Това заяви в интервю за Дир.бг експертът по сигурността Славчо

...
Това заяви в интервю за Дир.бг експертът по сигурността Славчо
Коментари Харесай

Велков: Повече ще са проявите на нестандартен тероризъм

Това съобщи в изявление за Дир.бг специалистът по сигурността Славчо Велков.

- Очакваше ли се терористичната офанзива в Съединени американски щати, не беше ли някак си страната опазена от сходни актове след сриването на двете кули?


- Това не е първата терористична офанзива след 11 септември 2001 година в Съединени американски щати. Страната в никакъв случай не е била застрахована от сходни офанзиви, поради на политиката, която води. Нека да припомня също, че преди четири години двамата братя Църнаеви също „ вълци – единаци “, направиха терористичен акт на маратона в Бостън с взривни устройства в тенджери под налягане.

Това, че светът не знае за предотвратени терористични актове и такива, които се работи по тях, е напълно обособен въпрос. Съединени американски щати тъкмо като всяка друга страна са застрашени от тероризъм.

Друг е въпросът, че този акт по отзив и значение се прави оценка като най-тежкият след този против Кулите – близнаци и Пентагона преди 16 години и то не поради друго, а тъй като към този момент сме във времето на "Ислямска страна " (ИД), която съвсем 100% в случаите поема отговорността, защото извлича дял от сходни актове. Освен това, той е осъществен по способ, който може да се каже, че е привнесен от Европа. А точно като средство за поразяване е употребен автомобил. Основното обвиняване против Сайфуло Саипов е не за тероризъм, а за това, че е наел автомобил, с който е умъртвил хора. За това той може да получи смъртна присъда. Друго обвиняване е, че подкрепя материално ИД.

Този терористичен акт носи почерка на актуалния градски тероризъм, който бих споделил, че се практикува интензивно на територията на Европа през последните години. Ще посоча единствено няколко фрапантни случаи – Берлин, Ница, Лондон, Париж и така нататък Другата специфичност е, че атентатът е осъществен от човек, който е дошъл законно в Съединени американски щати и е стигнал до тази радикална концепция в хода на пребиваването си в страната. Той живее в Америка от седем години, освен това със „ зелена карта “.

Вероятно това, което се случи, ще провокира преразглеждане на статута на документа „ зелена карта “. Не бива да забравяме, че причинителят е от Узбекистан, която е една от античните страни на исляма. Там, в това число и радикалните форми на исляма, имат банкет, за разлика от някои други някогашни руски републики. Забележете самото име на причинителя, в действителност значи Сейф ал Аллах, т.е. Божий меч или Мечът на Аллах (на арабски). Това не е доста срещано име в арабския и Азиатския свят, само че то носи белега на приемственост, т.е. някъде в фамилията е дремела радикалната концепция.

По отношение на идеологията, той е бил подготвен на всичко това, което направи. Друг е въпросът дали е стигнал самичък до това решение или някой му е помагал, само че по-скоро е самомотивирал се.

- Не пораждат ли съмнения, че преди да се случи този терористичен акт, прекалено много Тръмп приказва за ограничение на достъпа до страната. Вече се прокрадват и версии, че това е отклонение на внимание, поради възможната съветска връзка при избора му за президент на Съединени американски щати. Подозирате ли сходни планове?

- Аз нищо не допускам, а проучвам това, което се случва. Да актът се случи, когато тече сходно следствие /бел. ред. за съветската връзка/, само че отношението на политиката на приемане на мигранти, в това число и към документа „ зелена карта “ на настоящия президент Тръмп не е от през вчерашния ден. То стартира да се демонстрира незабавно откакто той встъпи в служба. Това, че времето съответствува с този терористичен акт не бих го отнесъл към тази обстановка. Още повече, че Узбекистан не може да бъде отнасяна в това отношение към Русия и проблема интервенция на Русия в президентските избори в Съединени американски щати.

Тук приказваме за елементарна активност, при която резултатът е издирван със съвпадане на събиране на доста хора на несъмнено място. Не инцидентно самият причинител пред съда сподели, че го е направил на Хелоуин, тъй като е разчитал да има много повече хора.

Много са тези радикални ислямисти, които занапред ще се демонстрират и в Европа, и в Съединени американски щати. Даже бих споделил, че колкото повече губи ИД на терен в Близкия Изток, толкоз повече ще се демонстрират ексцентричните форми на тероризъм, какъвто без подозрение е този на „ вълците – единаци “ и то на територията най-много на Европа. Но виждаме към този момент и на територията на Съединени американски щати. У нас не трябва да има въобще подозрение, че в случай че този Сайфуло беше в Европа, щеше да направи същото. Действията са му ориентирани освен против политиката на Съединени американски щати, а към припознатия от него зложелател на исляма, както той счита. Самият той споделя, че е стимулиран от филми на ИД.

- Не би трябвало ли въпреки всичко Европа и Съединени американски щати да се обединят в битката против тероризма?

- Това е болна тематика. Европа, най-малко към този момент няма единна тактика по сигурността в самата Европа, а вие ме питате дали не би трябвало да има такава обща и със Съединени американски щати. На този стадий това е на практика невероятно. Още повече, че Съединени американски щати имат лична политика по противопоставяне на тероризма и тя неведнъж се разграничава от тази на европейските страни.

В нея господства най-малко към този момент използването на мощ, което против нетрадиционна опасност, е малко дейно. А, че би трябвало да има единна политика, това е вън от подозрение. Аз даже бих споделил, че Съединени американски щати със своята рекламация на Велика мощ, с голямото самочувствие в бранша „ Сигурност “, мъчно би се съгласила да споделя някаква обща политика за противопоставяне. Още повече, че в този бранш има неписани правила – всеки да си пази тайните.

Тепърва предстоят общи политики и тактика и надали ще се случат, може би в идващите 30-50 години, в случай че несъмнено, опасността и предизвикването за сигурността са същите. Като, че ли Съединени американски щати най-малко на пръв взор, подценяват ненапълно заканите от вътрешен тероризъм, а това което се случва им демонстрира, че те са също толкоз значими и страшни, съпоставени с тези в горещите точки.

По някакъв метод не бе отдадено нужното значение на заканите, които образуват бежанските талази за целия свят и освен и само за Европа. Защото ето причинителят също е мигрант. Може би има успокоението, че океана мъчно се прекосява с гумена лодка, само че това е лъжливо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР