Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Петър Чолаков по

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Петър Чолаков по
Коментари Харесай

Петър Чолаков пред Фрог: Борисов е толкова уплашен, че нищо чудно и Атанасова да бъде хвърлена в месомелачката

Това съобщи в изявление за ФрогНюз политологът Петър Чолаков във връзка

 

Признанието пристигна по отношение на изказването на основния прокурор Иван Гешев, в което той твърди,  че се е обадил на един политик, който „ смята за другар “ – „ политик жена “. Тя му е споделила: „ Разбери ме, бях до нея (до Мария Габриел), от нея го чух за пръв път “.

 

" Въпреки всичко, не бих изключил и вероятността Борисов да трансферира цялата “вина ” за спора с Гешев на Мария Габриел и да каже, че и той не е знаел за настояването на оставката, а това е някакъв демоничен проект на самата нея, която съвсем несъмнено няма да бъде определена и за министър-председател ", счита Чолаков. 

Във връзка с изненадващата оставка на Мария Габриел като еврокомисар политологът сподели, че има няколко догатки:

“Едното е, че тя не се е справяла добре с ресора си и просто й е било подсказано да се отдръпна, и че жестоко казано Урсула фон дер Лайен я е уволнила. Все отново ресорът й е тежък и това, че е пращала да й носят цигари е най-малкия проблем, по-скоро става дума за по-сериозни неща, за несправяне със отговорностите ".

 

" А това, че Борисов я хвърли и я използва, няма две отзиви по този въпрос. Може би въпреки всичко са се надявали на някакви разбирателства с Българска социалистическа партия, тъй като, като че изглеждаше, че такова нещо може да се случи, само че Корнелия Нинова ги финтира доста жестоко и то сега, в който видя, че Гешев е почнал да се рови. В този случай проработи инстинкта на самозапазване на Нинова, тъй като в случай че Гешев беше почнал да торпилира Борисов, а Нинова е влезнала в едно такова държавно управление с мандата на ГЕРБ, губи и самата тя ".

" Освен, че се е колаборирала във властта с ГЕРБ, няма по какъв начин да не се провокира напрежение, даже и в този момент в партията, в която тя доста съществено прочисти. Ако се окаже, че тя се е качила на кораба на корупционерите, това към този момент дефинитивно ще я торпилира ", сподели Петър Чолаков.

 

Политологът изрази терзание, че някои от хората в Движение за права и свободи не престават да разчитат на Иван Гешев. 

 

" През последните няколко месеца Иван Гешев доста съществено лобира за себе си в Съединени американски щати, на една фотография го видяхме паралелно до Хамид Хамид. Фактически той лобира за себе си благодарение на хора от Движение за права и свободи. Вероятно вътре в Движение за права и свободи има хора, които към момента считат, че той към момента може да им прави работа. В обстановката, в която изпаднаха на взаимни обвинявания мисля, че рано или късно Гешев ще бъде рискуван ", сподели той. 

На изказванията, че в случай че Гешев бъде освободен от длъжността основен прокурор ще му бъдат развързани ръцете, Чолаков отговори, че е допустимо:

“Това е един от сюжетите, по които той също работи, да прави политическа кариера. Ако бъде освободен като основен прокурор обаче, това не значи, че той няма да си остане като редови прокурор и като подобен, той отново може да си прави разкрития. Единият вид е напълно да се отдаде на политическа кариера. Другият вид е като прокурор, както се споделя “на остарели години ” да се трансформира един тип във Фалконе, което е малко смехотворно, само че от позиция на това, че са го озлобили, че са развалили дружбата с тези, на които е вярвал и разчитал до неотдавна, може и това да тръгне да прави ", счита политологът. 

" Убеден съм, че той има доста забавни неща, които може да опише, евентуално има и записи. Появи се и изказване на Сарафов, че той има записи, които са скандализирани съгласно Висш съдебен съвет. Всички сме чели Конституцията и знаем, че никой не може да бъде фотографиран или записван и така нататък без неговото единодушие. Това обаче не трансформира обстоятелството, при положение, че са си говорили доста скандални неща и са правени опити за внушения, за политическо влияние. Такъв вид записи, в случай че Гешев е задоволително остроумен може да не ги пусне самият той, а някой различен ".

 

" Имам възприятието, че той от началото на тази година, стартира доста трескаво да се готви за подобен сюжет, при който поддръжката към него ще бъде оттеглена от страна на ГЕРБ, там сякаш беше неговата паника и тя се удостовери ", каза той. 

" Понеже някои се опитваха да осмеят това, което твърдеше Гешев, че са се опитвали да му предложат посланическо място и по какъв начин ". 

" Ако се вслушаме в метода, по който приказва Борисов, той не приказва по никакъв начин разумно. Това, че е споделил, че ще му предложи посланическо място, не значи, че безусловно това са щели да му оферират, по-скоро му е било намекнато и то не от страна на Борисов, а от някакъв трети човек, че се търси договорка, с цел да не проговори Гешев. Той като е схванал каква е обстановката, и че се приготвя преждевременното му премахване, стартира да лобира за себе си в Щатите и точно това е неговата тактика. Не толкоз тук в България да се опита да злепостави един или различен и да споделя, а по-скоро там както се споделя “от извор да пие вода ” и на тях да им споделя ".

Според Петър Чолаков изказванията, че Гешев готви политически план също не са за подценяване:

“Факт е, че той фактически стартира да приказва като политик. Излезе напълно на този терен. С изявленията си от 3-и март, за спасяването на българските евреи, сравненията сред себе си и Апостола, той бил единствения, който се бори за чистотата на правосъдната система и така нататък, това си е чисто политическо говорене. ", счита политологът.

 

Разговаря Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР