Той беше върнат с указ на президента Румен Радев от

...
Той беше върнат с указ на президента Румен Радев от
Коментари Харесай

Депутатите отново обсъждат бюджета на НЗОК за 2018 г.

Той беше върнат с декрет на президента Румен Радев от 8 декември поради решението на депутатите да не се заплащат нови лекарствени лечения, като се изключи генерични

Депутатите още веднъж разискват закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 година

Той беше върнат с декрет на президента Румен Радев от 8 декември поради решението на депутатите да не се заплащат нови лекарствени лечения, като се изключи генерични.

Решението беше посрещнато яростно от специалисти и пациентски организации, само че беше целесъобразно от властта с неналичието на пари.

Очаква се ветото да бъде гласувано в четвъртък.

За тогава е планувано и второто четене на Законопроекта за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Във вторник Бюджетната комисия отхвърли президентското несъгласие върху част от бюджета на НЗОК за 2018 година „ За “ Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година гласоподаваха 12 народни представители, „ срещу “ –6 и „ въздържали се “ - 1, с което ветото на президента Румен Радев бе преодоляно. В претекстовете на ветото се посочваше, че се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година и се визира главно конституционно право, гарантиращо на жителите налична здравна помощ.

По време на съвещанието на Комисията зам.-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева съобщи, че Конституционните права на жителите не са нарушени с бюджета на НЗОК за 2018 година, само че съществува подобен риск, в случай че се одобри ветото на президента. По думите й с приемането на ветото и смяната на бюджета на НЗОК съществува риск за понижаване на достъпа до здравноосигурителната система. „ Поемаме уговорката в границите на настоящата бюджетна година да се подхващат съответни дейности от Министерство на здравеопазването и от НЗОК за по-добър надзор върху разноските и ръководство на финансовите запаси на НЗОК “, добави тя.

Народният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев разяснява от своя страна: „ В момента се опитваме да оправим батак от 1999 година Няма такава страна и народ с такава система на опазване на здравето, само че явно няма да я оправим с параграф 6-ти от закона за бюджет на НЗОК за 2018 година “. „ Дотам ли я докарахме да се занимаваме с 20-тина милиона към Касата “, попита проф. Гечев и акцентира, че зад тези пари стоят човешки ориси.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР