Товарният кораб Vera Su вече е във Варненския залив. Той

...
Товарният кораб Vera Su вече е във Варненския залив. Той
Коментари Харесай

Корабът Vera Su е изтеглен от скалите край Камен бряг, вече е във Варненския залив

Товарният транспортен съд Vera Su към този момент е във Варненския залив. Той е придружаван от трите влекача, които го измъкнаха от скалите на Камен бряг. Операцията стана допустима, откакто плавателният съд беше освободен от последното количество от товара. Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача.

Vera Su измина първите си метри тъкмо 16 минути след среднощ във вторник.

Операцията по изтеглянето на заседналия край скалите на Камен бряг транспортен съд Vera Su завърши сполучливо нощес.

Самата акция продължи към седем часа. Операцията стартира към 17.00 часа в понеделник., откакто целият карбамид беше сполучливо претрупан.



След олекотяването плавателният съд промени ситуацията си и това разреши да стартира неговото евакуиране. В акцията участваха три влекача, а Vera Su измина първите си метри 16 минути след среднощ, заяви БНР.

Така на 36-ия ден от засядането на кораба той беше сполучливо изтеглен.

Целият товар от азотен тор беше авансово разтоварен, с цел да се избегне замърсяване на водата.

Транспортният министър: Застрахователите ще поемат разноските

От думите на транспортния министър Христо Алексиев стана ясно, че застрахователите ще поемат разноските, които страната е направила, като сега те се пресмятат. " Ако не бъдат покрити разноските по избавителната акция, страната ни ще заведе иск против корабособственика и против застрахователя ", сподели министърът.

Той още веднъж съобщи, че " корабът е към този момент на страната ", само че " надали ще бъде опериран в бъдеще ", въпреки че ще бъдат осъществени действия по неговия ремонт и подсилване

" Това, което заварих беше разпад и безнаказаност, хората не бяха готови за такава интервенции. Докато планираме, се наложи да ремонтираме техника, която беше в безобразно положение. Проведоха се диалози с компании, които споделиха, че при тези тежки атмосферни условия и по това време на годината, не биха подхванали интервенцията. Говорихме и с Румъния ", съобщи Христо Алексиев. Той благодари на хората, които работиха по време на цялата интервенция – по 36 часа, по 48 часа, на няколко смени.

Министърът добави, че България е единствената европейска морска страна, която няма избавителен транспортен съд и съоръжение. Например, през предходната година на скрап бил нарязан избавителният транспортен съд Перун. " И в този момент се наложи от скрап да вършим избавителна задача “, сподели министър Алексиев.

Той припхомни, че екипажът на кораба е избавен при комплицирана интервенция и при неприятните атмосферни условия - " да разтоварим кораба и да опазим околната среда, здравето и поминъка на хората ". По думите му, корабът е възроден в случай, че притежателят на плавателния съд работеше в противоположна посока - този транспортен съд да бъде потънал.

Алексиев описа, че по време на интервенцията е направена даже иновация и нов способ, употребявайки ферибот от Варна, на който са били натоварени вагони цистерни, с цел да се поставил в тях товара от полутечен карбамид. Директорът на " Морска администрация " Венцислав Иванов също похвали чиновниците на НКЖИ, военнослужещите от Военноморски сили и " Гранична полиция " за техния принос към интервенцията.



Ще се предизвикват и законови оферти за това по какъв начин страната да се достави с техника за реакция в сходни обстановки. Участниците в избавителната интервенция ще бъдат наградени.

. Асен Личев: Проявена бе " хирургична акуратност "

Междувременно министърът на околната среда Асен Личев уточни, че избавителният екип е осъществил един комплициран проект в 9 стъпки, изпълнен с " хирургична акуратност, и направиха по този начин, щото обвиняванията към страната и морската общност да отпаднат ".

Министър Личев разпореди правене на лист на участниците в избавителната интервенция, с цел да бъдат препоръчани за държавна респект.

Той изрича благодарност към наблюдаващите екипи на Министерство на околната среда и водите, които в продължение на месец работиха в непрестанен режим при нелеки условия за следене на положението на водите в Черно море.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР