Това заявиха с декларация 157 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС

...
Това заявиха с декларация 157 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС
Коментари Харесай

Българският парламент иска Украйна в НАТО и го декларира официално

Това обявиха с декларация 157 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Против бяха народните представители от Българска социалистическа партия и " Възраждане " с общо 57 гласа. Вотът повтори напълно предходното гласоподаване - да разгадаем на енергийния министър да контракти с Киев продажбата на оборудването на АЕЦ " Белене ".

Това беше и третата точка от дневния ред от сутринта, която беше обвързвана с тематиката Украйна, редом на визитата на президента на страната Володимир Зеленски. Преди това народните представители утвърдиха решение да бъдат актуализирани военновременните ни ресурси в складовете на армията и да преговаряме за продажбата на съоръжение на " Белене ". Депутатите одобриха декларацията малко откакто Зеленски подписа дружно с домакина му, премиера Николай Денков, взаимна декларация за поддръжка на евроинтеграцията на Украйна.

Със своята декларация 49-ото Народно заседание съобщи, че най-прекият и мечтан път за възобновяване на мира в Украйна, Черноморския район и Европа, е цялостното и неотложно непринудено отдръпване на Руската федерация отвън интернационално приетите граници на страните на всички наранени от нея суверенни страни.

Народно събрание изрично упорства за преустановяване на нуклеарния шантаж, както и за всички дейности на Руската федерация, които са в остро несъгласие с Устава на Организация на обединените нации и съставляват най-сериозния удар против мира и благоденствието, както на европейските, по този начин и на съветския нации. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е дълготраен и обективен мир.

За да бъде обезпечена способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народно събрание упорства институциите в България да не престават да ѝ оказват политическа, финансова, филантропична, военна, военнотехническа поддръжка, до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в интернационално приетите граници, се показва в документа.

В текста се показва също, че Народното събрание поддържа започването на процеса на обмисляне и приемане на съответни параметри и времева рамка за участието на Украйна в Алианса и разширение на стратегическите връзки, като държи нашето държавно управление да съобщи позицията си на срещата на пакта във Вилнюс.

От " Възраждане " обобщиха, че е минал един " ден на слугинаж ", а българският народ, който желае да спи умерено и да не бъде въвличан във войната, вместо това е получил ескалация на политическото напрежение.

" Не разбирам този блян да се ескалира спорът, да се насърчава все ново и ново противоборство сред страните. Това, което е належащо на украинския народ, е точно мир. Първо, неотложно преустановяване на огъня, тъй че да спрат да умират хора. Необходимо е да се проведат договаряния, да се види самоопределението на тези хора от двете страни на фронтовата линия - кой къде желае да живее, кой по какъв начин може да живее, кой при какви условия ще живее ", сподели Николай Дренчев от " Възраждане ".

" Този знак, който прави България през днешния ден, е доста значим - значим е за украинците. Нищо повече не вършим с тази декларация, с изключение на да кажем " Да, вие сте свободни да изберете своя път ". Нито ги каним, нито им обещаваме нещо ", сподели Любен Дилов-син.

" Ударихте дъното като коалиция на националното изменничество. Една крачка ви дели от това да станете коалиция на националната злополука ", включи се Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. Той изясни, че не е ясно за какво Зеленски е бил поканен и какви диалози води.

" Направихте и по този начин, че да бъдат изпразнени и складовете на Българската войска с оръжие - нещо, което никой не си е разрешавал в никакъв случай да прави. Не казахте нито една дума за българските жители, какво ще съградите и какво ще извършите ", добави соцдепутатът.

Гуцанов прикани декларацията да бъде оттеглена. " Господин Зеленски ще си тръгне до един час от България, само че всички ние оставаме тук. За повторно го споделям от тази естрада - ние сме български народни представители и би трябвало да пазиме интереса на Република България, а не на непозната страна ", прикани той.

Йордан Цонев пък подсети от името на Движение за права и свободи, че България е член на НАТО и няма по-логично от това един член на един съюз да се има лоялно държание.

" Декларацията е един апел Украйна да бъде призната в НАТО след края на въоръжения спор. Нима изборът на украинския народ не е участие в НАТО? Нима този избор не е деклариран пред НАТО? Нима една страна, сходно на България и всички страни от някогашния социалистически лагер, не изявихме ние свободно волята си и не бяхме признати на правилото на отворените порти? Значи отворените порти важат за нас до нашето приемане. И след нашето приемане важи правилото на затворените порти. Защо? ", попита Цонев.

Той изрази раздразнението си от изявлението на премиера Николай Денков, че от първия ден Политическа партия, в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, са се заели с позиция за Украйна, като подсети, че първи са били от Движение за права и свободи, които още на 24 февруари, когато избухна войната, са предложили декларацията в отбрана на Украйна, която одобри Народното събрание. Според него не било политически правилно министър председателят в този момент да натрупа дивиденти от това, когато неговото болшинство тогава не желало в началото да гласоподава за декларация.

На финала на удълженото пленарно съвещание от ГЕРБ предложиха да бъде оттеглена декларацията с зов Висш съдебен съвет да приключи процедурата за избор на нов основен прокурор, защото кадровиците в правосъдната система към този момент го бяха решили. Преди това социалистите попитаха от трибуната дали към този момент водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал имунитета си, само че ръководителят Росен Желязков изясни, че когато има какво да им каже по въпроса, ще ги осведоми.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР