Това заяви за БНР директорът на НЗОК проф. Камен Плочев.

...
Това заяви за БНР директорът на НЗОК проф. Камен Плочев.
Коментари Харесай

Директорът На Нзок С Изключително Важна Информация За Всички В Системата! Ще Се Заплащат Здравните Пътеки

Това съобщи за БНР шефът на НЗОК проф. Камен Плочев.

" Справянето с фрапиращата неправда в заплащанията на някои от клиничните пътеки беше и част от моята визия, когато защитавах тактиката в Народното събрание, че това е нещо, което би трябвало да се преработи, тъй като не може едни пътеки да костват по 9, 10, 12, 13 хиляди лв., а други пътеки по 300 лв., което основава извънредно неподходящ имидж на тези пътеки. След една година няма да има хора, които да работят по тези пътеки ", посочи той.

Професорът акцентира, че би трябвало да имаме всички типове опазване на здравето, а това става с финансови механизми. Той счита, че би трябвало да има повече средства в доболничната помощ, с цел да се изнесат действия от болничната в доболничната активност, повече работа, а не средства за възнаграждение.

Миналата година моите прародители са изнесли 20 милиона лв. в профилираната доболнична помощ и тези пари са отишли единствено за увеличение на заплати, само че не са се отразили върху качеството и количеството на предлаганата здравна активност.

Това беше един от мненията, които направиха хората, които взимат решения, тъй като решенията не ги взимам аз, а Надзорният съвет. Аз единствено извършвам, само че чувам, с цел да мога да знам причините и с цел да мога по-късно да извърша решенията тъкмо по метода, по който са дефинирани и декларирани, изясни шефът на здравната каса.

Проф. Камен Плочев разяснява и въпроса за електронното опазване на здравето: " Цялото общество желае от нас промяна и тази промяна би трябвало да се направи. Трябва една година да няма никакви непотребни и свръх заплащания, с цел да може да се вкара електронното опазване на здравето, т.е. позицията да остане такава, каквато е тази година – това да са заплащанията, това да са размерите. За една година ние би трябвало да въведем персоналната самостоятелна здравна карта, която да управлява самия пациент и всичко, което се прави с него – бил ли е на обзор, кое лекарство му е изписано, от къде е пристигнало това лекарство ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР