Това заяви в специално интервю за Дир.бг общинският съветник инж.

...
Това заяви в специално интервю за Дир.бг общинският съветник инж.
Коментари Харесай

Общински съветник: Витоша се експлоатира политически

Това съобщи в особено изявление за Дир.бг общинският консултант инж. Симеон Славчев, съпредседател на Политическа група 5 и член на краткотрайната комисия за проблемите на Природен парк "Витоша ".

- Г-н Славчев, каква е обстановката с Витоша сега, каква благосъстоятелност има Столична община там и какви са действителните проблеми?

- Работната група проучва собствеността на Политическа партия "Витоша ", защото се намира на територията на 4 общини. Има проблеми със положението на хижите и построените все още места за отдих. Най-сериозният проблем обаче си остава достъпът до планината. Не инцидентно наблягам, че няма друга столица в Европа и света, която да има наоколо планина и единствено за 20 минути да отиде там, да спортува и да е измежду природата. Затова Столична община и Столичният общински съвет са длъжници на столичани и по най-бързия метод би трябвало да се подхващат дейности.

- Каква благосъстоятелност има Следствен отдел към окръжна прокуратура на Витоша?

- В момента тя се проучва. Това са по-голямата част от построените хижи. Едната част се стопанисват от частни лица, друга от компании. В комисията продължаваме с разбора на собствеността, тъй като по-голямата част от собствеността не беше ясна. Затова една от първите задания на комисията беше да проучва самата благосъстоятелност на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

- "Витоша ски " концесионер ли е или приватизатор?

- Това е нещо приблизително сред концесионер и приватизатор. Част от оборудванията са закупени от сдружението, другата могат да бъдат употребени за интервал от 25 години. Това е нещо приблизително сред концесия и приватизация. Така че тук е противоречив моментът, тъй като оборудванията могат да се употребяват 25 години при избрани условия, заложени в контракта.

- Колко години са минали от контракта?

- Мисля, че до 2025 година е концесионният контракт.

- По предложение на Политическа група 5 през 2016 година бе основана тази краткотрайна комисия за разбор на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до парк "Витоша ", какво е свършила тя досега, с изключение на разбора на собствеността?

- Един от главните цели на ПГ5 е превръщането на Витоша в действително място за отдих, спорт и туризъм за всички поданици и посетители на София. Затова в самото начало на мандата на СОС предложихме да се образува такава комисия, която да даде решение на всички проблеми. Направихме среща с управленията на "Витоша ски ", два пъти и с управлението на парка. Срещи имахме и с представители на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие, както и доста специалисти и неправителствени организации участваха в работата на краткотрайната комисия.

- Кое е първото, най-важно решение, което би трябвало да вземе СОС, с цел да стартира с решаването на проблемите?

- Най-важното е да се подсигури достъп до Витоша, защото сега не всички въжени линии работят. Тези, които пък действат, е единствено в избрани дни. Даже когато в събота и неделя столичани желаят да се качат в планината те нямат достъп. Така че първото е подсигуряването на достъпа.

- Според вас, допустимо ли е да бъде негоден концесионният контракт с "Витоша ски " в името на софиянци?

- Всичко е допустимо, несъмнено. Целта е преди всичко да има разговор и двете страни да стигнат до единодушие. А Следствен отдел към окръжна прокуратура и СОС пазят изяло ползите на жителите. Важно е да стигнем до решението, че всички въжени линии би трябвало да действат и да проработят от самото начало на годината, освен сезонно. Разбира се всичко е допустимо. Има контракт и част от изискванията, в случай че не се съблюдават и не се изпълнят несъмнено, че е допустимо да се отиде на разновидността за повреждане на контракта.

- От Политическа група 5 заявихте, че Витоша ви е приоритет. Поставихте си задача до края на мандата да тръгне лифта Княжево - Копитото. Това зависи единствено от волята на общинските съветници или и от желанието на концесионера?

- Зависи и от желанието на "Витоша ски ", само че ние им поставихме едно изискване, тъй като този въжен превоз не работи от дълги години и от тази част на планината достъпът е стеснен. Условието ни е лифтът да проработи в най-скоро време. Ако не го изпълнят, ние сме в правото си и според контракта да предприемем съответните дейности за намиране на различен вид за стартиране на лифта. Отново наблягам, че за нас е извънредно значим разговорът, който водим. Смятаме, че с него можем да реализираме взаимно единодушие. При състояние, че не се стигне до единодушие, Следствен отдел към окръжна прокуратура и СОС сме подготвени да предприемем и други дейности. Дали ще минем през публично-частно партньорство, включително и непосредствено лифта да влезе под шапката на общината. Вариантите са доста. Силно се надявам разсъдъкът да наделее и "Витоша ски " да види освен частния си корпоративен интерес, само че да разбере, че Витоша е на всички.

- Защо краткотрайната комисията до момента не е излязла с отчет и по кое време ще го изготви?

- В момента краткотрайната комисия приготвя отчет. Закъснението е по отношение на Плана за ръководство на Политическа партия Витоша, който сега се апелира и новият проект още не е влезнал в действие. Една от задачите е, в случай че не идващото, то на по-следващото съвещание на СОС да бъде прегледан този отчет и да се одобри една времева рамка за решаването на проблемите на Витоша. Но към този момент по-голямата част от проблемите бяха разисквани във краткотрайната комисия. Разбира се, тя може да продължи да действа, да работи и да управлява този целия развой. Това следва да се вземе като решение от СОС.

- Какви периоди си поставяте за старта на използване на ограничения за превръщането на Витоша в място за отдих и спорт на столичани и гостите на София?

- Веднага! За страдание периодите бяха забавени. Едната част от ограниченията могат да бъдат приложени безусловно незабавно. Друга част естествено са дълготрайните ограничения - метода на действие на въжените линии, кой ще ги стопанисва, кой ще ги управлява.

- А кои са ограниченията, които ведната би трябвало да се приложат?

- Едната е въжените линии неотложно да стартират да действат. Ако това не се случи незабавно да се премине към развалянето на контракта с концесионера - "Витоша ски ". Трябва да се сложи ясно и изрично изискване. Смятам, че в СОС има политическата воля за това, да се отстоява това предложение и решение. Незабавно всички въжени линии да проработят.

- Смятате ли, че ще съумеете да вкарате в Бюджета за 2018 година на Следствен отдел към окръжна прокуратура най-малко част от проблемите?

- В момента в комисиите на СОС върви разискването на бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура за 2018 година Разбира се, част от ограниченията за Политическа партия Витоша би трябвало да намерят решение в бюджета за 2018 година Това следва да го забележим, дали болшинството на СОС ще одобри нашите оферти и визии. Целта е да бъдат заложени съответни средства и да се създадат специфични места за спорт и отдих, да се изградят безвредни уреди за деца, включително да се създадат и екопътеки. Има опция даже да се употребява европейско финансиране за екопътеки. Някои ограничения непосредствено могат да бъдат заложени в бюджета за 2018 година

- Имахте предложение да се вкара такса за качване с коли в планината, дали няма да получите упреци за въвеждането на още една такса?

- Направих това предложение във краткотрайната комисия, защото и последните седмици видяхме какво се случва на Витоша. Хората нямат достъп до планината през въжените линии. Всеки се качва с персонален автомобил. Стават големи тапи, паркира се безусловно непозволено, потенциалът на планината не може да поеме целия трафик. Казвам това и от персонален опит. Дори имаше случай когато имаше такова запушване, че и кола за спешна помощ не можеше да мине при случай.

Идеята за заплащането за качване с лек автомобил на Витоша е средствата, които ще влязат да се употребяват целево за инфраструктурата на Политическа партия Витоша. Всички знаем, че тя не е в идеално положение. И на второ място е да се ограничи самото качване с персонални коли до Витоша, само че преди този момент Следствен отдел към окръжна прокуратура би трябвало да подсигури съответен достъп през въжените линии и през градския превоз, който ние предлагаме да бъде екологично чист. В момента се закупуват електробуси и едната част може да се употребяват за изкачването на планината.

- Според вас по кое време може да има съответен превоз до Витоша?

- Градски превоз може да има незабавно. Ние сега в комисията по превоз и туризъм работим по този въпрос. Що се касае до въжените линии, на идващото съвещание на краткотрайната комисия, идната седмица ще имаме диалог с управлението на "Витоша ски ". Ще желаеме от тях ясни параметри по кое време те ще проработят, тези които са в положително положение. А за другите ще желаеме съответен проект, по кое време могат да бъдат пуснати в употреба.

- Как ще коментирате проблемите на Витоша да се употребяват политически?

- Това е неприемливо. Проблемите на Витоша, а и самата Витоша не е синя, нито алена, нито на която и да било политическа партия. Витоша е на всички жители. От политическа позиция това е неприемливо. За мен това е самоубийство за тези, които го вършат, да употребяват по този начин проблемите на Политическа партия Витоша за извличането на политически дивиденти. Проблемите няма да се решат на конференция, те се вземат решение на масата и със съответни стъпки и дейности, които ние към този момент две години вършим.

Разбира се, изисква се самообладание от жителите, тъй като проблемите са доста и са насъбрани във времето. Няма по какъв начин да се решат с магическа пръчка. Нека всички да знаят, че се работи по проблемите и най-много триумфа, който реализира ПГ 5 в СОС да има консенсус по тази тематика, това е основното. Защото с политически консенсус и воля доста по-бързо и по-лесно ще се решат тези проблеми, насъбрани във времето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР