Това заяви в специално интервю за Дир.бг бившият директор на

...
Това заяви в специално интервю за Дир.бг бившият директор на
Коментари Харесай

Проф. Миланов С Изключително Тежки Думи За Болните Българи! От Националната Здравна Каса Не Ги

Това съобщи в особено изявление за Дир.бг някогашният шеф на " Пирогов " доцент доктор Спас Спасков.

Той е роден на 28 ноември 1951 година в София и е потомствен доктор. Специалността му е рентгенология, само че има и магистратура по здравен мениджмънт и финанси. Близо 20 години работи в " Пирогов ", като е шеф на незабавната болница от 2000 до 2008 година

- Д-р Спасков, по какъв начин ще коментирате последните случаи в „ Пирогов “ на пациенти с отвод за банкет?

- Директорът проф. Асен Балтов към този момент предприе ограничения. Най-вероятно уволнението на дежурния екип не е единствената такава мярка, тъй като тя е незадоволителна. Трябва да има и диалози с сътрудниците в болничното заведение. Уволнените лекари са създали нарушаване на разпоредбите и то толкоз жестоко, че са освободени от работа.

- Това единични случаи ли са или е наклонност за лечебните заведения да се отхвърля банкет на пациенти в извънредно тежко положение?

- Не имам вяра да има заповед на шефа - „ не приемайте тежки пациенти “. Не мога да го допускам това нещо. „ Пирогов “ е основан да приема тежки пациенти и е неуместно шефът да е издал сходна заповед. Най-вероятно, с цел да не се одобряват такива пациенти е персонално, персонално решение на самите лекари. Така си изяснявам аз нещата.

Аз обаче смятам, че по този въпрос би трябвало да вземе отношение и НЗОК. Защото, в случай че бъдем действително гледащи на този тип активност на лечебните заведения, огромно значение има и методът, по който НЗОК прави оценка активността на лечебните заведения. Защото за този тип пациенти или доста ниско ще се заплати, или няма да се заплати от страна на касата и те стават до известна степен нежелани в цялата здравна система. Поради това НЗОК би трябвало да преразгледа някои от своите правила за оценка на активността на лечебните заведения.

- Напрежението в " Пирогов " обаче е огромно. Имаше и митинг...

- Да, да, има напрежение, само че митингите са свързани точно с това, че шефът подхваща съществени ограничения за решение на казуса. И очевидно има хора, които не желаят да се реши този проблем, а да се работи по остарелия метод.

- Трябва ли проф. Асен Балтов да подаде оставка?

- Имаше такива претенции. Ако сега се предприеме такава мярка, това значи, че и идващият шеф няма да може да наложи на провинилите се някакви санкции. Тъй като ще се даде знак, че в миг, в който хората изискат оставка, а те ще желаят оставка постоянно, когато се усещат по някакъв метод застрашени... Това би било доста груба неточност, в случай че сега се подходи по подобен метод към проф. Асен Балтов.

- Как ще коментирате освобождението на проф. Милан Миланов?

- Проф. Миланов ми е другар и аз към този момент разговарях с него. Аз също напуснах „ Пирогов “ след дълги години работа там. Това не е някаква покруса за лечебните заведения, че има придвижване на личния състав. Особено, когато влизаме в избрана възрастова категория. Още през 1992 година в „ Пирогов “ направихме едно освобождение на много хора в пенсионна възраст. И тогава тъкмо това обсъждахме – дали това ще се отрази неподходящо на лечебното заведение или не. Времето сподели, че не се отрази неподходящо. Получи се противоположното – напредък. В държавните лечебни заведения би трябвало да има продан на личния състав. Лекарите в пенсионна възраст би трябвало да правят отстъпка място на по-младите.

- Въпросът е има ли млади лекари, които желаят да работят в България?

- Движение на експерти има в целия свят. От Германия отиват в Съединени американски щати, ние отиваме на мястото на тези, които са напуснали Германия и така нататък Това е международен проблем, освен на България. Но това не значи никога, че би трябвало да си затворим очите. Ние би трябвало да създадем място на младите лекари, тъй че те да намерят тук своята реализация, а да не я търсят в чужбина. Ако запушим системата с хора в пенсионна възраст, няма да създадем място за младежите и те ще заминат. „ Пирогов “ обаче е извънредно мощна болница и съгласно мен пред нея има доста положителни вероятности.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР