Товарен самолет Антонов Ан-12 на украинската авиокомпания Меридиан, се разби

...
Товарен самолет Антонов Ан-12 на украинската авиокомпания Меридиан, се разби
Коментари Харесай

Украински товарен самолет с боеприпаси се разби в Гърция

Товарен аероплан " Антонов " Ан-12 на украинската самолетна компания " Меридиан ", се разруши в събота късно вечерта покрай град Кавала в Северна Гърция, оповестиха управляващите. Местни поданици оповестяват, че са видели огнено кълбо и са чували детонации в продължение на два часа след злополуката, оповестяват гръцки и международни медии.

Властите на гръцката гражданска авиация оповестиха, че полетът е бил от сръбския град Ниш към йорданската столица Аман. Машината Ан-12 е издигнат в Съюз на съветските социалистически републики турбовитлов аероплан на 51 години. Авиокомпанията " Меридиан " експлоатира единствено товарни самолети Ан-12 и работи както с Организация на обединените нации, по този начин и с други клиенти за товарни транспорти по целия свят. В последно време машините на самолетната компания транспортират военни товари, в това число и от български летища, демонстрира информация на уеб страницата за следене на полетите Flightradar24.

Според информация от там самолетът с регистрация UR-CIC е изхвърчал от Ниш в 20:36 часа локално време в събота (21:36 часа българско време) и е трябвало да кацне в йорданската столица Аман в ранните часове на днешния ден. Той е прелетял през въздушните пространства на Сърбия, Република Северна Македония и Гърция. По-рано същия ден самолетът е летял от турската столица Анкара до Ниш, като е прелетял над цяла България. На 13 юли същата машина е изпълнила полет от Бургас до полския град Жешув покрай границата с Украйна.

Гръцките медии оповестиха, че в самолета е имало осем души и е превозвал 12 тона " рискови материали ", най-вече експлозиви. Но локалните чиновници споделиха, че нямат съответна информация за товара.

Като защитна мярка заради мощната миризма, която се носи от мястото на злополуката, координационен комитет, формиран от чиновници на общината, полицията и пожарната е предизвестил жителите на двете най-близки до мястото на злополуката обитаеми места да държат прозорците си затворени цяла нощ, да не излизат от домовете си и да носят маски. Властите споделят, че не знаят дали в самолета е имало рискови химикали.

Гръцкият орган за гражданска авиация сподели, че водачът е съумял да предизвести управляващите за пожар в един от моторите на самолета, летейки над Егейско море, и му е даден избор да кацне на летищата в Солун или в Кавала, и той е избрал Кавала, което е по-близо, като е декларирал, че ще извърши спешно кацане.

Комуникацията със самолета е прекъснала и той се е разрушил на към 40 километра западно от летището, което е едно от сложните летища в Гърция, тъй като е покрай висок планински масив.

" Чувахме детонации допреди няколко минути ", сподели Филипос Анастасиадис, кмет на община Пагайо, пред Асошиейтед прес малко повече от час след случая. " Намирам се на към 300 метра от мястото на злополуката.

Един от заместниците на Анастасиадис сподели пред държавната телевизия ERT, че детонации са се чували два часа след злополуката.

Местните оповестиха, че са видели огнено кълбо и облак пушек преди злополуката.

ERT заяви, че военни и специалисти по експлозиви пътуват към мястото, ситуирано в земеделска земя покрай две села, които са част от община Пагайо. Експерти от гръцката комисия за атомна сила ще се причислят към тях.

Противопожарната работа е отделила региона в радиус от към 400 метра. Отцепената зона се чака да се разшири, споделиха чиновници на пожарната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР