Той е магистър по биохимия. Троен олимпийски шампион. Един от

...
Той е магистър по биохимия. Троен олимпийски шампион. Един от
Коментари Харесай

Лигата на нациите доведе в България един от Лигата на необикновените в световния волейбол!

Той е магистър по биохимия. Троен олимпийски първенец. Един от единствено десетимата в историята на Игрите и единственият от Втората международна война насам, който е печелил купа в два разнообразни типа спорт. Два пъти за избиран от FIVB за Волейболист №1 в света, а впоследвстие – и за най-хубав състезател на XX в. На плажа има невижданите 148 турнирни трофеи. Като треньор е международен първенец, победител в дебютното издание на Лигата на нациите и притежател на бронзов орден от олимпийски игри. В кръщелното удостоверение е записан като Чарлз Фредерик, само че всички го назовават просто Карч Кирали.

Легендата на американския и международен волейбол не просто е в България, само че към този момент описа пред всички за българското гостолюбие и прелестните условия за волейбол в България и Русе - каква по-хубава реклама, идваща от великана в спорта.



Син на бежанец, напуснал Унгария след нахлуването на руските войски през 1956 година, Кирали стартира да играе волейбол по калифорнийските плажове още на 11-годишна възраст. Като възпитаник е щатски първенец без изгубен мач. И това се трансформира в традиция за него. В колежанската си кариера Кирали печели 123 от 128 изиграни мача, като е три пъти народен първенец с UCLA и един път губи полуфинал.

С името на Кирали е обвързвана една от най-големите волейболни революции в тактиката на играта. В началото на 80-те години на предишния век тогавашният народен треньор на Съединени американски щати Дъг Бийл трансформира метода на посрещане. Кирали и съотборникът Алвинс Берзинш си разделят терена на две по широчина и съгласно следилите олимпийския шампионат в Лос Анджелис през 1984-а (б.а. – публиката в България е лишена от тази опция поради протеста на страните от Източния блок) двамата непрекъснато качват топката на главата на разпределителя Дъсти Дворжак. Което прави американската офанзива неудържима. Освен загуба в мач без значение от Бразилия американците дват на противниците единствено един гейм, а златото е извоювано след безапелационен реванш против „ жълто-зелените “. И до момента в който останалият свят се приспособява към смяната Съединени американски щати са още един път олимпийски първенци (1988), а в добавка печелят международната купа (1985) и международното състезание (1986). Самият Кирали е определен за №1 в света през 86-а и 88-а.

През 1992-а идва огромната му случка. Плажният волейбол е показателен спорт на олимпийските игри в Барселона, а триумфът води приемането му за пълновръстен член на фамилията. Перспективата за олимпийско злато вкъщи кара Кирали да зареже игрлата в зала и да се концентрира само върху плажния вид. По пътя към Атланта двамата с Кент Стефс стават безспорни доминатори на пясъка, а купата е извоювана, естествено, без изгубен гейм.
Кирали игра на плажа близо 40 години. Отказа се от играта през 2007 година няколко месеца преди да навърши 47. С повече трофеи от всеки различен в историята на професионалния тур. И с над $3 000 000 извоювани единствено от наградни фондове.

След толкоз върхове единственият въпрос е има ли още върхове за подчинение пред Кирали? Младолик и в съвършена физическа форма - Токио 2020 му дава съвършената опция за последната крачка към волейболното величие. Кирали бе на четири гейма от това да стане първият със златен олимпийски орден във волейбола и като състезател, и като треньор. Но в инфарктния полуфинал в Рио 2016 Съединени американски щати отстъпиха с 2:3 на Сърбия и се задоволиха с бронза. А 48 часа по-късно Лан Пин изведе Китай до злато 32 години след купата в Лос Анджелис като състезателка.

Кой обаче би се осмелил да заложи против Кирали следващата година? Дълбочината на американския отбор е такава, че даже със единствено три от миналогодишните шампионки Съединени американски щати се разправиха със съперничките в Русе. И към този момент имат 19 победи в 21 мача в историята на шампионата.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР