Той е най-добрият български сноубордист. Сега, за първи път от

...
Той е най-добрият български сноубордист. Сега, за първи път от
Коментари Харесай

Благодарен съм за всеки ден на пистите. Момчето от планината Радослав Янков и неговият сноуборд

Той е най-хубавият български сноубордист. Сега, за първи път от 2018 година, взе бронзов орден в паралелния слалом на Световната купа. Той е Радослав Янков и е човек на деня на Свободна Европа.

През уикенда най-хубавият български сноубордист Радослав Янков реализира най-хубавото си класиране от шест години насам.

Той стана трети в паралелния слалом и пети в паралелния великански слалом в Пампорово , където се организира кръг от Световната купа по сноуборд. През този сезон Янков към този момент три пъти влезе в топ 8 .

" Аз съм един благополучен човек ", споделя той след надпреварата. Постижението в Пампорово е изключително скъпо за него, тъй като се организира на " родна " писта.

" Когато през днешния ден застанах на старта, още не можех да допускам, че съм с най-хубавите в моя спорт тук, на пистата, на която направих първите си завои ", споделя той.

Сноубордистът е подкрепян в публиката от едногодишната си щерка, от жена си и цялото си семейство.

" Прекланям се пред тази аудитория, беше шумно и това стъписа съперниците ми ", споделя Янков пред Българска телеграфна агенция.

Той е най-хубавият български сноубордист за всички времена. За последно Янков е измежду призьорите на Световната купа през 2018 година в Словения , когато приключва втори в паралелния великански слалом.

Радослав Янков е роден на 26 януари 1990 година в Чепеларе в семейство на ски учители. Още като дребен се качва на ските, след това стартира със сноуборда. Отделя доста време за тренировки.

При първия си треньор Васил Милчев постоянно остава да кара още час, откакто останалите към този момент са си тръгнали, с цел да се учи в допълнение. Когато влиза в националния тим и стартира професионалната си кариера, регистрира това като огромно преимущество.

" Винаги съм гледал да уравновесявам сред спорта и ученето, а и родителите са ме подтиквали да не оставям уроците на назад във времето. Смея да кажа, че се справях и с двете ", споделя той в изявление за вестник " Марица ".

Янков споделя, че " момче от планината " и за него " чувството да бъде на пистите свободен и търсещ разум не може да се съпостави с нищо друго ".

" Благодарен съм за всеки божи ден, в който съм на пистата ", споделя той в изявление за Нова телевизия.

През 2014 година той се класира за Олимпийските игри в Сочи и става 21-ви на паралелния слалом и 25-и на паралелния великански слалом.

Година по-късно печели старт от Световната купа по сноуборд в италианския град Кареца. През 2016 година печели надпреварата в австрийския Бад Гащайн и записва няколко класирания в топ 10.

На идната година той печели и огромния Кристален глобус в алпийските дисциплини, а в общото класиране за международната купа в сноуборд слалома остава на второ място.

През 2021 година се постанова да му се направи интервенция на кръста. Това е най-тежкият миг в кариерата му, който за малко не я приключва.

През 2022 година обаче той още веднъж е класиран за Олимпиадата в Пекин и доближава 15-о място в паралелния великански слалом. Въпреки това като цяло от 2018 година той няма положителни достижения. До 20 и 21 януари 2024 година в Пампорово.

" Претърпях сложен интервал с травмата в кръста, мъчно се върнах, беше сериозна контузия. Страшно съм признателен, че тъкмо тук съумях да се кача на подиума ", споделя той.

Сега споделя, че е добре и във форма. Целите пред него са положителните резултати на Световното състезание през 2025 година и Олимпийските игри през 2026 година

" Имам какво да демонстрирам там ", споделя Радослав Янков.

Извън сноуборда Янков може да кара трактор и въобще владее земеделието. Баща му е земеделец, а той му оказва помощ от дребен. И несъмнено, като един същински родопчанин може да готви пататник - обичаното му ядене.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР