Това заяви в интервю за Dir.bg Даниел Стефанов от Европейския

...
Това заяви в интервю за Dir.bg Даниел Стефанов от Европейския
Коментари Харесай

Референдумите в ЕС показват загуба на принадлежност

Това съобщи в изявление за Dir.bg Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика. Според него страната ни ще има значима роля по време на председателството на Европейски Съюз, тъй като ще би трябвало да се оправи с прокарването на новите политики по миграция и леговище.

Това е и моментът, в който България ще би трябвало да се научи да работи от името на всички европейски членове.

- Как ще се отразят на Европейски Съюз последните националистически талази - референдумът за автономност на два северни района в Италия и референдумът за самостоятелност в Каталуния?


- Двата референдума са разнообразни по своята същина. Едното е със статут единствено на допитване и от него не се чака да произлезе мощно предпочитание за самостоятелност.

Що се отнася до референдума за самостоятелност в Каталуния, той също не може да се класифицира като същински референдум, тъй като той не дава отговор на главните условия на техния избирателен развой. Въпреки това, там е ясно че има политически проблем, който би трябвало да бъде позволен.

Общото сред тези няколко референдума е загубата на възприятие за принадлежност към една общественост и желанието на тези, които са в по-добро икономическо състояние, да запазят облагата за себе си, а не да я разделят с останалите.

- Може ли тогава да го назовем "бунтът на богатите “?


- Не бих го нарекъл по този начин, тъй като благосъстоянието не е в дъното на тези стремежи, а по-скоро загубата на възприятие за принадлежност.

- Какви трендове се обрисуват след изборите в Чехия, където завоюва "чешкият Тръмп "
Андрей Бабиш - милиардер и евроскептик . Дали той ще е главоболие за Брюксел

- Както в Чехия, по този начин и в Австрия, следва да забележим новите държавни управления какъв курс към Европа ще поемат. В чешкия случай има една особена композиция. Там има голяма загуба на доверие към националните управляващи, която е съчетана със загуба на доверие с европейските институции. Това е относително рядко срещано нещо в Европа.

В България да вземем за пример, както в Испания, заради загубата на доверие към националната власт, се резервира едно много високо доверие към европейските институции. В Чехия това го няма, като една от аргументите за това е намесата на чешкия президент, който стартира мощна анти европейска акция и тя беше продължена от още няколко чешки партии.

Така в действителност тематиката за миграцията и по-скоро за неспособността на Европа да се оправи с миграцията, се оказа централна за чешките избори. Брюксел се оказа нужният провинен за възприятието за неустановеност в чешкото общество. Предстои да забележим какво ще се случи.

Всяко гласоподаване за хора, които се показват за несистемни, за нови, хора които ще предложат други решения, разнообразни от европейските, в действителност основава сериозна компликация за Европейски Съюз, тъй като множеството упреци са ориентирани към Европейската комисия, а в действителност Европейският съвет, който е посланичество на страните – членки, е много по-сложен и сложен орган за приемане на решения.

Всеки един от тези хора – било то Бабиш, било то Курц, било то Качински или Орбан, в действителност влизат в този Европейски съвет. Това прави вземането на значими решения от Европейски Съюз по всевъзможни въпроси, все по-трудно.

- В Австрия до какво ще доведат договарянията за държавно управление сред извънредно десни и националисти?

- Трябва да изчакаме с крайните оценки. Очевидно е, че има изместване на „ мейн стрийма “ на политиката, по този начин да го назовем, по-надясно. Предстои да забележим дали това ще бъде едно проевропейско, антиевропейско или евросептично държавно управление, тъй като самият Себастиян Курц не може да се назова антиевропеец. Дори в някои моменти е мъчно да го назовем и евроскептик.

Все отново би трябвало да имаме поради, че той няма да ръководи самичък, а ще ръководи в коалиция и то евентуално с по-крайно десни партии.

Тук е значимо да отбележим, че тези извънредно десни или извънредно леви партии, които съществуват в огромна част от Европа, също се трансформират. Преди няколко години те бяха намерено антиевропейски, до момента в който към този момент са по-скоро в графата евроскептични. Те не са за излизане от Европейски Съюз, а считат че може да има разнообразни от предлаганите от Брюксел политики.

- Какво би означавало за жителите неналичието на договорка сред Англия и Европейски Съюз?

- Трябва да се изчака, тъй като към момента не е ясно дали въпреки всичко такава договорка няма да има. Очевидните отрицателни последици за жителите са ясни. Те са свързани с ограничението на свободното придвижване, изключително що се отнася до тези, които работят във Англия, и една много сериозна неизясненост за техният статут след отделянето на Англия от Европейски Съюз. Това е сякаш най огромният залог, който се отнася за жителите.

- Българското председателство ще успее ли да насочи някакви послания към Евросъюза?

- Българското председателство е моментът, в който страната би трябвало да се научи да работи от името на всички европейски членове, а освен от лично име. Мисля, че това ще е първият път, в който България ще има такава значима роля и аз съм оптимист.

България има няколко ясни целта. Единият е външнополитически, обвързван с намирането на нов европейски път за Западните Балкани, вторият е обвързван с договарянето на новата финансова рамка за съюза, има и доста други. България ще би трябвало да се оправи с прокарването на новите политики по миграция и леговище.

Това са много значими задания, в които България би трябвало да съумее да откри нужните взаимни отстъпки в Европейски Съюз. Това е нова роля, само че считам че ще можем да реализираме някакви частични триумфи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР