Това заяви в интервю за ФрогНюз бившият зам.-министър на външните

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз бившият зам.-министър на външните
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Ако Израел предпазва своите граждани с ракети, то ”Хамас” предпазва своите р...

Това съобщи в изявление за ФрогНюз някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев във връзка на войната в Близкия изток сред Израел и " Хамас ".

 

Вижте и цялото изявление:

 

Г-н Керемедчиев, по какъв начин нововъзникналият боен спор ще се отрази на световната геополитическа конюнктура?

 

 

След Първата и Втората международна война, в които видяхме световни спорове, които засегнаха целия свят и нямаше страна, която да не е ангажирана с тях, в модерни дни към този момент следим една смяна - районни спорове внезапно прерастват в световни. Примерът от последните години е войната в Украйна, в Нагорни Карабах - и двете обстановки породиха като районни спорове, само че се разраснаха до световен мащаб. Включиха се всички суперсили и страни, които заемат позиции.

 

Виждаме и че войната, която Израел разгласи на " Хамас ", също има всички първи проблясъци да прерасне от районен в световен спор. Защото от ден на ден играчи на международната сцена започнаха интензивно да се намесват в спора. Разбира се, стартира се със Съединени американски щати, където за разлика от поддръжката за Украйна, при която има лека сдържаност от страна на Републиканската партия, поддръжката за Израел е безусловно безусловна. Съединени американски щати застават изцяло зад Израел и политиката, която води сега. Те изпращат едни от най-мощните си самолетоносачи в Средиземно море, т.е. показват цялостната си поддръжка на Израел. От друга страна, несъмнено, стои Иран, който печели оптимални дивиденти от увеличението на ескалацията на напрежението в района. Защото по този метод действително се приключва опцията за доближаване на връзките сред Саудитска Арабия и Израел. Това е нещо, което доста притесняваше арабския и мюсюлманския свят. По този метод ще се резервира силата и статуквото на проиранските ислямски организации, които се финансират и въоръжават най-вече благодарение на Иран.

 

Каква е ролята на Иран и Русия в спора?

 

 

Иран от много време е един от водещите спонсори на всички ислямистки придвижвания, които са ориентирани против Израел. Като стартираме от " Хамас ", " Хизбула ", " Ислямски джихад " и всички други групировки, които се намират в Ливан, Сирия и Западния бряг. Така че организацията, която се прави, и съставените елементи, които се доставят за сглобяването на тези хиляди ракети, които се изстрелват и от " Хизбула ", и от " Хамас ", към израелска територия, са създадени в Иран. Иран към този момент има и още едно мощно оръжие - след сделка с държавното управление на президента Байдън за освобождение на пленени и държани в ирански затвори американски жители против разблокирането на 6 милиарда $ ирански риали. Както сподели един републикански сенатор, сега Иран има 6 милиарда повече благоприятни условия да финансира своите структури, които се борят срещу Израел.

 

От друга страна стоплянето на връзките сред Саудитска Арабия и Израел - визитата на двама израелски министри в Рияд - което беше невиждано - в последна сметка пък трансформира Иран в главен бранител на палестинците и тяхната идея и в действителност придърпва към себе си тези военни фракции, които се борят против Израел. Така че Иран несъмнено печели дивиденти от тази ескалация, на която сме очевидци все още. Защото, в последна сметка, колкото повече бъде нападан Израел и колкото повече той се отбранява, толкоз повече това влиза в ползите на Иран.

 

Що се касае до Русия, не мога да настоявам, че Руската федерация има директна интервенция в това, което се се случва в Израел. Но при всички положения това пренасяне на фокуса на международната общественост от войната в Украйна към войната в Израел, несъмнено, е от изгода за Русия. Все отново Съединени американски щати изсипаха 100 милиарда $ в подпомагането на Украйна. Сега конгресмените гласоподаваха единомислещо увеличението на военната поддръжка за Израел - 8 милиарда $. В последна сметка, тези средства можеха да отидат в Украйна. Така че се вижда, че преместването на фокуса на международната общественост към протичащото се в Израел оказва помощ на Украйна да продължи своите военни дейности отвън натиска на опониращите страни членки на НАТО и най-много Съединени американски щати.

 

 

Назрява заложническа рецесия. Стотици жители са в плен. Как може да се позволи тя?

 

 

В момента " Хамас " би желал да договаря за освобождението на заложниците, тъй като те са го правели и преди. Отварям една скоба - за последните 17 година има единствено един покорен израелски боец от " Хамас ", който беше изтъргуван, сменен, за задържани палестинци. В сегашната обстановка приказваме за стотици жители и то освен израелски. Има жители и на други страни, включително и на Съединени американски щати. Така че " Хамас " несъмнено би желал да договаря с Израел за размяната на тези пленници. За момента обаче няма диалог от страна на израелското държавно управление. По-скоро самите " Хамас " настояват, че от ракетните удари, които правят непрекъснато израелските военновъздушни сили, част от тези заложници са починали. Т.е. понижават опциите за договаряния.

 

Така че, да, " Хамас " би желал да изтъргува тези заложници против голям, несъразмерен брой задържани палестински деятели, които лежат в израелски затвори, само че за момента няма такова предпочитание за договаряния от страна на Израел. За страдание, в случай че израелската войска предприеме сухопътна интервенция в идващите дни, това значи, че огромна част, в случай че не съвсем всички заложници, несъмнено ще бъдат от първите, които ще загинат. След това ще се премине към много съществени жертви - и цивилни, и военни - от двете страни на бойните дейности.

 

Има ли непосредствена заплаха за България от назрелия спор?

 

 

Непосредствена заплаха няма, само че несъмнено има заплаха, която се таи най-много към цяла Европа от предстоящите бежански потоци. Само за последните 4 дни над 180 хиляди палестинци са поискали да избягат от линията Газа. Те в действителност няма къде да отидат, с изключение на през пункта, който е с Египет - Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рахаф ". Така че в случай че Египет склони да отвори границите си за бежанците, доста е евентуално при сухопътна интервенция тези бежански потоци да се усилят до близо 1 млн. палестинци. Което значи, че след тяхното приемане в Египет, те доста евентуално ще потърсят своя път и отвън Египет - през Средиземно море към Италия, Гърция и по-късно към страните от Западна Европа.

 

Видяхме това и при войната в Сирия - стотици хиляди, да не кажа милиони бежанци потеглиха по този път. Опасността се крие в това, че както и при предходните войни, е доста евентуално в бежанските потоци да бъдат инфилтрирани и прикрити ислямистки бойци. Видя се, че това се случи, тъй че клетките на ислямистките групировки в Централна Европа получиха много сериозна поддръжка. Много е допустимо и при този огромен бежански поток, който се чака, в последна сметка да се повдигне и равнището на заплаха, което може да бъде налице при прекосяването на такива прикрити ислямистки бойци през България включително към Европа.

 

Как виждате развиването на международния тероризъм след събитията в Близкия изток? Може ли да следим напредък на джихада? Очаквате ли да се засилват структурите на " Хизбула "?

 

Ако влезем в ретроспекция, ще забележим, че в действителност " Хамас " е формация, която пристигна на власт 2006 година, отхвърляйки постоянното държавно управление, което в действителност е прието от международната общественост и най-много от Израел за водене на мирни договаряния. Налице е, несъмнено, конкуренция сред " Хамас ", " Хизбула " и останалите ислямистки групировки. Нека да отбележим, че в действителност " Хамас " излезе от " Мюсюлмански братя ", основаното в Египет ислямистко придвижване. Т.е. " Хамас " има доста по-различен произход от останалите групировки, които съществуват и вземат участие интензивно в нападателните дейности по отношение на Израел.

 

Така че по-скоро за момента се вижда по какъв начин " Хамас ", както действаше и " Ислямска страна ", не намира голяма поддръжка в дейностите си от арабските и мюсюлманските страни. Но оттук насетне дейностите на Израел могат да провокират разгръщане на спора, тъй като при една възможна сухопътна интервенция за ново окупиране на линията Газа нещата ще се усложнят.

 

От 2.3 млн. палестинци в линията Газа - 50% от тях са под 18 години. Говорим значи за млади девойки и момчета - в тази обстановка опцията за цивилни жертви нараства доста. Има едно доста положително съпоставяне - в случай че Израел защищава своите жители с ракети от нахлуване, то " Хамас " защищава своите ракети с хора. " Хамас " в последните 40 година се е окопал съществено в линията Газа. Прокопани са голям брой тунели. Все отново те имаха квазидържава, имаха своя полиция, имаха свои министерства, учебни заведения, джамии под собствен надзор, тъй че надлежно те могат да се прикриват в цивилен обекти и оттова да обстрелват настъпващата израелска войска. Вдигането на броя на цивилните жертви в действителност може да докара до доста гневна реакция от мюсюлманския и арабски свят. Много е допустимо Арабската лига да излезе с доста мощна рецензия към Израел. Също е мощно евентуално и ислямски водачи да разгласят начало на опозиция против Израел.

 

Така че сега всичко е в ръцете на израелската войска. Те, както се вижда, и по тази причина не започнаха мълниеносна интервенция по земя. Напротив, те изчакват, с цел да създадат своята тактика по този начин, че сухопътната интервенция да мине при опция с по-малко цивилни жертви и това да не взриви в допълнение арабския свят, който следи доста деликатно процесите в Газа.

 

Каква е Вашата прогноза, какъв брой дълго ще продължат военните дейности?

 

 

Със сигурност ще продължат седмици, а може би даже и месеци. Нещата доста зависят от идващите дейности на израелската войска. Разбира се, " Хамас " няма да престане със своите офанзиви против Израел, групировката продължава да изстрелва ракети. В последна сметка и това се изисква от новосформираното съдружно държавно управление под управлението на премиера Нетаняху - изкореняването на " Хамас ". Това може да се случи извънредно мъчно заради тяхното инфилтриране във всяка една част на линията Газа. Самите командири на " Хамас " споделиха " Толкова години ние сме невидими за вас, не можете да ни откриете ", което в действителност е по този начин. Има голям брой опити за тяхното елиминиране, които са претърпели крах.

 

При една тежка сухопътна интервенция с доста жертви евентуално този спор ще се разрасне и ще стигне до разнообразни елементи на Ливан, където " Хизбула " би употребила това нахлуване на израелската войска, с цел да предприеме офанзива. Много е допустимо да се задействат и ислямистки милиции в Сирия. Неслучайно имаше телефонен диалог сред емира на Обединените Арабски Емирства и президента на Сирия Башар Асад, в който ОАЕ предизвестиха непосредствено Асад да не се намесва в този спор. Това значи, че арабските страни се тормозят от ескалиране на спора, от излизането му отвън границите на Израел и палестинските територии. Така че, още веднъж споделям, всичко зависи оттук насетне от последващите дейности на израелската войска.

 

" Хамас " сполучливо си свърши своята работа - оптимален брой пленени бойци и цивилно население, оптимално поразяване на цели и пострадване на израелските жители. Те се сложиха като един от водачите на съпротивата против Израел. Тяхната цел досега е свършена. Оттук нататък те могат единствено да понасят последствията, които ги понасят освен те, само че и целия палестински народ. Всяка офанзива на " Хамас " приключва с голям брой цивилни жертви и опустошения в Газа.

 

Какво предизвика експанзията на " Хамас " тъкмо в този миг? Има ли някаква символика зад дейностите на терористите?

 

 

Има няколко предпоставки. Едната е съглашението, което беше подписано сред Съединени американски щати и Иран, чрез което на Иран се дават тези 6 милиарда $, които те биха употребявали за увеличение на своята поддръжка към подобен вид организации като " Хамас ". Втората е това, че стартираха договаряния сред израелското държавно управление и украинското държавно управление за това Израел да даде част от своята противовъздушна защита на Украйна предвид на идващите зимни месеци, в които въздушните офанзиви с дронове биха били доста по-силни, в сравнение с през лятото. Разбира се, тази офанзива и въвличането на Израел във войната с " Хамас " ще приключи краткотрайно тези договаряния.

 

Но не на последно място, стоплянето на връзките сред Саудитска Арабия и Израел беше основен фактор за започването на тези дейности. Саудитска Арабия въпреки всичко е страната, в която са разположени двете свещени места за мюсюлманите - Мека и Медина. Това е най-силната арабска страна, която в случай че откри връзки с Израел, ще бъде последвана от други арабски страни от Близкия изток, от Персийския залив. Саудитска Арабия излезе с публично известие, че следи доста деликатно по какъв начин се развиват военните дейности в линията Газа и изключително се тормози от възходящите цивилни жертви, т.е. очевидно е, че това стопляне на връзките сред Саудитска Арабия и Израел сега остава в един по-бъдещ стадий.

 

Интервю на Георги Камарашев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР