Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът доц. Иво Инджов.  Ето

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът доц. Иво Инджов.  Ето
Коментари Харесай

Доц. Иво Инджов пред ФрогНюз: Съдийската независимост може да пострада покрай промените в НК

Това съобщи в изявление за ФрогНюз политологът доцент Иво Инджов. 

 

Ето и целият диалог: 

Доц. Инджов, депутатите се върнаха ненадейно от лятната си почивка, с цел да одобряват незабавни промени в Наказателния кодекс във връзка със потресаващия случай от Стара Загора. Има ли капацитет за кавги? 

 

Обществено-политическата обстановка в България сега е такава, че няма капацитет за огромни кавги, изключително по тази материя. Валят разкрития за случаи на принуждение над дами и нямам доверие някоя политическа мощ да тръгне да опонира на потребността от промени в Наказателен кодекс, с цел да бъде разширено ветрилото при случаите на принуждение над дами. Но има проблем - бързината, с която се одобряват тези промени.

Виждате ли опит да се замажат очите на обществото и да се успокои гнева с промени проформа, които юристи и специалисти показаха, че няма да доведат до основни резултати?

 

Това е една допустима трактовка. Иска ми се да имам вяра, че става въпрос за бързане с добър предумисъл - да се предложи юридическо решение на проблеми, които са недоглеждани дълго време. Но “Бързата работа - позор за майстора ”. Има рецензии на много авторитетни юристи, които излязоха намерено с позицията си. Промени би трябвало да има, само че те да са добре премислени и да са обект на публично разискване. Както и публично разискване прочее би трябвало да има и към препоръчаните промени в Конституцията.

Дюшеш ли пристигна на политиците случая със Стара Загора? В момента не се приказва толкоз за правосъдната промяна по оня неуместен за политическия хайлайф метод и като че ли апропо мина конференцията на “Правосъдие за всеки ”, в която обявиха, че нищо от контрактуваното не е включено в плана за промени в конституцията. 

 

В момента тематика №1 е насилието върху дамите и зараждащата  солидарност, чиято цел е това да бъде пресечено. Съвпадат по време с напъните на новата тройна коалиция да направи промени в Конституцията. Темите за правосъдната промяна, които трябваше да бъдат в сърцевината им, остават на по-заден проект. Критиката на “Правосъдие за всеки ” се чу доста ясно и даже през вчерашния ден от Движение за права и свободи се съгласиха с тях като споделиха, че не е работено с алена писалка върху конституционните промени. 

Каква е ролята на Движение за права и свободи в този развой? Заговори се за алената им писалка в препоръчаните промени в главния закон - нещо, което от Движение за права и свободи отхвърлят. 

 

В момента те са възприели тактиката на това да одобряват публично мечтани промени в Конституцията и разнообразни закони, да се солидализират с тях. Знаем, че казусът не е приемането на един прекрасен закон у нас, а използването му и дали има политическа воля и институционална подготвеност. 

Възникват доста въпроси за това каква ще е ролята на Движение за права и свободи от тук нататък и какво става с всички досегашни офанзиви на ПП-ДБ към модела " Борисов – Пеевски “ и за какво не се приказва за тях. 

Покрай случая в Стара Загора в действителност се заприказва за втори “исторически компромис ” и бламиране на съдийската самостоятелност. Вие виждате ли сходен риск? 

 

Без да съм експерт в тази сфера - има насъбрани много обстоятелства, които ни карат да се тревожим, че измененията могат да са шумни и ефикасни, само че още веднъж да пострада съдийската самостоятелност. А точно самостоятелният съд е в основата на върховенството на правото. 

Има много тревожни сигнали, които от ден на ден стартират да излизат на повъхрността на фона на този “конституционен възторг ” на новата коалиция.

Каква ще е цената на локалните избори за по този начин наречената сглобка? 

ПП-ДБ евентуално ще изгубят локалните избори в страната, само че при повече шанс могат да завоюват кметското място в София. кметското място в София. Моделът “ГЕРБ ” в столицата се е изхабил прекомерно доста, били са прекомерно дълго на власт. Кандидатурата на Васил Терзиев обаче не е безапелационна. Не е елементарно да си в една “сглобка ” с най-големия си политически съперник, който си громил в продължение на две години и в този момент да правиш акция, която да разобличава модела “ГЕРБ ” в локалната власт. Мисията за сериозна смяна на електоралната карта е невъзможна.

 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР