Той е гений. Но нали знаете - с гениите понякога

...
Той е гений. Но нали знаете - с гениите понякога
Коментари Харесай

Да станеш суперминистър: кой е Асен Василев

" Той е талант. Но нали знаете - с гениите от време на време се работи мъчно. Мисля, че и с Айнщайн се е работило много мъчно ". Това споделя по адрес на Асен Василев към този момент някогашен негов бизнеспартньор Мортен Лунд пред " 24 часа " през 2013 година когато Василев влиза като министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков, назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев. От същия диалог се схваща и за правосъден спор с различен сътрудник на Василев.

През това лято, Лунд още веднъж беше издирван от български медии, откакто Асен Василев беше нападнат от " ИТН " във връзка на остарелия бизнес спор (преди това Василев и сътрудника му Кирил Петков бяха отказали постове в проектокабинет на партията на Слави Трифонов). От парламентарната естрада вниманието бе ориентирано към споровете с някогашни сътрудници и обвиняванията към Василев за кражба на интелектуална благосъстоятелност (цялата история и обвиняванията - ). Осем години по-късно пред Би Ти Ви, Лунд беше доста изострен и назова Василев " той е лъжец, само че е доста, доста интелигентен. Изключително интелигентен ".

Самият Василев, беше обиден от офанзивата, само че след първичното отвращение въобще да я разяснява, изясни, че преди години са постигнали съглашение и спечелил правосъдно дело и въпросът за него е завършен, а в (по думите му) видя и намесата на Движение за права и свободи.

Интелектът и отличителният жанр на другарство са двете неща, които означават всички разговаряли по-кратко или по-дълго с Василев. Колко мъчно или елементарно се работи с него в изпълнителната власт занапред ще се разбере, тъй като до момента мандатите му като длъжностен министър са били къси.

Приятел, сътрудник, политически сътрудник

С него обаче в годините очевидно съумява да се сработи добре различен ученик на " Харвард " - Кирил Петков, към този момент предстоящ министър председател (негов портрет - четете ). Съвместната им история не стартира от отиващата си година в българската политика. Но към този момент стигна до позиционирането на Василев освен като министър на финансите, само че и вицепремиер със съгласно представянето на самия Петков (ще дава отговор и за еврофондовете).

Двамата провеждат от години така наречен в Стопанския факултет на Софийския университет, с които са познати измежду учещите и изкушените от стопанска система. След експлоадирането на пандемията през 2020г. по какъв начин хем да работи стопанската система, хем хората всеобщо да се тестват, който показаха на настоящия тогава трети кабинет на Борисов, само че той не беше признат.

 Асен Василев на лекция от
© Цветелина Белутова

Асен Василев на лекция от " Харвардските курсове " през 2012г.

Вече като длъжностен министър на финансите Василев неведнъж сподели, че не е податлив да ревизира концепциите си по въпроси, за които е изцяло уверен какво е решението. До степен, че от време на време да не желае и да слуша тезите на отсрещната страна.

Пример за това е противоречивото в някакъв степен и до през днешния ден предопределение на Румен Спецов отпред на данъчната администрация - не поради добилите гласност негови фотоси в ролята на културист, а поради не до дъно безапелационното пояснение, че когато е продал собствен бизнес на малоимотен човек той не е бил към този момент с големи задължения към бюджета (проверката на прокуратурата към момента тече). Атаките по мотива, които Василев понесе, самият той не приема за урок да не назначава противоречиви персони, въпреки да изиска поиска прокуратурата да ревизира случая. " Урокът, който си вземам, е, че би трябвало да взема верния човек, който може да свърши работа и да не разрешавам хора, които желаят да му очернят името, да се опитат да го очернят....Аз нямам безусловно никакъв проблем с това, което се е случило и имам цялостно доверие ", разяснява той случая пред.
За Спецов споделя, че първо Кирил Петков се срещнал с него в София, когато бил началник на " Разузнаване на особени случаи " в Национална агенция за приходите. Петков отбелязал, че за първи път среща данъчен, който знае британски, работи добре и има доверието на непознатите сътрудници. Според Василев невинността на Спецов е потвърдена от това, че точно основния прокурор Иван Гешев не му е намерил нищо нелегално.

" На мен през 2013 година, когато стопирах да бъда министър, също ми направиха проверка. Няма нищо ужасно в това, нищо кой знае какво тежко. Виолета Лорер, която беше зам.-министър, и на нея ѝ пуснаха проверка, и тя си мина през проверка. Човек, когато няма какво да крие, не виждам какъв е казусът, че някой е тръгнал да му прави инспекция. Аз изцяло чакам сега, в който спра да бъда длъжностен министър, отново ще ми бъде пусната проверка. И няма нищо ужасно, срамно или каквото и да е друго в този факт. "

Виолета Лорер е брачна половинка на Даниел Лорер, който е номиниран за предстоящ министър на растежа и нововъведенията (трансформираното икономическо министерство). Тя беше в екипа на Василев като длъжностен министър на финансите и тази година, а мъжът й - в този на Петков в икономическото ведомство като ръководител на комисия по бистрота. Лорер е и третият човек, представян като създател на " Продължаваме промяната ".

Непоколебимост в личната си преценка Василев показва по една от тематиките при с специалистите, които пратиха на тях Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " ИТН ". Тогава сподели цялостна непоносимост към причините, които са срещу концепцията му да се увеличи още следващата година оптималният застрахователен предел и даже се ядоса на продължаващата полемика като сподели, че не му се слушат " нелепости ". И до през днешния ден остава без отговор, а от профила си във " Facebook " безадресно показа таблица, която в допълнение аргументира позицията му. Увеличаването на прага евентуално ще се преглежда през втората половина на идната година.

В блиц предицборно изявление за " Господари на ефира " при започване на ноември, на въпрос какъв брой би трябвало да бъде междинната заплата в България - Василев дава отговор " колкото хората са съумели да изработят ", а за пенсия споделя, че " много по-висока от сегашната ".

" Завладяната страна " в превод от Василев

Възпитаникът на " Харвард " (което някои негови съперници употребяват да оспорят престижността на самия университет - бел. а.) още в деня, в който пое поста длъжностен министър на финансите, не прояви непотребна учтивост и с един размах насочи упреци към работата на предшественика си Кирил Ананиев, нетърпящи несъгласие и съобщи сериозна смяна в курса - нараснало събиране на налозите и актуализация на бюджета, която в последна сметка Народното събрание промени до неразбираемост.

Василев неведнъж обясняваше, че в случай че се понижи корупцията и се спрат кражбите, ще има средства за обществената сфера и за значими браншове, свързани с развиването на страната. Като говореше по тематиката ясно и опростено.

" Задачата в идната година е да се спрат течовете и да използваме средствата, които компаниите и българските служащи дават в бюджета по един ефикасен метод. Не зная по какъв начин ще определите това - ляво, дясно или център, само че почти това е моята персонална философия по какъв начин да се подходи към икономическата политика на страната ", разгласи той и когато напускаше служебното държавно управление.

България не е бедна страна, тя е безобразно крадена. Задачата в идващите години е да се спре течът на средства.
Асен Василев,
при овакантяване на постта длъжностен финансов министър

Другият образец, който Василев постоянно даваше като проблем, с който би трябвало да се оправят бяха " частните уроци " за възпитаници, които от една страна демонстрират, че системата на образованието не работи добре и от друга са непотребни разноски. Той обича да реферира и към персоналния си опит, че без частни уроци е приключил гимназия в Хасково и е стигнал в Харвард.

" Можем ли да живеем с това "

От дейностите си дотук демонстрира и податливост да размишления, в случай че получи безапелационни причини за нещо, което не е проучил до дъно. Такъв, най-малко към този момент, има по основна за него и бъдещото ръководство (ако се гледат заявките) тематика - прекъсване на кражбите на Данък добавена стойност и заплащането на заплати в плик. За дообмисляне се разбра след среща с организация на счетоводителите, които оповестиха, че методът, по който той предлага да се реализира крайния резултат, няма да проработи в предстоящата посока, а единствено ще усили административната тежест.

Като демонстрация на примирителност може да се одобри и цялостният му метод при договарянията с специалистите на бъдещата коалиция да не бъде толкоз корав по въпроси, несвързани с непосредствени огромни проблеми и такива, решението на които изисква много повече обсъждане и тактика в сравнение с съставляват договарянията по сформиране на кабинет. специалистите от другите три партии при финално конкретизиране какво да запишат за бъдещето съглашение.

В това евентуално е и повода за груповия (заедно с Кирил Петков и Николай Денков) отвод да стане част от проектокабинета на " ИТН ", който по този начин и не видя бял свят - нежеланието да работи в браншове, където не счита, че му е силата и по правила, които не включват най-важните съгласно него акценти - да се задействат изключените контролни механизми на страната и битката с мръсните пари.

Тогава се разбра, че Василев отхвърля и пост, в случай че той не е на финансов министър. По-късно " ИТН " го нападнаха в Народното събрание с обвиняванията за кражбата на интелектуална благосъстоятелност. (Историята на разногласието сред Василев и съдружниците му - ).
 Подписване на съглашението с
© "Продължаваме смяната "

Подписване на съглашението с " ИТН "

Три месеца по-късно Василев и Тошко Йорданов от партията на Слави Трифонов, който го атакува от парламентарната естрада, си стиснаха ръцете при сключване на коалиционото съглашение, а " ИТН " одобриха и номинацията на Петков за министър председател (партията разгласи, че ще е смирена в договарянията, само че и получи някои от основните министерства, измежду които две ресурсни - енергетика и районно развитие).

Преди влизането си в Министерството на финансите Василев не бе измежду най-популярните лица, въпреки да бе длъжностен министър на стопанската система, енергетиката и туризма в кабинета " Райков ". За късия му мандат тогава може да се означи, че в мегаминистерството направи кадрови промени, като с постовете си се разделиха 23 души от 13 държавни компании, а някои от заварените заместник-министри се отърваха на косъм, предпазени от браншовици, и активността им стартира да се гледа под лупа.

Сега съгласно формирания проект най-вероятно ще надзирава от близко по какъв начин се извършва задачата за година с държавната софра в централната администрация. С допълнението, че работата на качествените служители ще придобие смисъл.

Бизнес със програмен продукт за самолетни билети

В изявленията бъдещият вицепремиер споделя за себе си, че има бизнес в България от 2007 година и че фирмите му постоянно са плащали налози тук - към този момент били няколко милиона, без значение че работят най-вече в Китай и Съединени американски щати.

От думите му се схваща, че продължава да продава самолетни билети: " Ние имаме контракт за лицензия, с който нашият програмен продукт за ценообразуване се употребява в Китай. Както " Амадеус " е една от огромните платформи в Европа, в Китай има платформа за техническо обслужване на всички китайски организации и всички китайски авиолинии, споделя се " Травъл Скай ", и те взеха под лиценз нашата технология, с която се ценообразуват всички билети, които се издават в Китай за интернационалните пътувания. Ние изкарахме 12 месеца с целия екип в Пекин... В момента работим за Съединени американски щати доста интензивно. И започваме в този момент да развиваме европейския пазар ", това споделя в изявление за " Беновска пита ", оповестено на страницата на МФ.

 Асен Василев като длъжностен министър на стопанската система, енергетиката и туризма през 2013г.
© Цветелина Белутова

Асен Василев като длъжностен министър на стопанската система, енергетиката и туризма през 2013г.

Петков и Василев бяха атакуване от медии, лоялни на ГЕРБ, по този начин и от депутати от някогашната ръководеща и по различен мотив по време на парламентарния надзор през лятото. Става дума за изказванието, че компания на Петков - " Волаком " - е придобила право на градеж върху държавен парцел в промишлената бизнес зона " Божурище ", част от държавната " Национална компания индустриални зони " ЕАД, и че това е позволено от приятеля му Асен Василев. По това време Василев е принципал на " Индустриални зони " в качеството си на длъжностен министър на стопанската система в държавното управление, назначено от Росен Плевнелиев след оставката на първото държавно управление на Бойко Борисов. Петков отхвърли тези изказвания.

Портрет на Кирил Петков - четете

За персоналните ползи на Василев се знае малко, като се изключи че обича класическата музика и опера (казва, че като дребен е мечтаел да стане диригент). В изявление пред " Господари на ефира " през ноември преди изборите споделя, че може да се разплаче, в случай че " види безизходност в очите на хората ", а последният път когато е плакал е при приемането на актуализацията на пенсиите. На въпрос какво се опасява да загуби споделя " себе си ", а на питането " ЦСКА " или " Левски " дава отговор българският народен тим.
В формалната визитка на Асен Василев написа, че приключил стопанска система в " Харвард " и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател е и президент на Everbread - една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети, отчасти финансирана от Националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия вложител в Skype.

Съосновател и шеф е на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за стопански напредък и развиване в съдействие със Софийския университет " Св. Климент Охридски " и с Центъра за тактики и кoнкурентоспособност в Harvard Business School.

От 1999 година до 2004 година работи като съветник в Monitor Group в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи планове за маркетинг и стратегическо развиване на огромни интернационалните компании в телекомуникационната промишленост, енергетиката, минното дело, застрахователната промишленост и в редица огромни производители на потребителски артикули.
 В нощта на изборната победа
© Лили Тоушек

В нощта на изборната победа

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР