Това заяви в петък беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от

...
Това заяви в петък беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от
Коментари Харесай

Лукашенко готов да позволи износа на украинско зърно през Беларус

Това съобщи в петък беларуският президент Александър Лукашенко, представен от организация " БелТа " и " Ройтерс ".

Украйна е главен международен експортьор на зърно, само че поради войната не е способна да употребява черноморските си пристанища за доставки. Износът от Украйна през Беларус беше една от опциите в полемиките, водени от Организацията на обединените народи, които целят да усилят световните доставки на зърно, защото се задава огромна продоволствена рецесия.

Друг вид е деблокирането на черноморските пристанища на Украйна. За да се случи това обаче от Русия сложиха ултиматум и поскиха Киев да отстрани мините в териториалните си води.

В телефонен диалог с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в петък Лукашенко е показал, че Беларус е подготвена да освободи нужния потенциал по своята железопътна линия за зърното на Украйна и предложи образуване на договаряния сред Беларус, Украйна и страни, които са подготвени да обезпечат достъп до своите пристанища. Отбелязва се обаче, че Минск е настоял пристанищата в Полша, Германия, Балтийските страни или Русия да бъдат отворени за беларуски артикули.

Беларус, главен международен производител на поташ, беше обиден от суровите западни наказания през 2021-2022 година, които нарушиха износа й на тор през пристанищата на Балтийско море.

Финансовите наказания, наложени на Москва от 24 февруари, удариха и съветските експортьори на торове, а развалената световна верига за доставки добави риска от продоволствена рецесия.

Гутериш предизвести по-рано тази седмица, че всяко съглашение за деблокиране на доставките на артикули от района към момента е надалеч, тъй като " фактът, че всичко е взаимосвързано, прави договарянията изключително комплицирани ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР