Той е папа на малките, на смирените, на бедните, на

...
Той е папа на малките, на смирените, на бедните, на
Коментари Харесай

Гощават папата с кисело мляко и родни зеленчуци

Той е папа на дребните, на смирените, на бедните, на скромните. Така че всичката тази подготовка върви в този дух - на невзискателност, на семплост и най-много на наслада. Такъв ще бъде и обядът за Негово Светейшество папа Франциск. Това споделя сестра Елка от манастира на францисканките "Света Елисавета " в град Раковски.

Четири сестри мисионерки ще гостят папата в салона на манастира с ястия с български пресни зеленчуци и кисело мляко, обичано на Негово Светейшество още от времето в родната Аржентина, написа в. "България Днес ".

Въпреки че менюто, което ще опита папа Франциск на родна земя, се пази в загадка, Светият отец ще хапне непретенциозно, както прави и във Ватикана. "Ние ще се погрижим за този обяд благодарение на доброволци, на няколко готвачи, които ще дойдат да ни оказват помощ. Папата е един обикновен човек и доста непретенциозен. Така че обядът е в неговия жанр - обикновен и непретенциозен ", описа още сестра Елка. За ястията Негово Светейшество ще си служи с принадлежности, употребявани от предшественика му папа Йоан XXIII, описаха още от францисканския манастир.

Скромно ще се наложи и на столичани да посрещнат Негово Светейшество по време на престоя му в София. На поклонниците и на елементарните любопитни е изцяло неразрешено да носят в чантите си парфюми, до момента в който трае визитата на папата в България. Разбира се, в случай че желаят да са на мястото на събитията с присъединяване на Светия отец, предизвестиха от държавната осведомителна работа. На събитията на папата в София на жителите е изцяло неразрешено да носят парфюми, бутилки, оръжие и даже обемисти чанти. Чадърите са разрешени, защото се чака дъждовно време. Любителите, които желаят да снимат визитата с дрон, пък ще бъдат глобени, а устройствата - сваляни от небето, тъй като снимането с модерната в последно време техника от въздуха е изцяло неразрешено.

За съблюдаване на реда с изключение на българските служби за сигурност ще наблюдават и елементи от швейцарската армия на Негово Светейшество, които към този момент дойдоха на родна земя.

Прочутият папамобил, с който Светият отец ще направи почетна обиколка на площад "Батенберг " в неделя следобяд, също към този момент е в България. Службите пазят в загадка какъв автомобил е избрал за почетната обиколка папа Франциск, защото фамозното возило рядко е едно и също. Негово Светейшество се е придвижвал на почетни обиколки както с италиански "Фиат ", по този начин и с "Шкода ". "Колата е нужна, с цел да се прави работа. Ако желаете първокласен автомобил, единствено се замислете какъв брой деца умират от апетит по света ", споделя папа Франциск. И за разлика от предшественика си папа Бенедикт XVI не желае колите му да имат бронирани корпус или стъкла. Смята, че това го разделя от хората. И макар че посещава Ирландия с "Шкода ", Негово Светейшество демонстрира ясно, че това е същински папамобил. Всъщност колите са три. С три разнообразни регистрационни номера. Единият е 182-С-1979 - в памет на визитата на Йоан Павел II през 79 година. Другият е 182-С-2018, с годината на визитата на самия Франциск, а третата е с номер 182-Д-9093, в който последните четири числа, преобразувани в букви, изписват папа на британски език. След визитата в Ирландия Светият отец упорства колите да се продадат за щедрост.

У нас Негово Светейшество също ще направи фамозната обиколка с папамобила. Въпреки роптанието на Светия синод папа Франциск ще влезе в храм-паметника "Свети Александър Невски " и ще се помоли пред олтара, отдаден на светите братя Кирил и Методий. Светият отец ще прекара известно време в безмълвна молитва, до момента в който папската свита ще остане права зад него.

Във втория ден от визитата си наместникът на Бога на земята ще посети бежанския лагер във "Враждебна " по самодейност на асоциация "Каритас ", католическа организация, която от 25 години се грижи за онеправданите в България. След това ще отпътува за Раковски, където с изключение на обяд ще има и тържествена литургия на италиански и първо причестяване за над 250 български дечица с католическа религия. Финалът на визитата на Негово Светейшество е с молитва за мир сред всички вероизповедания още веднъж в София. Всички молебствия папа Франциск ще чете на италиански език. Желаещите да зърнат Негово Светейшество би трябвало да дойдат на местата, на които ще е Светият отец три часа преди събитието. Дали се тревожи папата, че нещо може да му се случи? Категорично не.

"Вярно е, че всичко може да се случи, само че дано си кажем, на моята възраст нямам доста за губене ", съобщи папа Франциск за испанския вестник "Лавангуардиа ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР