Той е човек, който е преминал през Славия и като

...
Той е човек, който е преминал през Славия и като
Коментари Харесай

Ангел Славков: Мечтата ми е да играем в Европа, Георги Иванов се е заел сериозно да има промени и ред в българския футбол

Той е човек, който е минал през Славия и като младеж, и като професионален футболист. Израснал наоколо до стадиона на „ белите “, носещ през днешния ден името на огромния Александър Шаламанов. Черпил опит през годините от огромни играчи и треньори на футболната игра. Днес извършва две длъжности в обичания тим - тази на шеф на школата и ментор на мъжкия отбор на Славия. Ангел Славков приказва, особено за Gong.bg .

Казвам добър ден на господин Ангел Славков. Какво е за вас възприятието да водите мъжкия тим на Славия?

- Здравейте, добре пристигнали на стадион „ Славия “. За мен първо е голяма отговорност, второ е страхотна чест и необикновено наслаждение. Тук на стадион „ Александър Шаламанов “. Шами, който го няма към този момент, само че бяхме комшии и страхотни другари с него, и знам, че ни гледа от горната страна и се радва. Той знае, че аз ще направя всичко, което е допустимо по моите сили за Славия.

Очаквано ли бе назначението ви на този пост?

- Не, безусловно не е предстоящо. Знаете, че от четири години управлявам академията на Славия с прелестни треньори до мен. Хора, с които споделям не като шеф, а като с сътрудници, тъй като считам, че съгласно мен по този начин е редно. Примерът по какъв начин се управлява една футболна школа ми е Кирил Ивков, който ръководеше мен. Трябда да си без стрес, без напрежение, без огромно его, тъй като то би трябвало да е на назад във времето, когато сме треньори, ръководители или даже футболисти. То може от време на време доста да ни пречи. Не съм очаквал това нещо, знаете и преди известно време отново бях отпред на отбора за два дни, при промяната, когато пристигна господин Тарханов.

Какъв жанр на игра желае да наложи Ангел Славков, даже и за късия си интервал отпред на Славия?

- Не се знае дали ще е къс, може да се удължи. Аз не мога да скрия, че откакто започнах да работя с тези момчета, желанието ми да работя по-дълго с тях се усили неимоверно доста. Те са едни страхотни мъжкари, хора с темперамент и самочувствие. Истински експерти, в подготвителния развой са перфрктни – това, което за мен е значимо. Тренировките даже и да са по-трудни и по-тежки от самите мачове, тъй като и на тях им споделих, в случай че им е по-тежко в тренировките, ще им е по-леко в мача. Така че апетитът идва с яденето, т.е. работата ми с тези момчета ми дава страховит възторг, аз се върнах по някакъв метод 35-40 години обратно, когато съм играл в Славия и когато имах още този юношески възторг за игра тогава, а в този момент той е за работа. Не знам кое и какво ще се случи, значимото е, че сега съм един от най-щастливите хора на Земята.

Имате ли по този начин сложена цел до края на сезона и какво е вашето персонално предпочитание, желаете ли да останете отпред на мъжкия тим на Славия?

- Да, да. Аз доскоро го споделих. Аз желая да остана, само че първо би трябвало да свърша работа. Тоест вие ме попитахте за стила. Един треньор построява стила на тима по отношение на футболистите, които има. Много е мъчно, в случай че искаш да направиш жанр на даден тим, който гледаш по малкия екран, с тим, който има други качества, а и не е редно. Първо, тези футболисти ги поставяш в тежко положение, т.е. те не могат да създадат това, което най-добре могат. Аз желая да направя това, което нашите футболисти най-добре умея да вършат. Много оценявам и почитам един Юрген Клоп, чийто жанр е доста нападателен. Един футбол, който не всеки път е хубав, само че е в множеството случаи печеливш.

Има ли към този момент подготвени към този момент подготвени юноши, които могат да влязат към този момент на терена и да пазят цветовете на мъжкия тим?

- Те сега влизат, знаете Мартин Георгиев, който беше в едно доста положително положение, е в Барселона към този момент. Такова нещо на доста малко клубове от международен мащаб се случва да дадат техен гений на 17 години в Барселона, тъй като това, което сподели Бакеро, като разговаряхме е, че Барса не събира футболисти просто по този начин, с цел да може да ги продава, а взима единствено футболисти, които счита, че могат да бъдат в техните редици в един по-късен стадий от тяхното развтитие. Това е добър индикатор за работата на нашите треньори в академията. В момента виждаме Кристиян Стоянов играе, Емо Стоев е отново артикул на нашата академия. В момента Чунг също влиза и играе и ще играе занапред, имаме още доста прелестни деца. Към момента дори едно дете на 16 години тренира с мъжкия тим – Кристиян Балов. Стефан Трайков и Роберто Илиев са в групата откогато съм аз непрестанно и просто не идва момента, когато мога да ги пусна. Така, че школата на Славия работи добре, само че това, което е казусът за българския футбол, не е, че не се работи с школите и не е до това, че в България няма гении. Първо, голям проблем са чужденците на кг, които не идват на задоволително положително равнище с цел да помагнат за израстването на българския футбол, тъй като в случай че разчиташ на чужденец той би трябвало да е съсловия над футболисти от България съгласно мен. Да ги превъзхожда по всеки един индикатор и около него да израстват младите футболисти. Друг от проблемите е, че когато един футболист, основан от дадена академия, бъде взет в мъжкия тим на 16-17 години допълнително случаи се демонстрира, че не са достатъно построени. Тоест треньорите са работили доста, само че не всеки един подробност е пипнат. Такъв човек, като пристигна в мъжки тим, би трябвало доста да работи самостоятелно след тренировките, тъй като не може един състезател на 18 години да тренира, колкото този на 35 години. На 18 си млад и има толкоз още доста неща да усъвършенстваш спрямо този на 35. Това е методът тези играчи да се интегрират бързо в мъжкия футбол, а и след време да могат да бъдат продадени към този момент като построени футболисти. Не можем въпреки всичко да подлагаме на критика тимове като Лудогорец, където задачите са доста високи и там прехода от младеж към мъжкия футбол е доста по сложен. Поздравявам ги с първото място на отбора им до 18 години и обръщам внимание и на нашите момчета до 14, които единствено преди дни завоюваха Купата на България. Според мен би трябвало да има предписание за даден брой задгранични играчи, което и неизбежно ще помогне за развиването на националния тим.

Сега ви следва тук на стадион „ Александър Шаламанов “ да приемете Арда - различен тим, който играе най-вече с български футболисити. Какво ще покажете на другите тимове, по какъв начин би трябвало да наподобяват?

- Славия има своята тактика и своя образ. Да, има от време на време момчета, които не са от България, само че държим общо взето повече да се българи. Същото обаче го вършат и хората от Кърджали, които дават средства там. Аз приветствам, притискам ръката и по този начин, в случай че мога от тази естрада, прегръщам всеки един човек, който дава пари за българския спорт. Без тези хора ние сме „ тотал вреда “, както споделят в застраховането. Тук е момента по някакъв метод да помолим страната, когато имаме страна, тъй като ние към този момент нямаме държавно управление и се лутаме години наред напред и обратно, да се заемат съществено с тази тематика. Децата в нощните заведения не газ ще дишат, ами към този момент не знам какво ще измислят. Децата би трябвало да са ангажирани със спорт, тъй като по този начин ще получат една друга просвета на живот. Единственият метод за това е те да са ангажирани с някакъв тип спорт.

След мача с Ботев Пловдив дадохте едно нетрадиционно изявление на колене с две деца на разположение. Това някакъв подтекст ли има или просто показвате любовта си към юношите на Славия?

- Не, първо след срещата ми беше много висок адреналина и по този начин някои неща, които споделих,, не ги утвърждавам и одобрявам, а и е разбрано неправилно. Аз в никакъв случай не бих унижил човек за каквото и да става дума. Аз го споделих в напълно различен подтекст, само че хиперболата ми беше прекомерно подложена на мощен адреналин. Затова по този начин доста се срамя от това, което съм споделил, тъй като аз напълно друго желаех да изразя. Ние почитаме всеки един съперник, всеки един футболист и всеки един клуб. Трябва да има почитание сред хората, които излизат на терена. Това е една игра и за феновете ние би трябвало да бъдем актьори на терена, да им представяме един театър, с цел да са удовлетворени. Само един треньор, който е бил тук, може да ме разбере за какво съм употребявал една такава огромна и несъответствуваща в случея хипербола. Човек, когато бърка, би трябвало да има и достолепието да се извини, тъй като това вътрешно не е в мен и всички хора, които ме познават, знаят, че аз постоянно се пробвам на всеки с каквото мога да оказа помощ, пък да става каквото ще и без да желая някаква компенсация. Тези дечица ме чакаха да ме поздравят и по този начин стана доста непринудено, това са деца от школата. И по този начин, сграбчих ги, те бяха доста щастливи, аз още повече и по този начин.

Почти всички юношески гарнитури на Славия са на водещите места в класирането, това какво демонстрира вярна работа и метод?

- Ние първо нямаме цели да сме постоянно първенци. Когато аз започнах работа тук, господин Стефанов ми сподели, че желае до 2 години да имаме обичайно класираме в челото до пето място, само че не и по-надолу. При нас концепцията е друга. Имаме концепцията да развиваме футболистите. Тези деца, които работят с нашите треньори, желаеме да се опитаме да ги създадем професионални футболисти и да играят в тима на Славия и оттова вероятно да се изградят и основите на националния тим. Моята огромна фантазия в този интервал, както в този момент си бленувам да се класираме за Европа, беше и още е, най-малко отчасти да се самофинансираме с продажба на футболисти, които могат да се реинвестират и в база и доста други неща. Тук треньорите при нас,за разлика от доста други тимове, са оставени да работят умерено. Няма стрес към тях, че би трябвало непременно да победят и непременно да са първи, а и това успокоение те го предават на децата. Отбор, който е подложен напрегнат непрестанно да печели, става нервозен, и тази раздразнителност въздейства извънредно доста на детската душeвност. Това обаче не ни пречи последните три години да имаме титли.

Догодина Славия ще има и женски футболен тим, може ли малко да разясните обстановката?

- Ние в този момент започнахме от една година да работим в този аспект, тъй като имахме много момиченца, които упражняваха с момченцата дружно. Тук особено моя сътрудник Иво Градев се занимава доста серизоно с тази тематика и той може да ви даде по-подробна информация. При всички случаи обаче имаме към по 15-20 момиченца на възраст сред 12 и 16 години, които упражняват съществено и ежеседмично. Ще забележим дали от тази година ще съумеят да стартират състезание или от другата.

За край на диалога ни, какво може да си полежелаете в персонален проект, както и в професионален с тима на Славия?

- Първо вижте какъв брой е хубаво времето, вали дъжд, значи ще ни върви по вода. В персонален проект за мен най-скъпото и най-важното нещо за един човек е фамилията и децата. Искам да пожелая да са ми живи и здрави двамата прелестни сина, брачната половинка ми, родителите ми. За Славия желая да пожелая какъв брой се може по-голяма наслада за хората, които идват да ни покрепят и по-голямо успокоение за ръкодителите, които с помощта на тях съществува футболен клуб Славия. Ако можем и да достигнем до баража и в случай че там успеем да се преборим, към този момент ще си една моя фантазия и ще съм признателен на Бог, че е прекомерно великодушен към мен.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР