Той беше освободен от ареста. И колкото и да не

...
Той беше освободен от ареста. И колкото и да не
Коментари Харесай

Съдебни игри

Той беше освободен от ареста. И колкото и да не ви се има вяра Йоан Матев, упрекнат за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, скоро може да си е вкъщи или в чужбина. Причините са чисто процесуални и процедурни – изтекли периоди, отвод на отбраната му да се запознае с материалите по делото и възраст към датата на осъществяването на убийството.

Все още Матев е в ареста, до момента в който не се произнесе и по-горната инстанция, само че домашния арест съвсем несъмнено би означавало евентуално бягство. Поне, в случай че съдим от опита на скрибуцащата българска правосъдна система и правораздавателни органи, посредством която дребни нарушители могат да лежат в пандиза с години, само че хора, направили убийства могат да се озоват на независимост.
Списъкът е дълъг, само че не би трябвало да го забравяме. Защото това, че живеем в безотговорност, не значи че не би трябвало да губим паметта си.

--> Преди година турски водач умъртви двама мотористи край Драгоман. Фарук Бекташ беше арестуван и ненадейно освободен още веднъж от някой арбитър. Повече от година този водач е в неопределеност и се търси от Интерпол, тъй като някой е решил да го пусне и той е избягал от България. Само знам, че един от претекстовете той да бъде освободен под домакински арест е контракт за едногодишен наем. Наел си е апартамент, един ден преди да се гледа мярката. Поне не е бил в хотел.

Защото в хотел прекара лятото си шведа Ралф Сундберг, който пийнал съвсем не умъртви камериерката Диана Петкова. Той си потегли от България. Дори не знам дали е платил санкцията си от половин работна заплата в Швеция. Само знаем, че е бил уволнен от работа поради постъпката си. Тоест личният му шеф се е засрамил от него.
И нас ни е позор.

И тук няма никакво значение кой от каква народност е. Швед, турчин, български ром, ритащ дами в Берлинското метро. Всяко закононарушение би трябвало да се санкционира съгласно закона. Как в Германия осъдиха пияния Светослав Стойков на две години и 11 месеца затвор за ритник по стълбите в метрото, а в България глобиха пияния Ралф с една дребна шведска заплата поради ритник в главата?

Защо правосъдния развой тук разрешава всевъзможни процедурни хватки, които дават опция на убийци да бягат надалеч? Законите ли не са ни в ред? Или хората, които би трябвало да ползват тяхната суровост? Факт е, че българската правосъдна система е голямо тресавище, на всички равнища. И за почтените хора в нея става все по-трудно.

Някои ще обвинят законите, други съдиите, трети – международната интрига. Но от време на време и ориста ни изпраща странни знаци и съвпадения. Като другата цена на ритниците в Берлин и Слънчев бряг. Като избягалите и бягащи упрекнати в убийства и грабежи, като безсилието на прокурори и следователи пред решенията на съдиите. Като странните решения на някои съдии.

В началото на месеца, килърът на Виола – Стефан Станев , призна виновността си и беше наказан на 25 години затвор . Защото се призна за отговорен и делото завърши за един час. Под невярващият взор на почернените родители, които занапред ще завеждат иск за кръвнина. Наистина има нещо сбъркано. И доста рисково. И тъжно. То се назовава безотговорност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР