Той е най-добрият български състезатели по ски алпинизъм. Преди дни

...
Той е най-добрият български състезатели по ски алпинизъм. Преди дни
Коментари Харесай

Да обиколиш цяла една планина. Ски алпинистът Никола Калистрин, който изкачи 30 върха за под 10 часа

Той е най-хубавият български състезатели по ски алпинизъм. Преди дни извърши едно тежко предизвикателство, с цел да разпространява този спорт в България. Никола Калистрин е Човек на деня на Свободна Европа.

В края на 2023 година на ски алпиниста Никола Калистрин му хрумва една концепция. Той взема решение да си сложи едно съществено предизвикателство, с цел да разпространява спорта си и по едно и също време с това да покаже хубостта на българските планини.

Преди дни той съумя да го извърши, като изкачи 30 върха по над 2000 метра височина за по-малко от 10 часа .

Изкачването беше снимано от продуцентското студио " Камък филмс " , а филмът ще бъде показан през есента по време на фестивала „ Банско Филм фест “, който показва продукции за планинарски и рискови спортове.

" Когато филмът стартира да се прожектира и отвън България, [искам] хората да видят, че в нашата страна има прелестни условия за упражняване на тези спортове и че България може да е една от топ дестинациите в Европа и света за упражняване на рискови спортове ", споделя той пред.

Калистрин стартира от връх Пирин и финишира на Бойков връх. Той мина през върховете Албутин, Кончето, Вихрен, Тевно езеро и доста други в северната част на Пирин - втората по височина планина в България. Той измина общо 42 км за осем часа и половина.
 Пирин
27-годишният планинар е роден в град Банско, което му дава опция да стартира да се занимава съществено със зимни спортове от дребен. За пръв път се качва на ски на тригодишна възраст, а през 2015 година след първото си съревнование взема решение, че ще посвети живота си на ски алпинизма.

„ Може да се каже, че не аз избрах ски алпинизма, а той избра мен – паснахме си незабавно, още с първите изкачени метри с колани ", споделя Калистрин пред. " Много ми харесва лекотата на напредване в този спорт и опцията да практикуваш на съвсем всяко кътче от планината, стига да има сняг. Много е вълнуващо, тъй като в границите на един ден можеш да обиколиш цяла една планина. “

По негови думи, с цел да си добър ски планинар, би трябвало да умееш да караш ски на разнообразни терени, само че и да можеш да изкачваш скатовете " бързо и дейно, без да губиш доста сила. “ Калински счита, че е по-добър на изкачванията, по тази причина постоянно избира сложни терени, на които да натрупа опит и със спускането.
 Никола Калистрин
От 2018 година насам Калистрин неотменно печели надпреварите в България във всички дисциплини на ски алпинизма. Неведнъж е представял страната и на интернационално равнище.

На Европейското състезание във Франция при започване на годината той взе участие в три дисциплини, на които зае 35-о, 40-о и 50-о място измежду над 220 участници от 22 страни. През 2023 година влезе и в топ 40 на Световното.

Едно от най-големите му достижения е второто място на надпреварата на Международната федерация по ски алпинизъм през март в Азербайджан, където завоюва второ място в скоростното нанагорнище и трето в спринта.

През идващите две години Калистрин ще се концентрира върху квалификациите за зимната олимпиада през 2026 година, когато ски алпинизмът за пръв път ще бъде олимпийска дисциплинираност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР