Той е един от най-големите противници на Путин, а тя

...
Той е един от най-големите противници на Путин, а тя
Коментари Харесай

Ексклузивно пред БНТ говори съпругата на един от най-големите противници на Путин - Кара-Мурза

Той е един от най-големите съперници на Путин, а тя е неговата смела брачна половинка. Ексклузивно пред камерата на Българска национална телевизия и Николай Кръстев застава дамата на Владимир Кара-Мурза - Евгения.

Николай Кръстев, Българска национална телевизия: Въпреки че се организира акцията „ По обяд против Путин ” съгласно Вас съветското общество ще може ли в миналото да смъкна Владимир Путин от власт?

Евгения Кара-Мурза: Вижте, Съветският съюз също изглеждаше една постоянна конструкция, руската агитация по същия метод създаваше картинката на цялостната поддръжка от страна на народа, от страна на целия руски народ за политиката на страната. Същото става и през днешния ден. Не може да се има доверие на допитванията, които се правят в тоталитарна страна, не може да се има доверие на по този начин наречените избори, които организира тоталитарната страна. На окупираните територии на Украйна съгласно формалните данни Владимир Путин е получил повече от 90% от гласовете. Може ли да се има доверие на такива резултати?

В началото на осемдесетте години всичко изглеждаше изцяло безнадеждно, даже Московската хелзинкска група спря активността си, тъй като всичките ѝ членове или бяха в заточение, или в пандиза. След това пристигна преустройството, по-късно се разпадна Съветският съюз. Затова никога не би трябвало да се отчайваме, както ни споделят хората, вкарани през днешния ден зад решетките, коства ми се, че има смисъл да ги чуем тях. Володя да вземем за пример имаше опция да се обърне към нашите съидейници след убийството на Алексей. По време на едно от правосъдните съвещания сподели нещо значимо, макар че той не би могъл да изрази с думи това, което е почувствал след чудовищната вест за убийството на Алексей, само че че сме длъжни пред нашите приятели да продължаваме битката, с цел да реализираме това, поради което са живели и поради което починаха. Борбата е за това Русия най-сетне да се трансформира в естествена европейска страна, която ще почита правата и свободите на жителите си и ще живее в мир със съседите си. Заради това би трябвало да продължаваме да се борим и никога не би трябвало да се отхвърляме.



- Трябва ли да бъдат приети резултатите от по този начин наречените президентски избори в Русия?

- Не виждам въобще по принцип по какъв начин е допустимо това - да бъдат приети резултатите от тази процедура, която не може да бъде наречена избори, тъй като тя няма нищо общо с демократичната процедура на изборите, които се организират във всяка една демократична, естествена, свободна страна. Има безусловно явни юридически учредения за това, резултатите от тези избори да не бъдат приети за законни. Няма какво да се мъчим с това – през 2020 година Владимир Путин направи повече от 200 ремонти в текстове на съветската Конституция, с което в действителност просто изопачи, обезобрази, унищожи главния закон, основополагащия закон на нашата страна. И съответно с една от тези ремонти той изцяло зачерта интервала на предходните си мандати на този пост, направи от себе си закрепостен цар. Резултатите от този по този начин наименуван референдум не бяха признати от интернационалната общественост и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа след разбор на резултатите от този референдум през предходната година одобри резолюция, с която приканва страните членки на Съвета на Европа да не признава за законни изборите в Русия. Освен това не би трябвало да забравяме, че тази процедура се състоя и на окупираните от руснаците територии, където доста постоянно просто принуждаваха хората да взимат съветско поданство, да се съгласяват за съветско поданство против даването на филантропична помощ или медикаменти. Как може да бъде призната от интернационалната общественост за законна такава процедура?

Естествено и фактът, че в изборите не взе присъединяване нито един претендент действителен противник на Владимир Путин също прави изборите нелегитимни. Всички действителни противници или хора, които биха могли да са противници на Владимир Путин са или в заточение, или в пандиза, или бяха убити. Физически бяха отстранени от тази власт, с цел да се разчисти пътя за Путин и да се направи от него цар. Аз даже не виждам, по какъв начин биха могли, по какъв метод биха се намерили аргументи, учредения с цел да бъдат приети тези избори за законни. Според мен те не съществуват.

- Бихте ли призовали българските управляващи също да не ги признават?

- Аз приканвам цялата демократична общественост да назове Путин подобен, какъвто той в действителност е. Той е нарушител, който е търсен от Международния углавен съд, той е деспот и грабител, той е агресор и палач, той не е законен сътрудник на интернационалната сцена. Смятам, че доста от дълго време е време нещата да се назовават с същинските им имена и да се поддържа връзка с Владимир Путин на езика, който той схваща.

- Виждам, че главно Ви занимава ориста на политзатворниците в Русия. Какво би трябвало да се прави съгласно Вас, с цел да се помогне на тези хора?

- Помощта може да бъде безусловно друга, най-лесният метод за поддръжка на политзатворниците е да се пишат писма, за политзатворниците това е една нишка на контакт с външния свят, за тях това са значими думи на поддръжка, значими думи на взаимност, знам, че това е от голямо значение за хората, които са откъснати от външния свят и постоянно са лишени от опцията да поддържат връзка с обичаните си хора. Затова тези писма са значими. Трябва да се поддържа работата на юристите, които имат смелостта да съставляват хората в политически процеси в днешна Русия, където и юристите са подложени на репресии, преследвани са от страна на управляващите. Затова е доста значимо, належащо е да бъдат подкрепяни в активността им. Тези хора вършат всичко допустимо нарушаванията на правата на индивида да не минават неусетно, всичко да бъде документирано, с цел да използваме тези документи в разнообразни интернационалните инстанции, с цел да могат роднините да изискват оказването на помощ, да вземем за пример оказването на здравна помощ в случаите, когато такава помощ е нужна на политзатворниците. С две думи, не е допустимо да се оцени активността на правозащитниците и юристите. И още веднъж, би трябвало да се прави всичко належащо, с цел да бъдат спасявани хората. По всевъзможен метод, с всички способи за оказване на напън върху властта да бъдат измъквани на независимост всички, чийто живот е подложен на заплаха, а през днешния ден в съветските затвори има задоволително огромен брой такива хора. Това са хора, които са държани в условия изцяло несъвместими с изискванията за живот. Това са хора, които страдат от разнообразни съществени болести, хора, на които не е оказвана здравна помощ и чието здраве провокира доста съществени терзания. Става въпрос и за Алексей Горинов, който страда от хронично заболяване на белите дробове, става въпрос за Игор Баришников, който лежи в пандиза с рак, става въпрос за Александра Скачеленко, която е с цялостен коктейл, цялостен букет от разнообразни болести и положението й се утежнява, и Зарема Мусаева. Това са огромен брой хора, чийто живот е под непрекъсната заплаха и считам, че те наложително би трябвало да бъдат спасявани, да бъдат измъкнати с всевъзможни средства. Трябва, несъмнено, и отсега нататък да бъде оказвана поддръжка на съветското гражданско общество, тъй като броят на политзатворниците с всеки минал ден пораства, това са хора, които са арестувани, задържани всекидневно, произнасят нови непозволени правосъдни присъди против тях, по тази причина броят на политзатворниците в пандизите нараства с всеки минал ден. Да, и би трябвало да се прави всичко допустимо, с цел да станат известни техните истории, да станат известни имената на тези хора, да се оказва всевъзможен напън върху управляващите, с цел да се изисква освобождението на политзатворниците.

- Путин говореше за замяна на политзатворници, какво значи това – че в последна сметка ги употребява като заложници ли? Вие наясно ли сте, дали Путин ще употребява и мъжа Ви по този начин?

- Разбира се, Владимир Путин употребява хората и като заложници, той към този момент мина всички граници, за него няма никакви забрани, когато става въпрос за способи на деяние. Човек, който употребява репресивната психиатрия против дисидентите, човек, чийто режим подлага хората на изтезания, на психическо, физическо, на полово принуждение, за какво да не ги употребява като заложници. Всеки ден ставаме очевидци на това, по какъв начин умират цивилни в Украйна от съветските бомбардировки. Броят на военните закононарушения, осъществени през последните две години…, просто е ужасно да се намерения какъв брой хора са станали жертва на съветската експанзия. Пак да кажа, за какво пък да не употребява хората като заложници?! Честно казано, не бих имала доверие на нищо, което споделя Владимир Путин и по тази причина, когато споделя нещо за Алексей Навални или за договарянията знам, че Белингкат и Фондът за битка с корупцията проверяват гибелта на Алексей и имам вяра, че в някакъв миг ще научим повече детайлности за това, какво въобще се е случило с Алексей, по какъв начин е бил погубен и за това какви в действителност договаряния са се водили, по какъв начин са се водили. Не знам нищо за това и няма да върша спекулации по този мотив.

- А по отношение на договаряния за размяната на брачна половинка Ви против някой от съветските сътрудници можете ли кажете нещо?

- Нямам какво да кажа. Не знам, нямам сведения да се прави нещо такова.

- Адвокатите Ви работят ли в тази тенденция или е рано да се приказва за това?

- Не бих коментирала това в този момент.

- Благодаря Ви.

- Много ви благодаря! Искам също така да кажа нещо значимо за мен. Много приказвам за политзатворниците, за това, че те са лицата на оная Русия, която желаеме да забележим – демократична, свободна Русия. Всички тези хора не един път са доказвали готовността си да рискуват свободата и доста постоянно живота си с цел да потвърдят на света, че другата Русия е допустима. Но това не са единствено политзатворниците, това са и хората, с които работя всеки ден, сътрудниците ми от най-различни организации на жители, най-различни организации на съветското гражданско общество, които работят и на територията на Русия, и оттатък рамките й и вършат всичко допустимо, с цел да приближат оня ден, когато режимът ще се сгромоляса. За мен е огромна чест и наслада да работя с Фондация „ Свободна Русия ”, която сплотява невероятно огромен брой начинания на жителите, антивоенни, демократични начинания. Фондация, която породи през 2014 година в отговор на анексията на Крим, през днешния ден е показана и в Украйна, и в Белгия, и в Германия, и в Естония, и в Литва, и във Франция, и в Черна Гора, Господи, не знам под дърво и камък още. Вашият извънреден съотечественик Петър Танев работи с нас в Брюкселския офис. За нас е извънредно радостно, че има такива хора като него – запалянковци, хора, подготвени да отделят от времето си, от силите си, които напълно са отдадени на делото, тъй като имат вяра, че другата Русия е допустима. И тези лица, лицата на моите сътрудници също са лицата на онази, другата Русия. Струва ми се, че би трябвало да се приказва за това.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР