Той е един от най-успешните комедийни режисьори и продуценти в

...
Той е един от най-успешните комедийни режисьори и продуценти в
Коментари Харесай

Винаги съм бил забавен. Мел Брукс и неговото трайно влияние върху всеки аспект на хумора

Той е един от най-успешните комедийни режисьори и продуценти в Холивуд. Ще получи почетна премия " Оскар " за извънреден принос в киното. А на 28 юни става на 97 години. Мел Брукс е човек на деня на Свободна Европа.

Хуморът постоянно е бил неговото оръжие. Като дете, когато израства без татко. В учебно заведение, когато съучениците го тормозят. През Втората международна война, когато се бори на фронта в Европа. И в кариерата му, която е построена напълно върху умеенето му да се майтапи с всичко.

В сряда американският комик, артист, продуцент и режисьор Мел Брукс навършва 97 години. Само ден по-рано американската кино академия заяви, че той е един от носителите на почетна премия „ Оскар “ на 2023 година Отличията се дават за извънреден принос в киноизкуството.

Наградените „ преобразиха филмовата промишленост и въодушевиха генерации режисьори и фенове на киното “, сподели Джанет Янг, председателка на американската кино академия.

„ Мел Брукс озарява сърцата ни с хумора си и наследството му оказва трайно въздействие върху всеки аспект на хумора “, сподели още тя за 97-годишния комик.

Самият той разказва нещата малко по-просто:

„ Помня, че постоянно съм бил занимателен “, споделя той пред английското издание Гардиън и разказва своето възприятие за комизъм като метод да се оправи с първите години от живота си, които са сложни за него.
 Мел Брукс през 2006 година в Рим
Мелвин (Мел) Брукс е роден на 28 юни 1926 година в Бруклин, Ню Йорк, в фамилията на Кейт и Макс Камински, и двамата от еврейски генезис – родителите на майка му са от Киев, а на татко му – от Гданск. Той има трима по-големи братя – Ървинг, Лени и Бърни.

Момчетата са отгледани единствено от майка си, тъй като татко им умира от бъбречно заболяване. Това се случва, когато Мел е единствено на две години.

„ Може да съм сърдит на Бог или на света за това. И съм сигурен, че огромна част от моята комедия се основава на яд и неприязън. Израствайки в Уилямсбърг, се научих да ги обличам в комизъм, с цел да си спестя проблеми “, споделя той за гибелта на татко си в изявление през 2017 година

Още когато е на 14 години, Мел си намира работа в курорт в Катскилс, щата Ню Йорк. Собственикът на хотела, в който работи, незабавно вижда гения му да разсмива хората. По това време Мел сменя семейството си от Камински на Брукс, с цел да не го бъркат с тромпетиста Макс Камински.

Мел приключва гимназия през 1944 година и възнамерява да се запише в Бруклинския лицей. По това време обаче Съединени американски щати се включват във Втората международна война и Мел, както по-рано и тримата му братя, се записва в армията. Участва в десанта в Нормандия, а през зимата на 1944 – 1945 година се бори в Белгия при офанзивата на немската войска в Ардените – една от най-смъртоносните борби във войната, която приключва с победа на Съюзниците.

След края на войната Мел Брукс се връща към работата си като комедиант в курорти в щата Ню Йорк. След това става един от сценаристите на ефирен сериал с присъединяване на комика Сид Сизър .

Тяхното съдействие продължава с години, а около него Брук се среща с комедийния артист, режисьор и продуцент Карл Райнър . Двамата дружно вършат скеча „ Старецът на 2000 години “ (The 2000 Year Old Man), сниман през 1960 година, който се трансформира в шлагер.

Голямото самопризнание за Мел Брукс идва с кино лентата „ Продуцентите “ (The Producers, 1968 г.). Той споделя за сценичен продуцент, който основава мюзикъл за Адолф Хитлер за да измами вложителите в продукцията си, само че вместо това тя се трансформира в голям триумф. Брукс печели премия „ Оскар “ за сюжета на кино лентата, а след това той е оценен като една от най-хубавите комедии в историята.

Брукс получава и рецензии поради това, че поставя облика на Хитлер в центъра на кино лентата и го осмива. Личната история на комика обаче не дава доста благоприятни условия за рецензии – той е от еврейско семейство и персонално се е сражавал против армията на Хитлер във войната.
 Мел Брукс със брачната половинка си Ан Банкрофт през 2003 година
През идващото десетилетие Брукс основава филмите „ Дванадесетте стола “ (The Twelve Chairs, 1970 г.), основан на едноименния разказ на Илф и Петров, „ Младият Франкенщайн “ (Young Frankensten, 1974 г.), който пародира филмите на ужасите от 30-те години на 20 век, и „ Страх от височини “ (High Anxiety, 1977), основан на филмите на Алфред Хичкок.

Брукс се трансформира в един от най-успешните сценаристи и режисьори през 70-те. Тогава основава и продуцентската си компания Бруксфилмс (Brooksfilms), посредством която през идващите години продуцира филми, които не са комедийни.

През 2001 година той прави своя дебют на Бродуей като продуцент на мюзикъла „ Продуцентите “, основан на кино лентата му от 1968 година За него Брукс печели няколко награди „ Тони “, като по този начин става един от дребното хора, получили водещите награди за телевизия, музика, кино и спектакъл – „ Еми “, „ Грами “, „ Оскар “ и „ Тони “.
 Мел Брукс с премията
След триумфа на мюзикъла „ Продуцентите “, през 2007 година той слага и мюзикъл, основан на „ Младият Франкенщайн “.

През последните години Брукс озвучава анимационните филми „ Хотел Трансилвания “ и „ Играта на играчките “.

Мел Брукс е бил женен два пъти. Първият път е за Флоренция Баум, с която има три деца и с която се развежда през 1961 година През 1964 година се дами за актрисата Ан Банкрофт, която по-късно разказва като любовта на живота си и като движещата мощ зад сполучливата си кариера. Двамата имат едно дете и са дружно до гибелта на Ан през 2005 година
 Мел Брукс през 2013 година
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР