Товарният кораб Vera Su, който рано сутринта на 20 септември

Товарният кораб Vera Su, който рано сутринта на 20 септември ...

Ситуацията със заседналия край Камен бряг кораб се усложни


Товарният кораб Vera Su, който рано сутринта на 20 септември заседна в скалите край Камен бряг и защитената зона Яйлата, няма да бъде изваден чрез разтоварване. Това съобщи  изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" кап. Живко Петров на брифинг пред журналисти в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Плавателният съд е натоварен с 3000 тона тор и първоначалният план бе половината от товара му да бъде прехвърлен на друг кораб, за да може заседналият да се освободи от плитчината. Последните проверки на администрацията обаче показват, че в близост до Vera Su няма как да влезе достатъчно голям кораб, на който да бъдат прехвърлени 1500 тона тор.  

Тъй като обаче няма място да застане до него още един кораб, е било предложено част от товара да бъде разтоварен в морето. Въпреки че товарът не е опасен за морската среда, Министерството на околната среда и водите и ИА "Морска администрация" не са съгласни и смятат, че трябва да се потърсят други варианти за разтоварване на кораба. Основният довод за отказа е, че там е защитена зона.

Предните части на кораба са пробити и около 550-600 тона вода има в корпуса. „Като се вземе предвид, че той е заседнал върху скала, е пресметнато, че поне 1000 тона трябва да се разтоварят. Но може да се наложи и цялостно разтоварване. Затова в момента се мислят варианти с какви сили и средства да се разтовари корабът“, каза Петров.

Опасност за екипажа няма, както и няма опасност от замърсяване, защото на кораба почти няма гориво. Капитан Петров увери, че нефтен разлив няма как да има.

Въпросът е корабът да не остане по дълго време там, защото може буря да го разбие и да потъне, добави Петров.

Както е известно товарният кораб пътува под Панамски флаг и е с екипаж от Турция и Азербайджан. Причината за засядането е човешка грешка, тъй като на навигационните инструменти е видно, че в последните часове преди инцидента Vera Su се е движил само направо и е заседнал в скалите със скорост от 13 км/ч, тоест екипажът не е правил опит да избегне брега.

Източник: manager.bg