Той е един от най-големите в киното. Филмите му са

...
Той е един от най-големите в киното. Филмите му са
Коментари Харесай

Падналият ангел на киното. Вим Вендерс, който лети на крилете на желанието

Той е един от най-големите в киното. Филмите му са целия свят, в който летиш през времето и пространството на крилете на желанието - за още, и още. Той е немският режисьор Вим Вендерс, който става на 78 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

" Мисля, че от време на време би трябвало просто да си визиите нещо, което наподобява много невероятно, тогава автоматизирано желаете да можете да го извършите допустимо ", споделя един от най-креативните създатели на европейското кино - Вим Вендерс.

В неговите филми всичко е допустимо. В тях не се приказва доста, те са красиви, съзерцателни и умозрителни, само че описват същински истории, даже да са за паднали ангели.

През 2008 година излиза документалният филм „ За оня, който се измъква “ – дипломна работа на студент по кино. В нея сътрудници на режисьора описват за младежките му години. Повечето споделят съвсем едно и също, което най-добре формулира сценаристът Петер Хандке: „ От него се носеше една такава сърдечна самотност “.

Сам Вендерс споделя, че усамотението е положение на берекет.

" В началото желаех единствено да върша филми, само че от дистанцията на времето, самото пътешестване към този момент не беше цел, а това, което ще се открие най-после. Сега върша филми, с цел да открия нещо, което не знам - сходно на детектив ", прибавя режисьорът.

Самият той е като ангел, паднал от небето, с цел да открие пред публиката филмовото изкуство като още по-специално прекарване.

През 1976 година той снима " Кралете на пътя ", за който се въодушевява след обиколка в провинциалните киносалони в граничните региони сред Западна и Източна Германия. Година по-късно излиза " Американският другар " по Патриша Хайсмит (известен и като " Правило без изключение " ), който му отваря пътя към Съединени американски щати. Лентата е видяна от огромния Франсис Форд Копола , който го кани там да снима " Хамет ".

По-успешен обаче се оказва " Състоянието на нещата ", за който печели първата си премия в кариерата си на режисьор - „ Златен лъв “ на фестивала във Венеция през 1982 година

 Вим Вендерс (вляво) на 23 май 1984 година със своята
След това Вендерс написва сюжет по Motel Chronicles на носителя на " Пулицър " Сам Шепард , само че двамата вземат решение да го стартират изначало дружно. Така се ражда един от най-хубавите филми на режисьора - " Париж, щата Тексас " . През 1984 година лентата получава „ Златна палма “ на фестивала в Кан, а Вендерс към този момент има статут на паметен режисьор.

Следва другият му връх - " Криле на желанието " (с автентично заглавие " Небето над Берлин " ), който му носи премията за най-хубав режисьор на фестивала в Кан през 1987 година, с изключение на още няколко международни оценки. В най-вече черно-бялата лента основните герои са ангели, които следят хората, само че не могат да усещат като тях. Лентата става цветна, когато единият от ангелите се влюбва - в циркова актриса, която всяка вечер извършва комплициран номер, в който полита отвисоко с бутафорни благ крила. Така той избира да бъде смъртен, с цел да изживее любовта.

В идващото десетилетие той прави още два от най-силните си филми - " Лисабонска история " (1994 г.) и " Отвъд облаците " (1995 г.) – взаимно с Микеланджело Антониони.

Вендерс е същински занаятчия и на документалните ленти - през 1999 година излиза неговият " Buena Vista Social Club " - същинско пояснение в обич към кубинската музика, в която показва най-големите им реализатори.

„ Смея да настоявам, че даже направих освен това от това да ги показва – аз в действителност спасих живота им. Да, би било много самодоволно от моя страна да кажа такова нещо, в случай че те самите не го признаваха “, споделя Вендерс.
 Германският режисьор на представянето на неговия филм
По-късно той прави още два музикални кино лентата - " Ода за Кьолн " (2002 г.) и " Душата на човек " (2003 г.) - част от поредност за блуса, продуцирана от огромния режисьор Мартин Скорсезе .

В " Не ме търси (2005 г.) Вендерс работи още веднъж с Шепърд и филмът получава номинации за „ Златна палма “ и премията на Европейската кино академия за операторско майсторство.

А през 2011 година той снима документалния филм " Пина " - за неговата другарка и фамозна немска хореографка Пина Бауш - номиниран за " Оскар ". Лентата е снимана на 3D, както и излезлият през 2015 година " Всичко ще бъде наред ".
 Вендерс и тогавашният канцлер Ангела Меркел с 3D очила преди премиерата на кино лентата
" За мен си беше огромно изобретение, когато осъзнах, че не е наложително да протягам ръка към киното, тъй като бих могъл да се „ върна “ към изобразителното изкуство и с неговите средства да почна да „ живописвам “ с 3D. Така нещата станаха надалеч по-интимни ", споделя той за този прийом.

През 2015 година Вендерс получи още една номинация за „ Оскар “, три награди в Кан и една " Сезар ", за още една документална лента - „ Солта на земята “ , която споделя за живота на известния бразилски фотограф Себащиау Салгаду. През същата година режисьорът получи и почетна „ Златна мечка “ за изцяло творчество на фестивала " Берлинале ".
 Вим Вендерс демонстрира Почетния леопард, който получи на филмовия фестивал в Локарно, август 2005 година
Вендерс е създател и от 1996 година ръководител на Европейската кино академия и преподава кино във Висшето учебно заведение по изобразителни изкуства в Хамбург. Има своя фондация, която е изкупила правата за всичките му филми, и всяка година дава стипендии за образованието на млади режисьори.

Вендерс е режисьор и на доста музикални клипове за групи като U2 и Talking Heads, измежду които " Stay (Faraway, So Close!) " и " Sax and Violins ".

През цялото време, до момента в който снима филми, Вендерс съчетава любовта си към киното с друга своя огромна пристрастеност - да снима. Фотографиите му са най-вече на пусти пейзажи, или улавят някакъв миг. Той стартира дългогодишния си план " Картини от повърхността на Земята " при започване на 80-те и работи по него 20 години. Първоначалната серия е озаглавена " Написано на Запад " и е основана, когато Вендерс прекосява американския Запад, до момента в който се приготвя за " Париж, щата Тексас ". След това режисьорът обикаля Австралия, Куба, Израел и Япония.

 Вендерс и брачната половинка му на фестивала в Кан през 2023 година
От 1993 година Вим Вендерс е женен за 20 години по-младата фотографка и оператор Доната Вендерс , с която вършат дружно и фотографски изложения и пътуват съвсем постоянно дружно. Преди няколко години, когато беше в София, на въпрос какво е за него любовта, той отговори: „ Мога да приказвам единствено за любовта към и в киното “.

Той е бил женен още 4 пъти, в това число за американската певица и актриса Рони Блекли . Всяка от дамите си той е снимал в собствен филм. Няма деца от нито една от тях поради здравословен проблем.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР