Това заяви в интервю за ДПА европейският комисар по разширяването,

...
Това заяви в интервю за ДПА европейският комисар по разширяването,
Коментари Харесай

Еврокомисар призова за нови форми на ангажимент към Турция

Това съобщи в изявление за ДПА европейският комисар по разширението, австриецът Йоханес Хан. Турция е формален претендент за участие в Европейски Съюз от 1999 година, а договарянията са в задънена улица от 2016 година на фона на рецензии от Европейски Съюз за нарушавания на човешките права в Турция и войнствената изразителност на Анкара против някои страни членки.

Наскоро обаче Турция изиска да възстановява връзките си със страните от Европейски Съюз, напомня Българска телеграфна агенция. Европейският съюз би трябвало да потърси други форми на "стратегическо партньорство " с Анкара, съобщи еврокомисарят Йоханес Хан.

Той поддържа изказване на френския президент Еманюел Макрон, направено по-рано този месец, че Европейски Съюз би трябвало да премисли връзките с Турция. Една от сферите, в които Брюксел и Анкара си сътрудничат през последните години, е миграцията, като Турция оказва помощ за възпирането на миграционния поток към Европа в подмяна на финансиране от Европейски Съюз и други обещания.

Йоханес Хан сподели, че първичната сума от три милиарда евро в поддръжка на бежанците, е изцяло отпусната.

През 2016 година Европейски Съюз даде обещание да обмисли отпущането на още три милиарда евро, в случай че бъдат нужни. Но страни, като Германия, Франция, Австрия и Швеция, в този момент не желаят да провиснал тези средства и приканват те да бъдат заделени от европейските фондове.

"Това ще бъде "невъзможно и неправилно ", сподели Йоханес Хан. "Те ще би трябвало да ми кажат от кое място ще дойдат парите или от кои други страни сътрудници аз би трябвало да отрежа ", добави австрийският политик.

На среща с премиера Бойко Борисов по-рано денем ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер акцентира, че връзките с Турция са доста значими.

Турция има своите европейски упоритости и ние ще забележим какъв прогрес ще реализира през идващите месеци, сподели Юнкер в отговор на въпрос може ли Турция да се завърне в дневния ред на Европа.
Досега не можем обаче да приказваме за прогрес, откакто има публицисти в турските затвори, безапелационен бе Юнкер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР