Това заяви в предаването Лице в лице по bTV земеделският

...
Това заяви в предаването Лице в лице по bTV земеделският
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Бюджетът за земеделие тази година е по-голям с 500 м...

Това съобщи в предаването " Лице в лице " по bTV земеделският министър Кирил Вътев.

 

Относно настояването за мито върху украинското зърно, министър Вътев сподели, че на пазара би трябвало да има конкуренция при равни условия.

 

" Големият проблем е, че се приготвя либерализация за всички артикули. Напрежението, което е у нас, се следи в съвсем целия Европейски Съюз. Вече 5-6 страни стачкуват против това. Аз съм уверен, че нашите зърнопроизводители ще излязат на митинг. Искаме да бъде стеснен вносът посредством тарифни квоти. Нашите аграрни производители извършват толкоз тежки екологични ограничения. Те са нерентабилни и неконкурентни. Преди влизането на България в Европейски Съюз, имаше доста инспекции и старания, с цел да изпълняваме европейските стандарти. А в този случай това се прескача. Срещу това стачкуват земеделците ", изясни той.

 

Запитан има ли късмет да се наложи мито върху украинския импорт, Вътев сподели, че това може да бъде решено само от Европейска комисия.

 

" В момента съглашението сред Украйна и Европейска комисия е за 4-те култури. Най-вероятно ще има реекспорт. Нека приключи инспекцията и да забележим какво ще покаже. Всякакви хора с искания, че доста знаят, настояват, че България ще загуби доста средства по европейски стратегии. Проведохме извънредно ползотворни договаряния с Европейска комисия и вероятността България да загуби евросредства клони към нула. След като представим съответните документи, Европейска комисия ще излезе със съответната позиция. Ние имаме едни 39 млн., които са изхарчени предходната година за тази. Положени са всички вероятни старания да не се изгубят средства ", безапелационен бе земеделският министър.

На въпрос има ли смяна в българската позиция във връзка с ГМО-продуктите, които да се внасят у нас, Вътев разяснява, че ГМО е когато нехарактерен ген за даден организъм се внася извън. 

 

" При новите геномни техники става дума за редактиране на гени. При естествена селекция какво се случва - кръстосват се посредством опрашване два сорта от един и същи тип. Получава се един нормализиран нов вид. Чрез новите геномни техники нещата се случват доста по-бързо. При индивида се лекуват заболявания като диабет, сърдечно-съдови болести с новите геномни техники. Кой би се лишил от това? Нашето общество би трябвало да е уверено на коя страна застава - " за " новите геномни техники или срещу тях ", изясни той.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР