Той е носител на Оскар, но и спорен образ, след

...
Той е носител на Оскар, но и спорен образ, след
Коментари Харесай

Да си поръчаш Оливър Стоун. Как Назарбаев плаща 5 млн. долара за имиджов филм

Той е притежател на " Оскар ", само че и противоречив облик, откакто снима изявленията с Владимир Путин. Оказва се, че и някогашният казахстански водач Нурсултан Назарбаев е употребил услугите на Оливър Стоун, дружно с продуцент, за имиджова лента, в която е основният воин. Има и други. Колко коства това?

Документалният филм " Казак: Историята на златния човек " на прокремълския американски продуцент Игор Лопатонок , се концентрира върху просторно изявление с дългогодишния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. То е направено от известния, само че спорен американски режисьор Оливър Стоун .

Стоун е създател и на документални филми за съветския президент Владимир Путин , кубинския водач Фидел Кастро и венецуелския лидер Уго Чавес. Последните двама са към този момент покойници.

Назарбаев, който ръководи Казахстан с стоманен пестник в продължение на съвсем 30 години (1990-2019), споделя за детството си, политическата си кариера, разпадането на Съветския съюз и образуването на Казахстан като самостоятелна страна.

 Скулптура на Нурсултан Назарбаев в Националния музей в казахстанската столица Астана, сходна на мемориала на президента на Съединени американски щати Ейбрахам Линкълн във Вашингтон.
Документалният филм е подложен на критика от доста кино специалисти, а един от тях го дефинира като " агиографска ода " (агиография е биографията на светец или божи чиновник - б.р.), която става част от " продължаващия фетиш към личността " на Назарбаев.

Документалният филм е пуснат през 2021 година като сериал от осем епизода, както и като игрален филм. По него се работи от края на 2019 година - откакто Назарбаев се отдръпна от президентския пост, макар че продължава да се употребява с голямо политическо въздействие в Казахстан.

Според на Проекта за докладване на проведената престъпност и корупцията (OCCRP) - световна мрежа от проверяващи публицисти, и казахстанския уебсайт Vlast.kz, озаглавено " От Назарбаев до Лукашенко: Холивуд в услуга на диктаторите ", Назарбаев персонално е взел участие в основаването на кино лентата. Разследването е оповестено на 5 март.
" Ще ви унищожим "
" Назарбаев непрекъснато редактираше кино лентата, пробвайки се да усъвършенства своя облик ", споделя член на снимачния екип пред OCCRP.

Бившият президент е бил удовлетворен от окончателния вид на кино лентата.

Според следствието Фондът " Назарбаев " - благотворителна фондация, основана през 2010 година, когато президентът беше на власт, е платил най-малко 5 млн. $ на Лопатонок и Стоун. Фондът е управляван от дъщерята на Назарбаев - Дарига Назарбаева.

Преди това двамата са отричали каквото и да било присъединяване на казахстанското държавно управление в плана.

Нито Назарбаев, нито щерка му са дали отговор на молбата на проверяващите за коментар.

Лопатонок се съгласява да беседва с OCCRP и Vlast.kz, само че по време на видеоинтервю предишния месец от ден на ден се разгневява, когато публицистите го питат за финансирането на филмите му.

" Ние ще ви преследваме. Ние ви познаваме. Ще потърсим източниците ви. Ще ви унищожим, ще унищожим престижа ви! ", заплашва той.

През 2021 година Лопатонок отхвърля да отговори на въпроса на кореспондента на RFE/RL за финансирането на документалния филм за Назарбаев, като декларира, че няма да разяснява, тъй като RFE/RL е " задграничен сътрудник ". Така нареченият съветски закон за " задграничните сътрудници " се употребява за обозначаване и наказване на критици на държавното управление, които получават пари от чужбина.

Документалният филм за Назарбаев беше показан по казахстанската държавна телевизия единствено един път, през декември 2021 година През идващия месец в богатата на нефт централноазиатска страна се стигна до в цялата страна, като десетки хиляди хора излязоха по улиците, с цел да стачкуват против някогашния президент и оставеното от него завещание - обществена неправда, икономическо неравноправие, корупция и фетиш към личността.

По данни на управляващите минимум 238 души са били убити, когато демонстрациите са прераснали в принуждение и се е наложила интервенция на държавните служби за сигурност. Икономическото неодобрение на хората беше основен фактор за размириците, които започнаха с кротичък митинг против повишението на цените на горивата.

Много казахстанци обаче считат, че битката за власт сред най-близките кръгове на Назарбаев и определения от него правоприемник - президента Касим-Жомарт Токаев , е изиграла значима роля за разпалването на насилието.

След митингите държавното управление на Токаев в профил Назарбаев, фамилията му и доближените му от политиката и бизнеса. Няколко от роднините и съдружниците на Назарбаев в този момент са в пандиза.
И Алиев, и Лукашенко
Разследването разкрива, че Лопатонок и екипът му от този момент са предложили сходни филми на други властнически водачи, в това число на Илхам Алиев от Азербайджан и на Александър Лукашенко от Беларус.

" Казахският филм може да е дал на Лопатонок образец за това по какъв начин да подходи към други диктатори: Те или близки до тях хора ще обезпечат финансирането, а той ще направи агиография с висока продуцентска стойност и звезден интервюиращ (Стоун) ", пишат публицистите.

Документите, получени от проверяващите, демонстрират, че измежду тематиките, препоръчани за изявлението на Стоун, е " триумфът " на Азербайджан под " династичното ръководство " на семейство Алиеви.

Алиев, който пристигна на власт през 2003 година , поемайки президентския пост от починалия си татко, е необятно подложен на критика за това, че притиска съперниците си, мощно лимитира гражданските свободи и употребява политическата власт за обогатяване на личното си семейство. Съпругата му заема поста вицепрезидент. В началото на тази година той с 90% поддръжка.
Уникално позитивно влияние върху публичността на президента и Азербайджан
В писмото си до Алиев Лопатонок написа, че плануваният филм " ще има неповторимо позитивно влияние върху публичността на президента и Азербайджан ". Той прибавя, че продукцията на кино лентата за Алиев ще коства 15 млн. $ . Не е известно дали Алиев е дал отговор на предложенията.

Но документалният филм на Лопатонок за Лукашенко към този момент е почнал да се снима на разнообразни места в Беларус , в това число в дома на президента от детството му. Той е трябвало да бъде интервюиран и на доста други места. Но работата е спряна, откакто Русия нахлува в Украйна.

56-годишният Лопатонок е роден в Източна Украйна . През 2008 година той емигрира в Съединени американски щати, където основава Grading Dimension Picture , малко известна холивудска конструкция. Откакто получава американско поданство, постоянно показва твърдо прокремълски възгледи.
 Американският кино режисьор и сценарист Оливър Стоун (вдясно) интервюира Владимир Путин за своя документален филм „ Разкриване на Украйна “ в Кремъл, 19 юли 2019 година
Не е ясно по какъв начин Лопатонок се е срещнал със Стоун, само че двамата работят дружно по два кино лентата за Украйна - " Украйна в огън " през 2016 година, последван от " Разкриване на Украйна " през 2019 година Документалните ленти дават удобна за Москва визия за украинската гражданска война от 2014 година на Евромайдана, която приключи със свалянето на проруския президент Виктор Янукович .

77-годишният Стоун, четирикратен притежател на " Оскар ", е спорен и с лентата му от 2017 година " Интервюта с Путин ", която беше разказана от " Ню Йорк Таймс " като " угодническа " и " смущаващо великодушна " към съветския водач.

Близкото другарство на Стоун и поддръжката му за спорния венецуелски водач Чавес също бяха подложени на критика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР