Той е Благой Благоев. Три пъти шампион на света по

...
Той е Благой Благоев. Три пъти шампион на света по
Коментари Харесай

Големият шампион Благой Благоев празнува днес и мечтае за България, в която демокрацията е диктатура на закона

 Той е Благой Благоев. Три пъти първенец на света по повдигане на тежести в категория 90кг. Четирикратен европейски отличник на Европа. Два пъти притежател на купата на Евроа. Спортист на България. Най-добър щангист на света за 1982/1983 година Сребърен медалист от олимпиадата в Москва. Негови са 43 международни и олимпийски върха. Постижението му от 195,5 кг в изхвърлянето е в книгата с върховете “Гинес " и още не е усъвършенствано.

Човекът, до чието име стоят всички тези шампионски достижения, и който от 30 години живее и работи в Австралия, от няколко месеца за първи път е на терена на политиката, където избра да е част от “Републиканци за България ".

- Г-н Благоев, за какво избрахте “Републиканци за България " за дебюта си в политиката?

- Те ме поканиха. Спечелиха доверието ми. Станах основател и работя с мотивация, защото виждам отговорно отношение към това, което за мен би трябвало да е над всички партийни окраски - добруването на българите.

- Страшен ли е скокът от спорта в политиката, още повече че живеете в чужбина?

- Спортът е неизменима част от моя живот и е разумно тематиките, свързани с него, да са измежду главните, които ме вълнуват, тъй като това е материя, която познавам най-добре. Аз обаче имам и значителен опит в организационна и социална работа. Сигурно съм българинът с най-вече опит за живот в чужбина. Аз не суюъм бежанец, нито сезонен служащ. Заминах за Австралия с 4-годишен контракт за работа. Имам 16-годишен опит като доброволец към австралийския олимпийски комитет. Председател съм на Асоциацията на българите в Мелбърн. Но нито за момент през всички тези години от фокуса на вниманието ми не е убягвал публичният живот в България.

- С какво спортистът-шампион Благой Благоев ще е най-полезен на политика Благой Благоев?

- Спортистът знае по какъв начин се реализира крайната цел, която преследва. Това по никакъв начин не без значение.

- Ваша обществена задача от 2018 г е планът за компенсация, който планува приключилите дейната си спортна кариера международни и европейски първенци да получат държавна грижа по този начин, както има за олимпийските първенци. До къде доведохте тази битка?

- Инициативата ни е за почтено отношение на страната към международните и европейски първенци. От 2018 г създаваме концепцията за хонорари на тези хора. Веднъж извървяхме съвсем до края парламентарната процедура, само че, за жалост, не успяхме да доведем задачата си до край. Сега имам съображение да имам вяра, че спортистите от всички политически обединения ше съумеят с общи старания да доведат до край нещата. Няма да се уморя да дублирам, че спортът е обществен феномен, който сплотява доста хора, и никой не трябва да подценява този факт. Вече сме над 1600 души, които публични работим по тази самодейност. Всички ние имаме своите почитатели, фамилии и другари. След нас идват последващи генерации, за които сходна държавна поддръжка ще е мотивираща в подготовката им за шампионски достижения, с които ще популяризират България. Затова споделих доскоро - спортът е обществен феномен без аналог. Той работи непрекъснато и не трябва да бъде подценяван, а в противен случай  - би трябвало да бъде подкрепян. Той се отплаща на тези, които се грижат за него.

- А каква е крайната цел, която е на върха на мотивацията Ви да се изкушите от политиката, заставайки и името и славната си спортна биография в редиците на Републиканци за България?

- Да устроим страната си по този начин, че в нея демокрацията да е тирания на закона, а преобладаващият цвят на всички партии, без значение от ляво или от дясно, да бъде добруването на българите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР