Той е бивш депутат от БСП, който доброволно напусна партията

...
Той е бивш депутат от БСП, който доброволно напусна партията
Коментари Харесай

Страхил Ангелов: БСП обича богатите софри

Той е някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, който непринудено напусна партията преди 3 години, поради „ насъбрани разочарования”. На 41 години е, приключил е „ Международни отношения”, владее 4 езика, има собствен бизнес. По-късно се включи в придвижването „ Напред, България”, което бе замислено и записано през 1994 година от починалия проф. Иван Славков, доразвито от сина му Тодор Славков, внук на умрелия преди 20 години партиен и държавен началник Тодор Живков.



- Г-н Ангелов, необичайно ли ви беше, учудихте ли се, че общински консултант от квотата на Българска социалистическа партия и някогашен народен представител от Движение за права и свободи бяха уличени във връзки с търсен от органите на реда и с тежки обвинявания човек?

- Не съм изумен и сюрпризиран. Това е отражение на обстоятелството, че от дълго време политическият хайлайф е обвързван с криминогенна-олигархична върхушка у нас. И не касае единствено този Бенчо Бенев, който аз не познавам, а включва доста по-широк кръг, да не кажа целия олигархичен и политически свят.

- Кога стартира срастването на партиите с сходни структури?

- От 1990 година стартира този развой. Тогава номенклатурата на Българска комунистическа партия стартира да гради българският капитализъм. Тогава бяха назначени бг капиталистите, които получиха държавни активи и след това някои продадоха за скрап и изиграха на рулетка. Политическа воля за стопирането на тези нездравословни процеси нямаше, тъй като участниците в него не желаеха да стопират. Те не желаят и в този момент. Сегашният „ герой” Митьо Очите евентуално също е човек със солидни фиансови благоприятни условия и кой знае какъв брой политици е оплел в мрежите си през годините.

- Защо партията на бедните, обществено онеправданите и така нататък - Българска социалистическа партия не се разграничи изрично от тези процеси през миналите години?

- Е, по какъв начин за какво! Много от тези хора са минали през редиците на Българска социалистическа партия. Тази партия не е по-различна от всички останали. Ръководителите на соцпартията освен тази жена, която е сега, а и в годините обратно, в никакъв случай не са защитавали служащите. Винаги са сядали на едни маси с банкери примерно, тъй като не обичат служащите, считат трапезите им за постни, пък те обичат по-богати софри.

- Пак в подтекста на настоящия скандал – има ли смисъл от законови ограничавания в даренията на партиите, щом не могат да потвърдят никакви дарения?

- Това са цялостни нелепости и прахуляк в очите на хората. В България има доста закони, само че никой не желае да ги ползва.

- Какво е нужно, с цел да се постави ред в хаоса?

- Дълбоки социално-икономически трансформации. Но няма да ги създадат тези, които сътвориха тези проблеми и безпорядък. Наивно е да считаме обатното. Тези хора не престават да си се въртят в политическото пространство и да стартират свои комфортни протежета, производни и така нататък

- Смятате ли, че има носталгия по ръководството на Тодор Живков, който умря на вчерашната дата преди 20 години?

- Аз персонално помня детството си като доста умерено и щастливо. Онази страна беше същинска, със всички нужни реквизити, със солидни институции. Днес приличаме на колония на колонията. Примерно тогава нямаше по какъв начин да се случи това безсрамие, което коментирахме с вас – зам.-председател на общински съвет да даде общително стаята си на търсен от полицията. Иначе бих обобщил – доста хора изпитват носталгия по ръководството на Живков и то с съображение. 20 години са досатъчно време да се оцени какво направихме, какъв вид народна власт създадохме – най-хубавата, която може да се купи с пари.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР