Той бързо се оказа на поста, превърнал Касем Солеймани във

...
Той бързо се оказа на поста, превърнал Касем Солеймани във
Коментари Харесай

Защо Иран превърна "зрял" бюрократ в новия Касем Солеймани

Той бързо се оказа на поста, трансформирал Касем Солеймани във втория най-влиятелен иранец: зае го часове откакто командирът на поделението на иранската революционна армия за външни интервенции " Ал Кудс " бе погубен при американски въздушен удар.

Есмаил Каани, наследникът на Солеймани, бе и негов заместител, само че доста друг. Докато Солеймани обикаляше Близкия изток и организираше активността на ирански медиатори в Сирия, Ирак, Ливан и даже Йемен, разчитайки на мрежата си от контакти, Каани постоянно е апетитен като добър админ. За " Вашингтон пост " обаче анализатори сложиха оперативните му умения под въпрос.

Подобно на Солеймани, и Каани става част от армията през 1980 година, малко след революцията, взе участие и във войната сред Ирак и Иран, заема втория най-съществен пост в " Ал Кудс " по същото време, когато Солеймани получава първия, и към този момент даде обещание да " продължи пътя " на убития пълководец. Други сходства сред двамата може да се търсят в близостта с висшия лидер на Иран аятолах Али Хаменей и в острите предизвестия, каквито насочи към Съединени американски щати и силите им в Близкия изток и 62-годишният Каани, часове откакто пое поста.

Опитът му обаче не е с този район - до момента е отговарял за интервенциите на " Ал Кудс " в Афганистан, Пакистан и Централна Азия и се счита, че досега е отговарял главно за административни въпроси, не може да се похвали и с доста военни подвизи. Това е изострен контрастност със стила (и терена на действие) на Солеймани, направлявал на място бойните дейности на проиранските милиции " Хашд аш Шааби " в Ирак против " Ислямска страна ".

 Каани се включи в церемонията, с която бяха изпратени убитите при въздушния удар край Багдад.
© Reuters

Каани се включи в церемонията, с която бяха изпратени убитите при въздушния удар край Багдад.

" Каани се смяташе за наследика от доста време, само че е доста бюрократичен - няма харизмата на Солеймани ", споделя за " Вашингтон пост " основаният в Ню Йорк Араш Азизи, който следва да разгласява изследване за външните военни интервенции на ислямската република. " Като човек, работил в структурите за национална сигурност на Иран, не се е отличил изключително ", счита той.

Военните въпроси и сигурността са в сърцевината интервенциите на " Ал Кудс " като част от корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война - конструкция с над 125 хиляди членове и въздействие в политиката и в стопанската система, замислена, с цел да пази основания тогава режим и разгласен от Съединени американски щати за терористична организация предходната година. Революционната армия упражнява контрол върху иранската балистична стратегия, военноморските й сили следват като сянка американския флот в Персийския залив и включва в себе си напълно доброволните сили " Басидж ", участващи в смазването на митинги.

Азизи обаче прибавя, че зрелостта на Каани е причина да не се стигне до ескалация, когато през 1998 година талибаните нападат консулството на Иран в северния афганистански град Мазар-е Шариф и убиват деветима дипломати. " Много хора бяха нетърпеливи Иран да работи. "

" Не мисля, че приказва арабски "

Според Али Алфонех, старши откривател в Института за арабските страни от Залива във Вашингтон, " евентуално ще има по-скоро последователност, в сравнение с смяна, в " Ал Кудс " под управлението на Каани. " Подозирам, че няма да му е мъчно да поеме ролята на Солеймани, що се отнася до интервенции и тактика ", споделя за " Вашингтон пост " Афшон Остовар, създател на книгата " Авангардът на имама: вяра, политика и Революционната армия на Иран ".

Каани има опит и с действието отвън нормалния си район. Пътувал е с някогашния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад до няколко страни в Африка и Южна Америка. Санкциониран е още от 2012 година от Държавния департамент на Съединени американски щати, тъй като е надзиравал процеса на разпределение на средства от " Ал Кудс " към районни съдружници.

Съединени американски щати го държат виновен и за доставка на оръжия до западноафриканската страна Гамбия, хваната в Нигерия през 2010 година Властите задържаха в най-големия нигерийски град, пристанището Лагос, 13 контейнера, маскирани като контейнери със стъклена вата и каменни палети. Те откриха в тях 107-милиметрови ракети вид " Катюша ", патрони и други оръжия. Ракетите " Катюша " остават обичано оръжие на иранските прокси сили, измежду които са иракските милиции и ливанското придвижване " Хизбула ".

 Защо Иран трансформира
© Reuters

Според " Вашингтон пост " се счита, че е имал значима роля в основаването на " Лиуа ал Фатемиюн ", бригада от хиляди хазари шиити в Афганистан, изпратена в Сирия на страната на президента Башар ал Асад. Той прочее е и първият пълководец, признал обществено иранското наличие в Сирия и обосновал го с предотвратяването на " огромни кланета ". През януари 2015 година Гаани косвено сподели, че Иран доставя ракети и оръжия на палестинците за битка с Израел. " Съединени американски щати и Израел са прекомерно дребни, че да си мислят, че могат да устоят на военната мощност на Иран. Тази мощност в този момент се демонстрира в помощ на онеправдания палестински народ и Газа под формата на ракети и оръжия ", сподели Гаани тогава.

Все отново е под въпрос експертизата на Каани в арабския свят, а точно там Иран се опълчва на американската и израелската военна мощност. " Не мисля, че приказва арабски, а и няма същото схващане за арабския свят или за Израел, каквото имаше Солеймани ", счита Араш Азизи. Според Афшон Остовар не е евентуално " другарствата на Каани с командирите на (организациите медиатори на Иран в Близкия изток) да са толкоз добре развити или толкоз дълбоки, колкото тези на Солеймани. " В резултат " той евентуално ще управлява интервенциите главно от разстояние " и даже да желае да повтаря фотосите на Солеймани от фронтовите линии, ще му е мъчно да го прави най-малко към този момент.

Конфронтационният език, наподобява, ще остане отличителна линия на " Ал Кудс ". " Ние сме деца на войната. Ние сме приятели на бойното поле и станахме другари в борбите ", сподели един път Гаани за връзките си със Солеймани, представен от иранската държавна осведомителна организация ИРНА и " Асошиейтед прес ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР