Това заяви заместник-председателят на здравната комисия д-р Александър Симидчиев пред

...
Това заяви заместник-председателят на здравната комисия д-р Александър Симидчиев пред
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев за отмяната на мерките: Отговорността ще стане регионална, пандемията не е преминала

Това съобщи заместник-председателят на здравната комисия доктор Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че заболеваемостта е сложен проблем, който доста зависи от района, в който се развива пандемията - не е идентичен рискът на всички места.

" Отговорността ще стане районна. До огромна степен част от ограниченията ще станат целесъобразни. Има миг, в който би трябвало да прехвърлим отговорността повече върху районите, тъй като там може да се управлява по-добре. Тези ограничения засягат и стопанската система, а в миг, в който имаме две външни рецесии, би трябвало да създадем максимума, тъй че да съхраним и популацията, и стопанската система ", разяснява доктор Симидчиев.

Гостът посочи, че маските са безвредни и не вредят на стопанската система. По думите му те могат да останат, до момента в който забележим какво се случва - те би трябвало да са целесъобразни или наложителни в региони, където има висока непорочност на инфектираните.

" В момента, в който забележим, че огромна част от популацията е преболедувало, когато имаме малко по-високо имунизационно покритие и когато рисковете не са огромни - при такава конюнктура маските стават непотребни. В дълготраен проект увеличението на новозаболелите в страната може да се управлява с имунизацията.

Ваксинацията трансформира динамичността сред вируса и възприемчивите хора. В кратковременен проект просто би трябвало да се съблюдават ограниченията, които до момента спазвахме ", обърна внимание доктор Симидчиев.

" Нивото на имунизация в страната на практика спря. Вчера бяха под 500 индивида имунизирани. Част от това се дължи на неналичието на информационна акция. Нещо, за което приказваме от два Народното събрание насам. Част от това е, тъй като хората споделиха " ето, приключихме с пандемията ". Просто желая да предупредя - през вчерашния ден гледах международната карта на броя на нови случаи. Дори най-големите страни в Европа, да вземем за пример Франция и Германия, имат по над 100 хиляди случая дневно. Така че пандемията не е минала ", означи той.

Според него казусът е в това, че тези страни, в които има висока периодичност на инфектирани, са имунизирани и за тях здравната система не се натоварва, а ние не трябва да позволяваме здравната ни система да се претрупа. Той разяснява, че удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура е лесният вид, само че имаме потребност пандемията да се ръководи районно.

Д-р Симидчиев изясни, че в случай че всички райони в страната влязат в " тъмночервената зона ", това значи, че би трябвало да се възстановят по-строги ограничения в цялата страна.

" Засега проблем за здравната ни система от бежанската вълна не се вижда.

Това е следващото нещо, което ще би трябвало да бъде ръководено според от съответните местни условия. България е с релативно ниска периодичност на натоварване от бежанци към този момент. Аз се заех с една идея, която е обвързвана с това медицинските фрагменти, които идват от Украйна, да намерят оптимално бързо реализация тук. Не бива да пропущаме шанса за българската здравна система в допълнение да се подкрепи от хората, които идват тук ", разясни той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР