Той е неуморният вестител на пънк рока. Владее сцената вече

...
Той е неуморният вестител на пънк рока. Владее сцената вече
Коментари Харесай

И Христос е бил пънк рок звезда. Били Айдъл – идолът, който не спира да живее на скорост

Той е неуморният вестител на пънк рока. Владее сцената към този момент близо пет десетилетия и няма никакво желание да стопира. В началото на 2023 година получава първата за годината звезда на Алеята на славата в Холивуд. Той е Били Айдъл, който през днешния ден навършва 68 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

От 1977 година насам Били Айдъл буди пънк рока в аудитория, подготвена да го слуша, гледа и следва. Той стига до това не тъй като е " ленив ", както го назовава един негов преподавател, а тъй като е същински кумир на пънк рока .

Дали е поради метода, по който поддържа косата си – платиненоруса и на иглички, дали е поради голямата сила, с която владее сцената, или скоростта, с която пее и живее – дано да забележим.
 Били Айдъл получава звезда на Алеята на славата в Холивуд, 6 януари 2023 година
Истинското му име е Уилям Майкъл Албърт Броуд. Роден е на 30 ноември 1955 година в Стенмор, Англия. Когато е на 2 години, фамилията му се мести в Лонг Айлънд, Ню Йорк в гонене на американската фантазия, о след четири години се връща назад в Англия.

Семейството на Уилям са ревностни почитатели на Англиканската черква и постоянно вървят на черква. Бунтът на Били към това обаче личи по-късно в песните му. Той се дефинира като " нерелигиозен християнин " и даже споделя, че " Христос е бил пънк рок звезда ".

През 1971 година фамилията му още веднъж се мести - този път в Бромли, Югоизточен Лондон, където Айдъл учи в мъжкото учебно заведение " Рейвънсбърн ". По-късно се реалокира в предградие на град Уърдинг, Западен Съсекс и учи в мъжката гимназия " Уортинг ".

Били е отличен възпитаник, въпреки че за него учебното заведение е нещо отегчително. Именно това негово отношение е повода учителят му по химия да го дефинира като " idle " (мързелив от англ. език), без да подозира, че с това ще въодушеви псевдонима, с който Били по-късно става прочут. Но вместо " idle ", той се трансформира в " idol " (идол в превод от англ.).
 Били Айдъл на MTV Video Music Awards, Ню Йорк, 1984 година
През октомври 1975 година Айдъл се записва в университета в Съсекс. Пънк рокът обаче се оказва доста по-вълнуващ за него от университета. Затова той взема решение да напусне образователното заведение и да се отдаде на музиката.

По това време Били е огромен почитател на бандата Sex Pistols . Самият той взе участие в основаването на няколко групи, а през 1977 година стартира соловата си кариера.

Отива да живее в Ню Йорк и през 1982 година издава първия си албум " Billy Idol ". " White Wedding " и " Dancing With Myself " са първите му видеоклипове, които се излъчват по MTV.

През 1984 година издава албума " Rebel Yell ", който е извънредно сполучлив. Той е сертифициран като двойно платинен от Асоциацията на звукозаписната промишленост на Америка (RIAA) с продадени два милиона копия в Съединени американски щати.

През 1990 година Били Айдъл към този момент живее в Лос Анджелис и записва идващия си албум " Charmed Life ". На 6 февруари 1990 година, откакто таман е завършил със записите за албума, Били Айдъл се качва на мотоциклета си без каска и претърпява доста тежа злополука. Блъснат е от кола, откакто водачът на колата не стопира на знак " Стоп ".

Музикантът прекарва един месец в болница и претърпява седем интервенции, до момента в който докторите вършат всичко допустимо да го спасят. Поставят железна шина в единия му крайник и към шест месеца Били е трудноподвижен.
 Били Айдъл на концерт в Лос Анджелис, 2015 година
Това значително попречва развиването и на филмовата му кариера. Тогава режисьорът Оливър Стоун към този момент го е избрал да играе във кино лентата " The Doors " (1991), отдаден на Джим Морисън и неговата група.

Но поради случая, при който Айдъл едвам не губи крайници си и от който се възвръща към половин година, той съумява да изиграе доста дребна част от ролята си във кино лентата на Стоун.

А в клипа на шлагера му " Cradle of Love " го снимат единствено от кръста нагоре, тъй като не може да движи краката си по време на фотосите.

Дали Били Айдъл стопира да кара мотор? Отговорът е не. Не липсват и други произшествия, свързани с това, като този от 2010 година, при който получава фрактура на стъпалото и още веднъж е опериран.

Но Били Айдъл в никакъв случай не понижа скоростта, с която живее. През 1994 година е издадена песента му " Speed " , която е част от саундтрака на едноименния филм " Скорост " с присъединяване на Киану Рийвс и Санда Бълок .

И в този момент, когато към този момент е на 68 години, Били Айдъл продължава да господства на сцената на пънк рока и да прави турнета.

Макар че в никакъв случай не се е женил, Били Айдъл има наследник и щерка от разнообразни свои връзки, а към този момент е и благополучен дядо, който не пропуща късмет да се похвали с внуците си в обществените мрежи.

В предаването Audacy Check In той споделя, че щерка му Бони Блу има 2 деца, а по-голямата е с " приказен и характерен темперамент ".

" Сега следя по какъв начин се демонстрира нейната характерност и всичко останало. Попи несъмнено е малко като остарелия си дядо ", споделя Били Айдъл и прибавя, че е ужасно да има внуци.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР