Той е дясната ръка на президента на Украйна Володимир Зеленски.

...
Той е дясната ръка на президента на Украйна Володимир Зеленски.
Коментари Харесай

Михайло Подоляк, дясната ръка на Володимир Зеленски: В тази война ще стигнем докрай

Той е дясната ръка на президента на Украйна Володимир Зеленски. Той постоянно е описван като третият най-влиятелен човек в страната. Бивш публицист и политолог, Михайло Подоляк е измежду вътрешния кръг основни съветници на Зеленски и е с него от първия ден на войната. В особено изявление пред bTV той даде доста храна за размисъл, изключително на европейските водачи.

 

- Г-н Подоляк, две години война. Колко още може да издържи Украйна?

 

- Това е война против правилата на актуалната цивилизация. Украйна потвърди, че тя ще се съпротивлява до дъно и ще води война до дъно. Разбира се, не ни стигат запаси, през днешния ден това е явно, Русия разполага с повече запаси. Но след две години война мога да кажа сигурно, че в тази война ние ще стигнем до дъно.

 

- Президентът Зеленски съобщи пред bTV, че Украйна е получила едвам 300 000 от обещаните 1 милион снаряда от Европа. Какво следва за Украйна когато по този начин наречените европейски полезности и поддръжка са просто думи?

 

- Има огромен проблем, който ние през днешния ден би трябвало да изясним. Русия построи своя алианс - Северна Корея, Иран. Северна Корея много бързо в границите на три месеца даде на Руската федерация 1,2 милиона снаряди, тежки калибри. Авторитарните страни намират тези снаряди елементарно, а ние не можем дружно да ги намерим. Въпросът със снарядите е основен сега.

 

- Каква е ролята на България в обезпечаването на Украйна със снаряди разкрива Подоляк на фона на делегацията ни посетила Киев през февруари.

 

- Ще кажа по този начин за България - с огромна благосклонност се отнасям към България. Защото в първите месеци на войната, основните боеприпаси бяха от България. И през днешния ден България търси решение по какъв начин може да усили произвеждане, да влага в производството, да създава повече снаряди. Всеки месец в Европа би трябвало да бъдат създадени 100-150 000 снаряда с общи старания. Тук въпросът е в това, че обществено да приказваме за съответни производства не би било подходящо заради въпроси свързани със сигурността и въпроси за вярна връзка. Защото Руската федерация опитва да употребява своите запаси, своето въздействие, разнообразни свои играчи на място, с цел да въздейства. Дори посредством закани, посредством въздействие върху разнообразни политически партии. Русия продължава да го прави. Ние сме осведомени по този въпрос.

 

- Какво знаете за тези партии, които Русия финансира и поддържа в България?

 

- По-добре да говорите за това кой финансира български партии с нашето разузнаване. Мисля, че в сегашния миг службата за сигурност и службата за разузнаване разполага с размер от данни за въздействието на Русия посредством разнообразни политически партии в разнообразни страни. Ние следим необятни агентурни мрежи на Русия, които работят посредством организации, като да вземем за пример „ Россотрудничество “.

 

Наблюдаваме културни планове, които Русия финансира. Имам поради фиктивни културни планове, с цел да въздействат на политиката в тези страни и да вземат участие в дискредитация, в случай че държавните управления заемат проукраинска позиция.

 

- Ако задачата на Русия в Украйна е вашата територия и очистване на държавността ви, какво желае от нас?

 

- Ако погледнем върху това малко по-широко, през днешния ден имаме преструктуриране на европейското пространство като цяло. И ние и вие сме включително. Вие ставате по-ценни, в сравнение с изглеждаше през вчерашния ден. Трябва да се отървем от всякакво въздействие на Руската федерация. Между другото Русия интензивно оказваше напън върху един от оръжейните български бизнесмени, господин Гебрев. Помните ли складовете, които бяха взривени от Руската федерация. Русия желае да има опция да ви управлява, а тя може да управлява по три метода - първо в случай че сте небогати. Ние, вие, всяка една страна, като не сте софтуерно развити и съвременни и по този метод зависите от на ниска цена съветски газ, това е основен метод на въздействие в Русия. Вторият метод - като основава мрежа от проруски партии. И трета съставния елемент - наложително да ви скара със съседите. Това е основен детайл на Руската външна политика на европейския континент.

 

- Говорите за Северна Македония?

 

- Безусловно. Всичко, което се отнася за Балканите като цяло, Русия постоянно употребява практики „ разделяй и владей “. Тоест на някой дава обещание едно, на другия – друго. Плетене на интриги. Трябва последователно да забравим Русия, би трябвало да си давате сметка, че това въздействие пречи да се развивате, да имате по-висок стандарт на живот. Трябва да си давате сметка дали това въздействие ви дава опция да бъдете интегрирани в тази напълно друга софтуерна конструкция, към която се отнася Европа. Най-важното - би трябвало да забравите за Русия. Това към този момент ви го споделих три пъти, само че ето отново - би трябвало да забравите за Русия. Русия - това е спор. Винаги значи проблем. Не желаете да имате проблем - забравете Русия. Ако след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Украйна беше отделила своята стопанска система от тази на Русия, то през днешния ден Украйна щеше да е друга. Защото там, където е Русия, това постоянно е проблем. Между другото България не е серпантина да е под контрола на Руския още от руските времена.

 

- Украинците впечатлиха света с готовността си да се бият за родината при започване на войната. Но какъв брой мъчно е да убеждавате украинските мъже през днешния ден да се включат в армията и да водят война?

 

- Това е комплициран въпрос и би бил комплициран за всяка една страна. Колко можеш да мотивираш хората да не престават да водят война в случай, че войната продължава към този момент две години? Да, мобилизацията е сложна, мотивацията е сложна, само че ние нямаме избор. И всяка една страна нямаше да има избор, в случай че на територията ѝ е влезнала друга страна с желанието да я унищожи, да убива колкото може повече цивилно население, което не е според с концепцията на съветския мир. Завладява още и още територии и просто ние нямаме избор. Затова би трябвало държавните институции да споделят с обществото, да им обяснят, че колкото и да е тежко, в случай че територията бъде окупирана, шансът да бъдат живи и да оцелеят хората с украинско съзнание не съществува. Ние пазиме не просто територия, ние пазиме право на живот. Това е напълно друга мотивация. И ние бихме желали нашите сътрудници, включително и България, да бъдат наясно, че тази война не е стартирана от нас, че това не е някаква нереална война. Те пристигнаха в нашия дом, те ни убиват и ние не просто водиме война, ние пазиме своя дом. Тук няма място за договаряния. Ние желаеме убийците да изоставен този дом. Затова ни е потребност поддръжка.

 

- Какво знаете за проектите на Русия за войната?

 

- За нас Руската федерация към този момент наподобява по различен метод, не като страна страшилище, от която всички би трябвало да се опасяват, а страна, която може да бъде победена. Рускта федерация е фалшив страна. Трябва да знаете, че Русия не разполага с огромен набор от високотехнологични решения, Ако оценим логиката на психиката и психоемоционалното положение на съветското общество, то може да живее единствено върху вярата, че всички се опасяват от тях. Ако докажете, че можете да ги побеждавате огромно, те ще насочат своята завист. Класическата съветска завист ще бъде ориентирана във вътрешен проект - към Путин. И от там нататък в Русия ще стартират типичен съветски протести. Защото там протестите не могат да бъдат за полезности, не могат да бъдат за смяна. Това ще бъде реализация на омразата, тъй като хората са се почувствали излъгани.

 

- Вярвате, че Украйна може да провокира митинги в Русия, а не убийството на Навални?

 

- В Русия няма съпротива. Да, господин Навални беше опция, единствена действителна, само че в действителност пасионарна опция. Но Путин през днешния ден показва, че през днешния ден за него няма никаква опция. Отсъстват разпоредбите. нищо не съществува, той може умерено да пристигна и да убие всеки. Искам още един път да подчертая, че съветската съпротива е по-скоро дисидентска съпротива. Тя няма инфраструктура, тъй като с цел да стартират някакви процеси в Русия, едни революционни процеси, би трябвало различен модел на държание. А съветската съпротива просто обича да написа текстове в обществените мрежи. Тя обича да написа красиви текстове, литературни текстове. Но тя не е готова за събитията в Русия, за ставащото в модерна Русия. Тя не е подготвена за кървави борби по улиците, за кървава гражданска война. Днес в Русия няма нито кураж, нито умения, нито хората, нито инфраструктурата, нито психическата подготвеност. Има два сюжета, по които може нещо да се промени в Русия. Първо и наложително - загуба на Русия на фронта. Второ - кървава гражданска война. Във второто се колебая. Първото ние ще го осигурим, дружно с нашите другари, включително и България.

 

- Кога и по какъв начин ще приключи тази война?

 

- Не задавайте на нас този въпрос. Задайте въпрос на себе си - по какъв начин по този начин се случи, че след две години пълномащабна война Путин разполага с големи запаси да води тази война? Как по този начин се случи, че европейските компании умерено работят на съветския пазар? Спокойно, легално и финансират федералния бюджет на Русия със своите налози. Как по този начин се случи, че глобите умерено могат да бъдат заобиколени?

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР