Товарният кораб Raptor, плаващ под флага на Коморските острови, който

...
Товарният кораб Raptor, плаващ под флага на Коморските острови, който
Коментари Харесай

Кathimerini: Корабът, който потъна близо до Лесбос, се е насочил към Украйна с подозрителен товар

Товарният транспортен съд Raptor, плаващ под флага на Коморските острови, който потъна край Лесбос, се е насочил към Украйна с " недоверчив товар ". Това оповестява Кathimerini, позовавайки се на сведенията на избавения моряк.

Корабът потъна в неделя. На борда е имало 14 членове на екипажа - един индиец, 11 египтяни и двама сирийски граждани. Един египетски моряк е избавен, а тялото на един умрял е извадено. Както заяви атинската осведомителна организация AMNA , Raptor е транспортирал сол от Египет до Истанбул. 

Малко преди случая капитанът оповестява за щета на мотора и, евентуално, за дребен приток на вода в трюмовете и изместване на товара, което е довело до наклоняване и наводнение на кораба. На сутринта капитанът изпраща сигнал за помощ на околните кораби, само че Raptor изчезва от радара.

Последните данни демонстрират, че корабът е включен в черния лист на Парижкия и Черноморския меморандум за съгласие за държавен пристанищен надзор. Това се дължи на следствие отпреди две години, че документите на екипажа са оповестени за невалидни, а в корабната книга са открити подправени записи.

Последната констатация допуска, че корабът може да е взел участие в противозаконни, недекларирани направления, евентуално забъркани в контрабанда. Според същата информация съмненията на управляващите се ускоряват от обстоятелството, че избавеният моряк е уведомил чиновниците на гръцката брегова защита, че крайната дестинация на кораба е била Украйна, а Истанбул е бил спирка за презареждане с гориво.

Тези детайлности са обект на инспекция от страна на органите, проверяващи събитията на корабокрушението. Ако бъдат потвърдени, те могат да бъдат свързани и с обстоятелството, че следвайки инструкциите на компанията притежател на кораба, екипажът не е потърсил помощ в събота, макар че корабът е показвал признаци на заплаха от навлизането на вода. Вместо това те са поискали помощ единствено няколко часа преди потъването в неделя сутринта.

Освен това беше обявено, че същата корабна компания е притежател на кораба Manassa Rose, който потъна в залива Кисамос, северозападен Крит, през януари 2022 година Тогава управляващите са повдигнали обвинявания против членовете на екипажа за причиняване на корабокрушение и контрабанда на тютюневи произведения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР