреки да не си е тръгвал - както самичък сподели преди няколко дни, идва тъкмо 10 години, откакто той стана мотив за едни от най-мащабните митинги в новата история на България. Тогава, на 14 юни 2023 година, хиляди хора излязоха по улиците на София поради това, че Пеевски е определен от Народното събрание за ръководител на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС). Предложението е на премиера тогава Пламен Орешарски в кабинет на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Три дни по-късно решението е ревизирано, само че митингите против държавното управление не престават повече от година. В последна сметка Движение за права и свободи отдръпва поддръжката си за него година по-късно и следват предварителни избори.
Пеевски е в политиката от повече от 20 години - влиза в нея още на 21 години по времето на ръководството на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи.
Обществената реакция тогава има предистория. Пеевски е в политиката от повече от 20 години - влиза в нея още на 21 години по времето на ръководството на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, само че като представител на партията на някогашния министър председател Симеон Сакскобурготски. В този интервал името му изплува съгласно в приватизацията на спортната зала " Универсиада " в София.

През 2005 година - към този момент в кабинета на тройната коалиция с министър председател Сергей Станишев - става зам.-министър на бедствията и повредите от квотата на Движение за права и свободи. Отговаря за държавния запас. През 2007 година е уволнен от Станишев поради съмнение в корупция. Тогава Пеевски е махленски от шефа на държавната по това време " Булгартабак " Христо Лачев, че на среща при шефа на следствието Ангел Александров Пеевски му е показал човек, който да оглави софийската цигарена фабрика.

Води се следствие, прокуратурата не открива доказателства и Пеевски е възобновен на зам.-министерския си пост.

Политикът става народен представител от Движение за права и свободи през 2009 година Години по-късно - към този момент при ръководството на ГЕРБ, името му ще се свързва още веднъж с " Булгартабак " - към този момент с приватизацията на холдинга - една от най-спорните покупко-продажби по раздържавяване, осъществена през 2011 година Наличието на сходна връзка дълго се отхвърля, само че през август 2015 година Пеевски разкрива, че е притежател на акции от холдинга посредством компанията " НСН Инвестмънт ", в която е съсобственик с майка си Ирена Кръстева. Година по-късно депутатът от Движение за права и свободи афишира, че се отхвърля от тях. Преди това излиза информация, че Турция е наложила възбрана за влизане в страната на Пеевски и почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Тогава близки до турското държавно управление медии, които тиражират новината, която нито е опровергана, нито доказана публично, показват, че „ проруският олигарх Пеевски “ може да се окаже в основата на контрабандата на български цигари в Турция.

През 2018 година се появява отчет на турските служби за сигурност, съгласно който " Булгартабак " е обвързван с контрабанда на цигари. Документът е обществен. Тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров разгласи, че ще
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР