Той е една от големите победи на ПП-ДБ на местните

...
Той е една от големите победи на ПП-ДБ на местните
Коментари Харесай

Няма да има задкулисни играчи. Кой е Благомир Коцев, новият кмет на Варна

Той е една от огромните победи на ПП-ДБ на локалните избори. Изненадващо постави завършек на хегемонията на Иван Портних от ГЕРБ, който ръководи Варна от 10 година Бившият регионален шеф и прочут локален предприемач Благомир Коцев е новият кмет на морската столица. Какво се знае за него и какво дава обещание?

" Благомир Коцев е магистър по специалността " Корабоплаване, търговия и финанси " от " Сити юнивърсити-Лондон ". Притежава дълготраен управнически опит в областта на ръководството на кораби, както и на ресторантьорството и хотелиерството ".

Това написа в известие на държавното управление на Кирил Петков от 24 февруари 2022 година за назначението на новия регионален шеф на Варна. По това време Коцев е на 44 година До парламентарните избори през ноември 2021 година, които партията на Петков " Продължаваме промяната " завоюва, Коцев е неин районен координатор.

Във Варна Благомир Коцев и фамилията му са известни с бизнеса си. Част от него е обвързван с мореплаване, друга - с огромен ресторантски комплекс в Морската градина. Преди 10 години семейството нашумява медийно - бащата Рубин Коцев е похитен. Освободен е след заплащане на рекорден откуп.

През годините Благомир Коцев е бил упрекван и от съперниците на влизането на коли в Морската градина, и от ГЕРБ, че поради бизнес ползи е ощетил регионалната администрация. Прокуратурата проверява дали контракт с адвокатска адвокатска фирма, подписан до момента в който той е регионален шеф, е неблагоприятен.

Коцев остана на този пост единствено няколко месеца през 2022 година, само че тази година беше повдигнат от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) за кмет на Варна. И завоюва балотажа на локалните избори на 5 ноември с над 10% преднина. Той 53,06% от гласоподавателите (45 395 гласа), против 41,52% (35 519 гласа) за съперника му и кмет от 10 години Иван Портних от ГЕРБ.

Обратът беше изненада, откакто на първия тур на локалния избор Портних получи 26,57% от гласовете, а Коцев остана втори с 21,56% .

Попитан каква е повода за разгрома на ГЕРБ, водачът на партията Бойко Борисов сподели: " Не може 5-6% от първия тур да се стопят, с изключение на с платения избор на мутрите и варненските трибуквени групировки " (най-вероятно той има поради известната варненска бизнес група ТИМ - б. а.). Не приведе доказателства за думите си.

Благомир Коцев e роден на 22 март 1978 година във Варна. През 1997 година приключва Първа езикова гимназия в града с британски език. Дипломира като бакалавър по бизнес администрация в Американския университет във Вашингтон и като магистър в " Сити юнивърсити - Лондон ". Той е женен и има наследник, роден през 2023 година

Връща се в България и поема ръководството на фамилната шипинг компания „ Ахилеос “ , която има процъфтяващ бизнес - с 300 чиновници и 7 лични кораба. През 2007-2009 година тя е първата българска корабна компания, която строи лични съдове в Китай . През годините фамилията има и офшорни компании, управлявали непознати кораби. Коцев развива и бизнес в борсовата търговия и хотелиерството.

Баща му Рубин Коцев е притежател на емблематичния още от социализма ресторант " Хоризонт " в Морската градина, който има от 1997 година Постепенно мястото се разрасна до огромен комплекс, в който се организират огромни тържества и културни събития.
Споровете за Морската градина
Именно поради ползите си в Морската градина години наред Коцев беше подложен на критика от част от варненци, защото неведнъж е обжалвал в съда общинските забрани за влизане на коли. Имаше и митинги.

През 2022 година, към този момент като регионален шеф, Коцев издаде заповед, с която стопира автомобилното придвижване на крайбрежната алея на Варна. Според медии повода е, че тя е надалеч от комплекс " Хоризонт ". Част от притежателите на заведения нападнаха заповедта му в съда. Магистратите не я анулираха и тя остана да работи до 8 юни 2023 година , когато новият регионален шеф Марио Смърков я анулира. Тогава Коцев излезе с остра позиция.

В предизборната си акция той пое ангажимент да търси трайни решения за прекъсването на колите в Морската градина. Предлага да се построи буферен паркинг по протежението на единия бул. в града.
Какви са обещанията му
" Поздравявам варненци за техния избор, това е тяхната победа, те избраха Варна да тръгне по нов курс ", сподели Благомир Коцев на първата си конференция като кмет на Варна.

В изявление за БНР той разяснява, че в града желаят " смяна на модела ", тъй като повече от 10 години Портних е управлявал " по непрогледен метод ". Коцев, който нееднократно е атакувал в съда общински решения от последните години, упрекна предшественика си в зависимости. И даде обещание, че при неговото ръководство " няма да има подмолни играчи, които да дърпат конците в избрани направления за развиването на града ".

Той даде обещание ясни и транспарантни политики, а варненци към този момент да вземат участие в ръководството. Сред целите му са привличане на вложения, възстановяване на градската среда и чистотата, повече обшествени площи за спорт и отдих.
Разследване за неблагоприятен контракт
В края на септември депутатът от ГЕРБ-СДС - юрист Бранимир Балачев , сподели, че против Коцев е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по работа. Той обаче повече от месец не се явявал да му бъде предявено обвиняване, до момента в който се записва в ОИК като претендент за кмет, с цел да има имунитет.

Самият Коцев не разяснява това изказване.

Говорителят на Окръжна прокуратура-Варна Радослав Лазаров сподели пред Свободна Европа на 7 ноември, че в действителност има досъдебно произвеждане по член 220 от Наказателен кодекс. Води се следствие дали е подписана неизгодна договорка от длъжностно лице в регионалната администрация, когато Коцев ѝ е отпред. То обаче не е против него и няма повдигнато обвиняване. Лазаров посочи, че делото не е било спирано, а на 4 ноември срокът за следствие е продължен с два месеца.

Според информацията на Балачев и медии става дума за подписан контракт с адвокатска къща „ Диан Иванов и съдружници “ , която обслужва и компаниите на семейство Коцеви. Договорът е бил подписан общо за 69 900 лева без ДДС– в размер, за който няма потребност от осъществяване на конкурс, написа проверяващият уебсайт. Проверка е посочила, че той е подписан, макар че в Областна администрация има 9 експерти с юридическо обучение.
Заем от " Дойче банк " и 8 години запор
Докато Коцев беше регионален шеф, варненската депутатка от ГЕРБ-СДС Славена Точева попита тогавашния министър председател Кирил Петков: " Законно и морално ли е регионалният шеф на Варна да заема държавен пост, откакто има присъединяване в 3 компании, върху които има запор от " Дойче банк " след решение на Холандския съд? ".

Според медийни изявления става дума за огромен заем от “Дойче банк ”-Нидерландия против ипотека на четири кораба, регистрирани в Панама , който семейство Коцеви не съумява да изплати. Затова банката желае и съд постанова запор на три техни компании - “Овърсийс камърс кампъни ”, “Овърсийс-шипинг ” ЕООД и “Консултантска къща Кредит сервис ”. Той продължава 8 година През пролетта на 2022 година Коцев става регионален шеф, излиза от компаниите, а през юни запорите са вдигнати.

От документи в Търговския указател излиза наяве, че запорите на имената на Благомир и Рубин Коцеви са били на обща стойност към 830 000 лева , написа Биволъ. В имуществената декларация, подадена от Коцев тогава, се вижда, че е оповестил заем към " Дойче банк " за 250 000 $ в графата със отговорности.
Корабът " Царевна "
През април предходната година ГЕРБ насочи още едно обвиняване към Коцев – че избавителната интервенцията по извеждането на българските моряци от кораба " Царевна ", арестуван в пристанището на окупирания от съветските сили украински град Мариупол , е била забавена неприемливо дълго, с цел да не бъде изгубен корабът.

Тогава още веднъж депутатът Балачев сподели, че плавателният съд е благосъстоятелност на Рубин Коцев, а се менажира от компанията " Навиборн " на Даниел Стефанов – непосредствен на фамилията и също деятел на Политическа партия. След конференцията от ГЕРБ разпространиха информация до медиите, само че в нея липсваше изказванието за " Царевна ".

Благомир Коцев тогава сподели, че това са " неистини, които елементарно могат да бъдат опровергани с инспекция в Търговския указател " и заплаши Балачев със съд.

Справка в регистъра на електронната система за корабна информация Equasis демонстрира, че притежател на кораба е турската компания Vulcania Srl със седалище в Истанбул , а като управител е посочена " Навиборн ", записана във Варна. Едноличен притежател и шеф е Стефанов. Регистърът ДАКСИ пък сочи, че той е придобивал дялове от компании на Коцев, заяви тогава " Дневник ".
Отвличане и откуп
Преди 10 години името на Благомир Коцев нашумя, откакто татко му Рубин Коцев беше похитен, а похитителите желаеха откуп. Това се случи на 17 март 2003 година пред дома му. Коцев-старши беше в плен 9 дни и беше пуснат след заплащането на част от поисканата сума.

По-късно той описа, че похитителите са упорствали за 2 млн. $, само че в последна сметка са им били дадени 500 000 . Преговорите са водени главно от сина му, който тогава е на 25 година

Полицията по този начин и не съумя да открие къщата, в която варненският предприемач е бил държан, нито да разкрие причинителите или поръчителите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР