Той е публицист с над 25-годишен стаж, доктор по близкоизточни

...
Той е публицист с над 25-годишен стаж, доктор по близкоизточни
Коментари Харесай

Журналистът Бюлент Кенеш с разказ за бягството си от Турция

Той е журналист с над 25-годишен стаж, лекар по близкоизточни изследвания и създател на опозиционния турски вестник Today’s Zaman. От 6 години живее и работи в Швеция, тъй като след ареста му през 2015 поради рецензии във връзка с режима на Ердоган, за него животът в Истанбул към този момент е риск.

Това е Бюлент Кенеш, когото турският президент вече посочи като разменна монета срещу членството на Швеция в НАТО.

Ще се трансформира ли Бюнет Кенеш в цел и залог на политическите ползи – отговорите търсим от самия него:

Бягате от режима на Ердоган в Швеция през 2016г. С какво се занимавате там, какъв е животът Ви?

Знаете, че по специалност съм публицист, както и учен. Изнасям лекции в някои университети в Турция, но преди всичко съм публицист. Работил съм в разнообразни медии, като да вземем за пример в Заман и Дуан. Бил съм и основен редактор на британски всекидневник.

Страхувате ли се, че ще ви екстрадират в Турция?

В момента пребивавам в Швеция. Тук върховенството на правото се съблюдава. Подобни въпроси като депортации се вземат решение от арбитър, а не от политически управляващи. Имам доверие в правосъдната система на страната, във върховенството на закона тук. Така че не, нямам причина да се опасявам, че ще бъда депортиран.

Защо съгласно вас президентът Ердоган изиска вас в подмяна на поддръжката за влизане на Швеция и Финландия в НАТО?

Това е много несъразмерна обмяна. Смятам за доста неуместно тъкмо това искане да бъде поставено на масата в подмяна на участие в НАТО. Вижте, постоянно съм се опитвал да бъда публицист, който се бори за отбрана на човешките права и свободата на репресираните хора и групи в Турция. Когато сте публицист в автократична държава, е изцяло естествено да представлявате проблем за режима в нея.

Но за какво тъкмо Вас?

Защото бях основен редактор на британски всекидневник. Той беше един от най-достоверните източници на информация за хората, които имаха предпочитание да наблюдават протичащото се в Турция. До 2011г. пишех за напъните на държавното управление на Ердоган да демократизира страната и да я реформира. Пишех още за безпроблемните съседски политики, които подхващаше Ердоган. В оня миг мирът сред страните съседки беше към момента открит. След 2011г. обаче Ердоган промени метода си на мислене и стартира да постанова един по-ислямизиран дневен ред, по-радикализиран. Сметна за голяма опция 50те %, които завоюва на изборите през 2012г.

Тогава стартира да възприема себе си като сериозен, значим лидер не единствено в Турция, само че и във всички мюсюлмански страни. Освен това знаете, че Ердоган е намесен и в доста корупционни кавги, кавги за подкупи и пране на пари, дружно с членове на фамилията и кабинета си. Като журналист трябваше да приказвам за тези събития. Разбрах още, че Ердоган е подкрепял някои джихадистки организации и ислямски групи за гнет в Сирия, Египет, Либия и в други елементи от света. Нямаше метод да мълча за тези негови връзки с джихадистки организации. Той направи Турция нещо като автомагистрала за интернационалния джихад. И по този начин, пишех за всички тези проблеми във вестника си. Тогава ме и упрекнаха, че съм предал идеята, която аз в никакъв случай не съм отстоявал или защитавал. Аз бях лоялен само на моите демократични правила...

И на журналистическите правила, също.

Да, да..

Какво решение мислите, че ще вземе Швеция – да не Ви екстрадират или участието на страната в НАТО?

Както споделих доскоро, няма знак на равенсто сред присъединение на една страна в НАТО и мен. Това е голяма диспропорция. Членството на страната в НАТО е доста значим въпрос. Знаете, че Швеция е заемала неутрална позиция цели 200 години. Тоест, към този момент приказваме и за политическа смяна. Ердоган употребява точно този значителен въпрос за шведите, изнудвайки ги, а задачата му е да продължи да преследва и заплашва мен.

Възможна ли е през днешния ден самостоятелната публицистика в Турция?

За страдание не мога да кажа, че има и три медии в Турция, които са самостоятелни. Според отчета от предходната година на Международния медиен институт, 95 % от медиите в страната се управляват непосредствено от режима на Ердоган. А останалите 5 % са под индиректния надзор на Ердоган, посредством разнообразни малки врати и механизми. Има няколко публицисти, които са самостоятелни и свободни, само че единствено това.

Другата година е доста значима за Ердоган, поради президенстките избори тогава. Какво мислите, че ще се случи?

За страдание не съм оптимист за бъдещето на страната. Не мисля, че на идните избори Ердоган ще се откаже от властта, която има. Няма интерес да организира демократични и почтени избори в страната. Ще направи всичко допустимо да остане на власт и няма да се поколебае да употребява и разнообразни способи, с цел да реализира задачата си- като да вземем за пример тероризирането на хора, принуда, заглушаване на обществените мрежи.. Той към този момент прави сходни неща.. Пак споделям, ще направи всичко допустимо да задържи властта.

Каква е ролята му в спора сред Русия и Украйна? Виждаме го много деен.

Няма огромни разлики сред режима на Ердоган и този на Путин. Може би единствената е, че Ердоган няма такава власт, каквато има съветският президент. За страдание демократичните страни по целия свят ще се изправят занапред пред доста провокации, сложени от Ердоган и Путин. Ердоган играе ролята на троянски кон в западните страни, и по-точно в НАТО, до момента в който разрешава руско влияние. Всъщност каквото и да каже или направи Ердоган в интерес на запада, „ играе “ на страната на режима на Путин. След като Путин стартира войната в Украйна, Ердоган не предприе нито една от интернационалните наказания против Русия. Ролята му е на сътрудник на съветския режим.

Вижте диалога във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР