„Той е човек, комуто животът за нещастие дава едва сега

...
„Той е човек, комуто животът за нещастие дава едва сега
Коментари Харесай

Закъснялата награда за един футболен мечтател

„ Той е човек, комуто животът за злощастие дава едвам в този момент това, което спортната му кариера несправедливо не можеше да му даде доста по-рано.” Тези думи са на Мануел Франганийо, президент на втородивизионния испански Екстремадура, и се отнасят за Енрик Гайего – 32-годишния нападател от Марторел, Барселона, създател и на четирите гола при успеха на последната победа на тима на посетители на Реус (1:4).

Гайего е не просто топреализаторът и играчът в най-хубава форма в Сегунда, където има към този момент 13 точни попадения в 14 мача в първия си сезон като професионален футболист, а е и може би най-изненадващо изригналият в цяла Европа въобще през този сезон. Неговата история е история на надмогване над самия себе си, на религия, на обич към спорта, където най-накрая откри, въпреки и може би малко късно, хепиенд в последния вероятен миг, когато той изглеждаше минимум евентуален.



„ Никак не бе лесно”, твърди Гайего, който бе видял по какъв начин фантазията му да бъде футболист на цялостно работно време се изпарява при неналичието на доверие от страна на всичките тези клубове, през които мина сред 23- и 31-годишна възраст (Еспаньол, Бадалона, Олот, Корнейя) преди идването си през предишния зимен трансферен прозорец в Ектремадура. Назад, въпреки и още доста живи още в паметта, остават разнообразните и шарени спомагателни трудови действия, които е трябвало да поема на гърба си, с цел да свържат двата края всеки месец дружно със своята жена и двамата им синове: водач на камион, снабдител, строител и служащ във фабрика за климатици.

„ Аз съм от тези хора, които си мислят, че нещата им се случват с причина, тъй като си имаш орис. Ако съм образец за други момчета, ще съм доста благополучен – споделя Гайего, комуто остават още две години контракт с Екстремадура. – Винаги съм мислел ден за ден и не зная каква е неустойката за анулиране на договора ми с клуба. Гледам единствено право пред мен в сегашното. Никой не ме е търсил с предложение, истина ви казвам”. Така съобщи нападателят след покера си от голове против Реус за единствено 40 минути, нещо невиждано в Сегунда от сезон 2004/05. Това не е и нещо случайно за него този сезон – той заби и хеттрик на посетители на Райо Махадаонда през септември.



„ Говорим за един приключен футболист: играе добре с глава, доста е бърз, има добра левачка, механически е добър и не пропуща игрови минути, като във всяка една от тях се бори крепко с всекиго”, хвали го президентът Франганийо. „ Съотборниците ми споделяха, че в Сегунда ще ми върви повече в сравнение с в Сегунда Б”, пък си спомня с усмивка този висок 190 см нападател, станал един от най-скъпите прехвърляния в третия ешалон на испанския клубен футбол. Това стана факт, откакто бяха платени 200 000 евро на Корнейя, където на този стадий от шампионата бе вкарал 13 гола (накрая имаше 18 в 19 мача с шест дубъла и един хеттрик) и бе топреализатор.

Неговите индикатори в този момент не се срещат даже и във водещата дивизия в страната – може би идната цел за подчинение, както и в останалите огромни европейски лиги. Тринайсетте му гола (от общо 21 на Екстремадура) са повече от вкараните досега от Лионел Меси и Луис Суарес в Ла Лига (по 8), Серхио Агуеро в Премиър Лийг (също 8), Кжищоф Пионтек в Серия А (9) и Килиан Мбапе и Емилиано Сала в Лига 1 (по 11).



И всичко това на 32 години. „ Аз не мисля за възрастта си – твърди обаче Енрик. – Обичам да се подкрепям здрав и да се вардя, тъй че с всяка минала година се усещам все по-добре. Въпросът с възрастта за мен не е значим. Още не виждам края на кариерата си и ще продължа да водя война, до момента в който тялото ме държи. Имах шанса да попадна в точния миг на точното място, както и на точната работа.”

Президентът Франганийо пък му насочва едно откровено благопожелание: „ В света на футбола няма доста случаи като неговия, най-малко не и с толкоз късно изригване. Дано продължи да пораства още и още, тъй като заслужава да притегли вниманието на някой тим от по-висша дивизия или от по-високо равнище от непознатите лиги. Има златната опция да го реализира.”

И никой не ще може да му каже, че не се е борил за това до самия край.
Горка Перес, „ Ел Паис” Сегунда дивисион 14 кръг, събота 17 ноември  Реус 1:4краен резулат  Екстрамадура
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР