Той е един от най-талантливите европейски китаристи. Музиката му е

...
Той е един от най-талантливите европейски китаристи. Музиката му е
Коментари Харесай

Влатко Стефановски – един музикант мъдрец

Той е един от най-талантливите европейски китаристи. Музиката му е сравнявана с тази на Горан Брегович и Теодосий Спасов. Влатко Стефановски има балканска кръв и македонски манталитет.

Звукът на една китара завладя Балканите преди повече от 20 години. Пръстите на Влатко Стефановски основават магия и събират светове – Изток и Запад, рок и фолклор, Европа и Балканите. Отдава живота си на китарата като младеж. Създава именитата фюжън група " Леб и Сол ". Композира музика за филми и театрални спектакли, като измежду безспорните му шедьоври е саундтракът към " Циганска магия ".

На българска сцена, баладата " Циганска ария " се появява с премиерата на кино лентата " Хъшове " преди 8 години. Днес, Влатко Стефановски я слуша за първи път и в осъществяване на дамите от квартет " Дестини ". Казва, че за него е наслаждение.

Каква е тази магия, която праща музиката му напряко в душата? „ Няма загадка, няма магия. Магията е да отвориш душата и сърцето и да ги покажеш на хората. И вероятно някаква част от своята душа и от своето сърце, посредством инструмент или глас, или текст, или ария – да я поднесеш на публиката. Ако я усетят е супер. И в случай че реагират положително е още по-хубаво”.

Категоричен е – музиката е „ доста работа” с голяма конкуренция. „ Талантът в случай че схванеш, че го имаш можеш да го тренираш. Той е като мускул. Длъжен си, Господ ти го е дал да го практикуваш, да го усъвършенстваш. Аз нямам доста гений, не съм от тези гении, които са се родили с музика и на 5 години са свирили концерти на Шопен. Не съм от тези. Нито пък мога да се похваля с извънреден слух. Цял живот се пробвам да развъртвам някои дисциплини и те са интуицията, своите мисли, своите усеща. Да копая дълбоко и да хвърча нависоко”.

Музиката го избавя всеки ден: „ От стрес, от всякакви инциденти и изкушения. Спасява музиката, вярвайте!”. Струва скъпо – хиляди километри път, неизясненост по кое време ще се прибереш у дома.

Би ли заменил Балканите за друго място по света? „ Очевидно не, щом до момента не съм отишъл другаде, за по кое време към този момент да вървя. Цял живот съм тук, в Македония, не съм я напускал. Може би не съм бил задоволително упорит. Знаете ли – отишъл съм там, където съм бил поканен”.

За него балканците сме с „ прекалено много страст”: „ Много ни е пай фитилът. Не сме се научили да пускаме топката, да имаме почит едни към друг”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР