Той е бил част от специалните сили на армията на

...
Той е бил част от специалните сили на армията на
Коментари Харесай

Тези момчета си връщат домовете. Защо бивш американски командос доброволно се бие за Украйна

Той е бил част от специфичните сили на армията на Съединени американски щати. Бил е в Афганистан и Ирак. Сега Дейвид Брамлет е в Украйна. Той се бори 10 месеца като доброволец на страната на Киев и споделя за претърпяното на фронта.

Какво може да накара някогашен командос от специфичните сили на американската войска да се бори като доброволец на страната на Украйна?

За Дейвид Брамлет въпросът се свежда до борбата на „ положителното против злото “.

„ Това е може би най-справедливата война, която моето потомство ще види “, споделя Брамлет за напъните на Украйна да отблъсне съветската войска, която нахлу на територията ѝ.

Брамлет е служил в специфичните сили на американската войска, известни като Зелените барети. Бил се е в Ирак и Афганистан , а след края на службата си се е записал да следва в университета Джонс Хопкинс в Съединени американски щати.

През февруари 2022 година е при започване на последния учебен срок от следването си. Точно тогава Русия стартира своята пълномащабна война против Украйна.

„ Когато всичко това стартира, си споделих – имам знанията, имам уменията, мога да оказа помощ “, споделя Брамлет. „ Взех си отмора от университета и просто отпътувах. “

В първите 10 месеца някогашният рейнджър командва отряд на задграничния легион, формиран от задгранични доброволци, които се бият за Украйна . Държавите, които поддържат Украйна, не изпращат свои бойци там, само че има образци на военни и цивилни, които отиват по лично предпочитание като доброволци.

Сега Брамлет работи за неправителствена организация, която оказва помощ за откриването, идентифицирането и връщането на тленните остатъци на американците, починали в Украйна.

В изявление за на Радио Свободна Европа той описа за какво е пристигнал в Украйна, какви усещания е придобил за украинската и за съветската войска и какво прави тази война друга от всички останали, в които е взел участие.
„ Тази война е изцяло друга “
Дейвид Брамлет до последно не има вяра, че Русия ще нахлуе в Украйна.

„ Не мислех, че ще го създадат. Не мислех, че може да са толкоз тъпи, почтено казано. Но го направиха “, споделя той.

В самото начало на пълномащабната война, която Русия стартира против Украйна, Брамлет отпътува за фронта. Още в първите дни той вижда разликата сред войната в Украйна и тези, в които е взел участие като част от американските специфични сили.

„ Тази война е изцяло друга от всичко, което съм виждал преди. Най-лошите ми дни в Ирак и Афганистан, допустимо най-лошите дни, в които сме се чувствали все едно всичко е отвън надзор, даже не може да се съпостави с един естествен ден тук “, споделя той.

„ Има доста уроци, които би трябвало да се научат от западните армии, само че това не се случва. “

Брамлет споделя, че постоянно се е случвало да няма никаква връзка с бойците, които е командвал, когато са били на задача.

„ Нямаше по какъв начин да знам дали са добре, до момента в който не са задоволително близо, че да ги чуя “, споделя той.

Въпреки всички компликации, Брамлет вижда смисъл да е в Украйна и да оказва помощ на фронта.
Ако не спрем това тук, може да стане доста по-лошо.
„ В момента седнал съм в Киев и е все едно съм в Ню Йорк или Вашингтон, или просто елементарен американски град “, споделя той. „ Когато Русия нахлу, беше все едно август и септември 1939 година [началото на Втората международна война], като че ли в случай че не спрем това тук, може да стане доста по-лошо. “

Той изброява нападателните дейности на Русия след рухването на Съветския съюз в Приднестровието – територия на Молдова, следена от сепаратисти, поддържани от съветски военни, войните в Чечня, отцепването на територии от Грузия, противозаконното анексиране на украинския полуостров Крим през 2014 година и поддръжката за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

„ Сравнявам ги с лудо куче “, споделя той. „ Ако не ги спрем тук, идната спирка по тази траектория е страна от НАТО. “
Кой какъв брой е квалифициран на фронта
Дейвид Брамлет към този момент не взе участие в дейни бойни дейности в Украйна, само че следи новините от фронта. Интервюто с него е взето при започване на дълго чаканото нахлуване на армията на Украйна против съветските сили, които са завзели украински територии.

Киев към този момент оповестява за обособени триумфи на фронта, само че задачите и проектите на украинските сили са загадка. За някои наблюдаващи остава открит въпросът дали боевете, които се водят сега, въобще съставляват главната посока на украинската атака.

Брамлет отхвърля да дава прогнози за настъплението на Украйна и какво ще реализира то.

„ Но от това, което съм виждал от руснаците, и от това, което съм виждал от украинците, мисля, че ще мине доста добре “, споделя той.

Голямата разлика сред съветските и украинските сили съгласно него е в мотивацията.

„ Това, което прави украинците толкоз ефикасни на бойното поле, е тяхната мотивация “, споделя Брамлет, който през 10-те месеца на фронта е работил с разнообразни подразделения на украинската войска.
Тези момчета си връщат градовете, в които са израснали, те си връщат домовете, в които са израснали.
„ Тези момчета си връщат градовете, в които са израснали, те си връщат домовете, в които са израснали, където е била първата им целувка. Представете си, в случай че бяхте на тяхно място. Мисля, че щяхте да сте много стимулирани, макар заплахата “, споделя Брамлет.

Наблюденията на американския доброволец за успеваемостта на съветската войска на фронта са противоположни.

„ Мога да приказвам единствено за моя [собствен опит], само че от това, което видях, те въобще не са професионални “, споделя Брамлет. „ Все още считам, че надценяваме опциите на съветската войска, изключително на Запад. “

През по-голяма част от времето, прекарано на фронта, той е бил в региона на Харков, Източна Украйна. Голяма част от региона беше завзета от съветската войска при започване на нашествието, само че тя. Впоследствие украинската войска си върна огромна част от окупираните територии.

Там отрядът на Брамлет се бие главно с бойци от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска „ национални републики “ на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, както и с 200-та мотострелкова бригада на съветската войска, която в спокойно време е основана в Колския полуостров в Северна Русия.

„ Те бяха безусловно покосени още в първите дни на нашествието и по-късно бяха покосявани още веднъж и още веднъж “, споделя той.

Основният проблем на съветската войска на фронта са големите човешки загуби, и то на военни, които са опитни и могат да образоват новобранците.

„ В една съветска военна част има доста фронтови единици, а по-късно има и един всъщност подготвителен батальон, те са най-опитните. Но тях също ги пращат на фронта в месомелачката “, прибавя Брамлет. „ Те освен губят най-опитните си бойни единици, губят и тези, които би трябвало да образоват новите. “
Защо е значима военната помощ
Според Дейвид Брамлет западната военна помощ е основна за триумфите на украинската войска. Той е видял персонално резултата, който има тя за бойците на фронта, и дава образец с, които Съединени американски щати и техни съдружници дадоха на Украйна.
През цялото време бяхме обект на артилерийски и минохвъргачен огън, и то от доста близо.
„ Преди HIMARS да се появят предходната година, от самото начало бяхме обект на артилерийски и минохвъргачен огън, и то от доста близо “, споделя Брамлет.

„ HIMARS стартира да се появява и в този месец забелязахме към 50% понижение на артилерийския огън против нас, тъй като съветските хранилища за доставки бяха взривени. “

По думите му доставките на ракети с дълъг обхват ще докара до още по-голямо понижаване на артилерийските обстрели против украинските позиции, тъй като съветската войска ще бъде принудена да държи складовете и техниката си още по-далеч от фронта. Англия към този момент пое ангажимент да даде ракети с дълъг обхват на Украйна.

„ Така оцеляват повече украински военни елементи “, споделя Брамлет. „ Оцеляват повече от тези момчета, които са на фронта против съветските позиции. “

По думите му „ никакъв майсторски удар “ на украинското командване няма да завоюва тази война.

„ Това ще са безусловно борбите по полетата, ударите по окопите, ударите по укрепените позиции “, прибавя той. „ Това е украинският боец, той ще завоюва войната. Ако създадем каквото можем, с цел да оцелеят повече от тези момчета, войната ще свърши по-бързо. “
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР