Това заяви в ефира на Българското национално радио политологът Ивайло

...
Това заяви в ефира на Българското национално радио политологът Ивайло
Коментари Харесай

Ивайло Динев: Нов проект със служебни министри ще “изяде” вота на партиите

Това съобщи в ефира на Българското национално радио политологът Ивайло Динев.

Коментарът му идва в подтекста на решаващата фаза, в която навлизат политическите диалози в границите на 46-тото Народно заседание. Българска социалистическа партия получиха третия изследователски мандат за сформиране на кабинет и от през днешния ден стартират диалози - първо с браншови организации, а на следващия ден и с политическите обединения. Всички индикации обаче сочат към следващи парламентарни избори в границите на тази година, които да се проведат наесен.

Динев обаче е безапелационен - без една от трите обичайни партии не би могло да се излъчи държавно управление нито в границите на сегашния парламент нито при възможната бъдеща настройка в следавщо Народно заседание. По думите му по този начин наречените протестни партии би трябвало да изберат сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, а най-рационално би било това да е точно левицата.

“Няма какво да се лъжем – една от тези обичайни сили, трите, би трябвало да бъде част от образуването на парламентарно болшинство и намирането на консенсус и новите политически обединения би трябвало да срещнат тази действителност, да я изговорят пред своите гласоподаватели, а не да вземат решения, които са тяснопартийни – няма да се коалираме с никого, няма да търсим съглашение с никого”, уточни Динев.

“Единият вид някак не се получава, само че се споделя, че може и да се получи – намирането на съглашение сред огромна част от политическите сили. Другият вид е да се появи нов политически индивид, който в това самоизяждане, на битка всеки против всеки, той просто да унищожи това преходно положение и да вземе огромна част от вота. Ако се появи подобен и той бива доста известен, с доста известни персони в него, той би бил новият свръхпобедител, новият хегемон в нашата политическа система. И третият вид, който е най-неприятният – в случай че продължи тази неустойчивост и тази битка на всеки против всеки, трендовете да тръгнат от търсене на смяна, към търсенето на властническо ръководство, търсенето на мощна ръка, която да даде ред и стабилност”, разяснява още Динев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР