Той е от онези баскетболисти, за които казваме, че могат

...
Той е от онези баскетболисти, за които казваме, че могат
Коментари Харесай

Цветомир Чернокожев пред ТОПСПОРТ: Баскетболът у нас трябва да се популяризира повече



Той е от тези баскетболисти, за които споделяме, че могат да донесат смяната. Той е измежду младите очаквания, които потвърждават, че с доста труд и непримиримост се реализират резултати.

Започва баскетболния си път в Трявна, само че не след дълго отпътува за Правец, където треньорите му Георги Велчев и Иван Коцев виждат капацитета му и стартират да работят за развиването му на професионален баскетболист.
 Александър Милов пред ТОПСПОРТ: Най-щастливите ми години са в Академик
Александър Милов пред ТОПСПОРТ: Най-щастливите ми години са в Академик

" Идол ми е Йохан Кройф "

Споделя, че спортът лишава доста, само че страстите и тръпката, които получаваш след добре свършената работа, не може да се сравнят с нищо друго.

Почти цялата му кариера минава в тима на " Академик ", само че след разпадането на отбора отпътува за Словакия, където през днешния ден сполучливо се изявява за Левице.

За какво мечтае, до къде желае да стигне, какво счита, че би трябвало да се промени в българския баскетбол и какво е да си част от националния тим, даваме думата на 20-годишното крило Цветомир Чернокожев:

Кога за първи път влезе в баскетболната зала и за какво избра тъкмо този спорт?

- Още от дребен вървях по-висок от връстниците ми и в един ден, припомням си, че беше през есента, мой другар от родния ми град сподели, че нямат задоволително хора за градския тим, в случай че желая да отида на вечерната подготовка, с цел да опитам и в случай че ми хареса да продължа, и несъмнено ми хареса. Последните години, когато се забележим с този мой другар, все се майтапи няма ли един път да кажа кой ме заведе в залата и ето в този момент споделям, благодаря на Стефан и му поисквам да е здрав.

Кои са треньорите, които ти дадоха основите в баскетбола?

-Започнах в Трявна, само че са доста малко провинциалните школи, които могат да ти дадат верни основи, когато отидох в Правец моите набори несъмнено бяха доста по-напреднали от мен. В началото вкарвах точки, играех добре на мачовете, само че всичко това беше с помощта на това, че бях с една глава по-висок от най-високите в тимовете. Още тогава треньорите Георги Велчев и Иван Коцев знаеха, че това скоро ще се промени и се заеха съществено, те се занимаваха с мен от самото начало, до момента в който стигна до мъже.
 Евгени Хаджирусев пред ТОПСПОРТ: В баскетбола би трябвало темперамент и неизменност
Евгени Хаджирусев пред ТОПСПОРТ: В баскетбола би трябвало темперамент и неизменност

В „ BASKET TIME ” ви срещаме с гарда на Рилски състезател Евгени Хаджирусев

Почти цялата ти кариера минава в тима на Академик. Преди известно време излезе с прочувствен пост във връзка разпадането на тима. Защо съгласно теб се стигна до тази обстановка?

-Определено ми беше мъчно да приема тази вест за тима, тъй като там мина огромната част от съзнателния ми живот, бях очевидец на огромна част от моментите на този тим. Градът е дребен и всички, които бяха свързани с баскетбола, бяхме като едно семейство. Затова постоянно ще имам положителни усеща към този град и хората, които са помагали и подкрепяли тима с каквото могат. Случвало се е неведнъж- край (понеже юношеските финали се застъпваха с тези на мъжете, нямаше по какъв начин да отидем по-рано, с цел да си запазим места), мачът се играе в залата, а ние стоим долу във фитнеса и гледаме мача на тв приемника, тъй като беше претъпкано, даже нямаше място и да стоим прави. Не съм аз индивидът, който би трябвало да изясни за какво се е стигнало до това. Със сигурност не е било без причина. Нещата не са елементарни за пояснение, само че надали са и чак толкоз комплицирани, с цел да липсва публично такова. Неведнъж имаше клюки за сходно нещо, само че аз персонално в никакъв случай не съм си представял, че може да се случи.

Днес си част от словашкия отбор " Левице ", където се изявяваш доста сполучливо. Как ти се коства равнището на баскетбола в Словакия?

-Трябваше ми много време и несъмнено доста изключителни часове в залата, с цел да възвърна баскетболната си форма. До някаква степен първоначално ми беше доста мъчно да се приспособявам към нов тим, към друг жанр на игра, веселя се, че напоследък съумявам да оказвам помощ повече на тима.

В последния ви мач записа дабъл-дабъл на сметка си и влезе в идеалната петица на кръга. На какво се дължи този порив в играта ти?

-Както споделих в действителност работя доста, стимулиран съм сигурно много, за до покажа добра игра и тук, никой не го интересува по какъв начин си играл в България, всеки гледа какво представляваш на момента, а когато си чужденец постоянно желаят от теб повече, само че това единствено може да ме стимулира да давам 100% от себе си във всеки мач, с цел да се развъртвам и да оказвам помощ на тима да завоюва. В момента сме първи, уповавам се да запазим мястото си до края.
 Владимир Искров пред ТОПСПОРТ: Баскетболът е семейство, с което играем
Владимир Искров пред ТОПСПОРТ: Баскетболът е семейство, с което играем

В рубриката " ВАSKET TIME " ви срещаме с националния секционер по баскетбол на колички

-Какво съумя да научиш от тандема Георги Давидов - Петко Маринов? Кое беше най-ценното?

-Не желая да пропущам включително и Дани Клечков, те с Давидов свършиха много работа с нас и това си проличава от това, че множеството от нас, които се пръснаха по тимовете се показват напълно обичайно и всеки демонстрира израстване. Благодарен съм им за всичката работа през последните 3 години. Може би най-важното беше, че ни научиха да си имаме вяра. А за Петко Маринов, малко са късметлиите, които са имали опцията да си приказват с него, като с другар освен това всеки ден.

Кой е мачът в кариерата ти, който няма да забравиш?

-Надявам се да ми зададат този въпрос след няколко години и тогава да имам толкоз незабравим мач, че да не го не помня. В момента не мога да дефинира подобен.
 Павлин Иванов пред ТОПСПОРТ: Искам да играя на най-високо равнище
Павлин Иванов пред ТОПСПОРТ: Искам да играя на най-високо равнище

В “BASKET TIME ” ви представяме първенеца с Балкан Павлин Иванов

Изявяваш се и за националния тим под управлението на Росен Барчовски. Какво е за теб да носиш екипа на България?

-Означава, че там няма време за оправдания, даваш всичко на каквото си кадърен в дадения миг, тъй като всеки мач с национала е значим и от него зависи нещо.

Казват, че спортът колкото ти дава, толкоз и ти лишава. Съжалявал ли си за някакви моменти, които си пропуснал поради тренировки и надпревари?

-Наистина лишава много, най-много моменти с хора, които обичаш, само че това е нашият живот, за това спортистите са разнообразни в много обстановки от естествените хора, само че страстите и тръпката, която получаваш след добре свършената работа считам, че не могат да се сравнят с нищо. Било ми е неприятно несъмнено, само че чак да съм съжалявал- не, всичко се отплаща рано или късно.

Има ли нещо в българския баскетбол, което смяташ, че безусловно би трябвало да се промени?

-Трябват доста промени, само че не знам кой може да ги донесе. На първи място считам, че би трябвало да се разпространява повече, не може като си пуснеш новините да споделят резултати във футбола до 6-та лига, а за баскетбола да се приказва единствено, когато е имало мач на националния тим и отново не постоянно.

Ако се разпространява децата да научат, че съществува този спорт в България и желаят да се записват, тогава ще бъде по-лесно и на треньорите, a от там са свързани доста неща.

Ако не беше баскетболът, с какво би желал да се занимаваш?

-Ще пристигна и този миг, само че в този момент съм съсредоточен в баскетбола, какво ще бъде по-късно, времето ще покаже.

Какво не знаят почитателите за теб?

-Всъщност много неща не знаят, само че за тях е значимо тимът, който поддържат да печели, а аз постоянно го желая повече от тях.

Какво мечтаеш да ти се случи още в спорта? Докъде искаш да стигнеш?

-Надявам се да стигна колкото се може по-високо в баскетболните равнища.
 Симеон Илиев пред ТОПСПОРТ: Бързо се влюбих в баскетбола, постоянно съм желал да играя за България
Симеон Илиев пред ТОПСПОРТ: Бързо се влюбих в баскетбола, постоянно съм желал да играя за България

" Възхищавам се на Кобе Брайънт "

Какъв съвет би дал на всички деца, които занапред се захващат със спорта с оранжевата топка? Защо не би трябвало да се отхвърлят?

-Да знаят, че ще има доста сложни моменти, само че в случай че работят задоволително и не се отхвърлят ще пристигна миг, в който ще изкарват прехраната си на драго сърце.

Баскетболът за мен е?

-Начин да покажеш себе си.
 Васил Бачев пред ТОПСПОРТ: Най-голямата ми фантазия е да играя на Олимпиада
Васил Бачев пред ТОПСПОРТ: Най-голямата ми фантазия е да играя на Олимпиада

В „ BASKET TIME ” ви срещаме с капитана на Академик (Пловдив)
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР